torstai 23. huhtikuuta 2015

Suomalainen sananvapaus

Pohjalainen Perinne ry julkaisi ja jakoi viime viikonloppuna Magneettimedia-lehden niillä alueilla, joilla J. Kärkkäinen harjoittaa liiketoimintaa. Lehti jatkaa samalla linjalla kuin aikaisemmin julkaistu ja sittemmin lakkautettu samanniminen julkaisu.

Vaikka jakelusta on kulunut vasta muutama päivä, lehden sisällöstä on jo ehditty tehdä rikosilmoitus poliisille. Lehti on vielä enimmäkseen lukematta, mutta tutkintapyynnön kohde lieneekin juutalaisuuteen liittyvät artikkelit.

Aikaisemman version päätoimittaja sai, kuten lehden alkupuolella kerrotaan, sakkotuomion vanhemmassa Magneettimediassa julkaistuista kirjoituksista, jotka olivat suomennoksia yhdysvaltalaisista julkaisuista. Päätoimittajan käsityksen mukaan niissä esitetyt väitteet juutalaisista ja Israelista olivat todenperäisiä.

Mistä tässä on oikein kysymys? Eikö Suomessa ole sanavapautta, vai eikö se koske kaikkia? Onko sananvapaus suhteellinen ja venyvä käsite? Sopisiko tähän muunnelma orwellilaisesta ”käskystä” (Eläinten vallankumous) ”Kaikki kansalaiset ovat sananvapaita, mutta toiset kansalaiset ovat sananvapaampia kuin toiset”?

Päätös syytetoimista kuulunee valtakunnansyyttäjän virastoon, ja siellä toimivat syyttäjät ovat tunnettuja siitä, että heidän mielestään sananvapaus on todellakin suhteellinen käsite. Jokainen muistaa varmastikin Jussi Halla-ahon blogikirjoitukset islamista, muslimeista ja heidän nokkamiehestään ”setä Muhammedista”, ja hänen saamansa sakkotuomion.

Vaikka Yhdysvalloissa on paljon mätää, siellä on kuitenkin vahva sananvapaus. Kansalaisilla on vapaus ilmaista mielipiteensä eri medioissa pelkäämättä mitään syytetoimia. Sama pätee myös lehdistöön: vaikutusvaltaisimmat sanomalehdet, kuten The Washington Post ja The New York Times, uskaltavat arvostella jopa maan ylintä johtoa, mitä Suomessa ei voisi koskaan tapahtua.

Suomen poliisi on useasti yrittänyt saada Googlelta siihen kuuluvan Bloggerin suomalaisten blogien pitäjien tunnistetietoja, mutta Google ei Yhdysvaltojen vahvan sananvapauden vuoksi ole luovuttanut niitä ilman suomalaisen oikeusistuimen määräystä. Suomessa sama tapahtuu, kun poliisi vain pyytää sitä.

Näyttää siltä, että Suomessa on tiettyjä asioita ja ryhmiä, joista kirjoitettaessa kirjoittajilla on kaventunut sananvapaus. Tämänhän on jo kaksi oikeusastetta todennut. Myöskin kaikki juutalaisuutta arvostelevat ovat automaattisesti natseja.

J. Kärkkäinen kuuluu tiettävästi johonkin uskonnolliseen ryhmittymään. Sen vuoksi tuntui oudolta hänen halunsa ja motiivinsa julkaista juutalaisuutta arvostelevia artikkeleita katsomatta siihen, miten todenperäisiä ne ovat. Juutalaisuus liittyy historiallisesti läheisesti kristinuskoon, joka on kaikkien herätysliikkeiden ja muiden uskonnollisten ryhmittymien pohjalla.

Lehden levikki oli 270.000, ja vaikka lehden toimituksellisen työn hinta olisi pieni, lehden painatuksesta ja jakelusta muodostuu kuitenkin kuluja, joiden maksaja tuskin on lehden julkaisija. Lehdessä ei ole lainkaan mainoksia.

Lieneekin selvää, että valtakunnansyyttäjän virasto paremman tekemisen puutteessa käynnistää oikeustoimet Magneettimedian julkaisijaa vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti