maanantai 13. huhtikuuta 2015

Oulun vanhat urheilukaupat

Oulussa toimi menneinä vuosikymmeninä useita urheiluliikkeitä, jotka ovat sittemmin lopettaneet toimintansa. Verrattuna nykyisiin hehtaarihalleihin ne olivat pieniä ja tunnelmallisia. Pienimmät niistä oli ahdettu täyteen tavaraa: kaikki seinätila lattiasta kattoon oli käytetty hyödyksi.

Niissä myytiin vaihtelevasti jalkapallo-, jääpallo-, pesäpallo- ja jääkiekkovarusteita, urheiluasusteita, metsästystarvikkeita, polkupyöriä ja kalastustarvikkeita. Monet tarjosivat myös pyörän korjauspalvelua.

Pyörä-Juka toimi Tuirantorilla Valtatiellä Tuirassa silloisen Koski-Hallin kiinteistön kohdalla. Se aloitti toimintansa vuonna 1958, ja niin kuin tällaisille pienille, palveluun panostaville yrityksille kilpailussa suurempien ketjumyymälöiden kanssa usein kävi, se ajautui konkurssiin vuonna 1993. Kuva osoittaa kaupan likimääräisen sijainnin ennen Tuirantorin kiinteistöjen rakentamista.


Urheilu-Aitta sijaitsi Valkealinnan kiinteistössä Rion puoleisessa päädyssä. Se oli kooltaan selvästikin Pyörä-Jukaa suurempi, mikä mahdollisti tavaroiden väljemmän sijoittelun. Myymälä sijaitsi kulmahuoneistossa.


Urheilu-Arinalla oli liikepaikka Hotelli Arinan kiinteistössä Isokadun ja Pakkahuoneenkadun kulmauksessa nurkittain Otto Karhin puistoon päin. Myymälä muistutti läheisesti saman kadun varrella sijainnutta Urheilu-Aittaa.


Mustosen Pyörä sijaitsi Pakkahuoneenkadulla Otto Karhin puiston kohdalla. Se oli melko pieni ja muistutti hieman Pyörä-Jukaa. Käyntiovi myymälään oli suunnilleen pysäköidyn auton keulan kohdalla.


Eräpojat harjoitti toimintaansa Kauppurienkadulla Isokadun ja Kirkkokadun välissä. Myymälä sijaitsi oikealla olevan pysäköidyn auton kohdalla.


Urheilu & Kalastus sijaitsi Kirkkokatu 6:ssa vuonna 1900 valmistuneessa kansallisromatiikkaa edustaneessa Kansallis-Osake-Pankin talossa, joka purettiin vuonna 1960. Siitä se muutti seuraavaan kortteliin ns. Sokos-Aukiolle. Se oli ehkä selvimmin erikoistunut kalastustarvikkeiden myyntiin. (Joku viisas totesi myöhemmin, että KOP:n talon purkaminen oli suuri ja korjaamaton virhe.)


Laatu-Pyörä toimi Saaristonkatu 27:ssa, mutta nimestään huolimatta se myi myös urheiluvälineitä. Vaikka liike sijaitsi 60-luvulla valmistuneessa kiinteistössä, siitä ei ole saatavissa kuvaa.

Lisäksi silloiset tavaratalot Sokos, Centrum, H. W. Snellman, Kela ja 70-luvun loppupuolelta lähtien Raksilan marketit myivät myös urheilu- ja kalastusvälineitä.

Pateniemessä toimi myös eräs liike, mutta koska se sijaitsi lähempänä Haukipudasta kuin Oulun keskustaa, siitä ei sen enempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti