perjantai 13. huhtikuuta 2018

Lukijan mielipide: Mihin katosivat sijoittajien 1,4 miljoonaa euroa?

Olen pohdiskellut, miten ihmeessä Asmo Solutions onnistui niinkin lyhyessä ajassa hävittämään 1,4 miljoonaa euroa. Luulen, että tuleva kirja ei tule kertomaan siihen (rehellistä) vastausta.

Latureita valmistettiin kaikkiaan 30 000 kappaletta, joista 5000 myyntiin normaalihintaan eli enemmän tai vähemmän voitollisesti. Vaikka noiden valmistamiseen käytettiinkin sijoittajien rahaa, raha saatiin takaisin voitollisessa myynnissä, eli todellisuudessa niiden valmistamiseen ei tarvittu sijoittajien rahaa.

Loput 25 000 laturia voidaan sitten katsoa valmistetun sijoittajien rahojen avulla. Jossakin mainittiin, että yhden laturin valmistuskulut olivat 12 tai 18 euroa riippuen valmistusmäärästä. Jos vaikka valitaankin epäedullisemmat valmistuskulut, voidaan laskea, että 25 000 laturin valmistaminen 18 euron yksikköhintaan maksoi yhteensä 450 000 euroa.

Suuri osa latureista myytiin liikkeissä 10 euron alennushintaan, mistä voidaan päätellä, että Asmo Solutions myi ne suurissa erissä arviolta 4 euron kappalehintaan. Tuo myynti toi yritykseen noin 100 000 euroa tai mahdollisesti hieman enemmän. Voidaan laskea, että sijoittajien rahaa kului laturien valmistamiseen todellisuudessa vain 350 000 euroa tai jopa vähemmän.

Mitä tapahtui lopuille sijoittajien 1050 000 eurolle? Mihin tuo summa katosi?

Asmo Solutions ei käyttänyt rahaa mainontaan juuri lainkaan. Yrityksen tila alkoi olla selvä jo kesällä, ja tuolloin osa henkilökunnasta jätti yrityksen. 1050 000 euroa ei voinut kulua muutaman henkilön vajaan vuoden palkkakuluihin.

Tyhjennettiinkö yrityksen kassa tarkoituksellisesti, kun väistämätön alkoi olla edessä? Tämähän on tavallista konkurssirikoksissa, joissa omistajat ”puhdistavat” yrityksen ja päästävät sen sitten menemään konkurssiin ja jättävät maksamatta yrityksen sitoumukset ja velkojat nuolemaan näppejään.

Miksi sijoittajille luvattiin miljoonavoittoja, jos yrityksessä ei oltu varmoja, että laturien myynti olisi koskaan kannattavaa? Sijoittajat maksoivat kokeilun, onko Asmo-laturin valmistaminen kannattavaa Suomessa. Salcomp valmisti tosin Suomessa latureita kannattavasti ja edulliseen hintaan.

18 kommenttia:

 1. hyvä kysymys! ennen joulua jossain juttu jossa kertoi olleen perin vaikeaa mennä kertomaan mainostoimistolle ettei voi maksaa laskujaan. jos kaikki sijoittajien rahat ei kuluneet yrittämiseen niin miten oli kassa tyhjä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siis ollut vaikea jättää laskua maksamatta vaikka tilillä yli miljoona sijoittajien rahaa? Jätettiin niitä laskuja muillekkin maksamatta.

   Poista
 2. Oliko ennen tutkintapyynnöstä kertovaa uutista ilmoilla mitään huhuja laturiyrityksen huonosta taloustilateesta? Sijoitusmuistiossa suunnittelutoimisto ei ollut muistaakseni enää Haltian, vaan jokin muu. Muistaako kukaan mikä se oli? Sen yrityksen taloustiedot ja osakkaat kiinnostavat.

  VastaaPoista
 3. No jos konkurssin tehnyt laturiyrittäjä yhtäkkiä muuttaa rivitalosta omakotitaloon ja parkkeeraa talliin Porschen maasturin, niin ainakin hyvin hänellä menee. Kaippa se poliisi tutkii tuon yrityksen rahaliikenteen osakeannin ja lopettamisuutisen välillä.

  VastaaPoista
 4. Kuten joissakin vanhemmissa kirjoituksissa on todettu, Asmo-laturi perustui lähes yksinomaan valheeseen. Laturi myi niin kauan kuin noihin valheisiin uskottiin, mutta kun totuus paljastui, myynti loppui siihen.

  Se oli tietenkin törkeää myydä laturia palovaaralla pelottelulla jopa 50 euron hintaan.

  VastaaPoista
 5. Onko Asmon sijoitusmuistio muuten kadonnut netistä?

  Harmi. On huhuja, että Privanet olisi johtanut sijoittajia harhaan Asmon tarinoilla.

  Privanet Securities Oy:n syyttömyys voi tarkistaa täällä:

  http://earlightswindle.com/gloom/wp-content/uploads/2018/04/ASMO_SOLUTIONS_FI.pdf

  Pysyvä linkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijoitusmuistiosta on olemassa kaksi versiota. Tämän pitäisi olla ensimmäinen versio. Voi tarkistaa omansa: Files/Properties/Description

   Created 1.11.2016 21:23:10
   Modified 1.11.2016 19:27:49

   File size 2,10 MB (2 104 497 Bytes)

   Poista
 6. Sijoittajat ovat pitäneet yllättävän matalaa profiilia. Ehkäpä pelko julkisesta häpeästä on estänyt heitä tulemasta julkisuuteen, sillä kukapa viitsisi julkisesti myöntää uskoneensa sijoitusmuistion täysin epärealistisiin lupauksiin. ”Sijoittajan mainehan” siinä saattaisi jopa mennä...

  Konkurssissa pesänhoitaja ottaa ensin oman palkkionsa (joka on huomattava työn määrään ja vaativuuteen nähden), ja jos jotakin vielä jää jäljelle, loppu jaetaan priorisoidusti velkojille. Jos kaikki velkojat ovat saaneet saatavansa, omistajat (sijoittajat) saavat viimeiset rippeet.

  Hyvin usein kuitenkin kaikki velkojat eivät saa kaikkia saataviaan, ja omistajille ei jää silloin mitään. On tietenkin selvää, että yritys ei olisi konkurssissa, jos sillä olisi varoja hoitaa velvoitteensa.

  Muistin virkistämiseksi suurin yksityinen sijoittaja sijoitti Asmo Solutionsiin 54 000 euroa, jolle hän ei saanut mitään tuottoa vaan pikemminkin vain vaivaa ja mielenharmia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homo homini lupus est. Ihminen on ihmiselle susi. Aikanaan kun koko tarina paljastuu, veikkaan sijoittajienkin aktivoituvan toimenpiteisiin. Vai onko sijoittajatkin lammaslauma, jolta saa kupata rahaa valheilla?

   Poista
 7. Kevennykseksi erään "ekspertin" kirjoitus Asmon markkinoinnista.

  http://www.parhi.fi/2016/02/06/asmo-charger-ja-tarinan-voima/

  VastaaPoista
 8. https://www.finder.fi/Moottoripyöräkorjaamoja+moottoripyörähuoltoa/Asmo+Saloranta+Oy/Oulu/yhteystiedot/1254240
  Liikevaihto vuonna 2013 oli 17 tuhatta. Tappio 19 tuhatta. Tämäkö on se kuuluisa yritys, jonka Asmo on kertonut lehtijutuissa myyneensä? 7 henkeä oli muka töissä. Laskuoppi ei näköjään ollut vahvinta alaa tuolloinkaan.
  Mikähän on tuostakin totuus? Muistelen yrityksen olleen silloin protestilistalla. Saako tuon yrityksen tietoja kaivettua mistään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://keskustelu.suomi24.fi/t/12356185/asmo-laturi-revittelee-netissa
   Trattari
   9.7.2014 23:12
   Kauppalehti on jäänyt huonosti lukematta, jos havaitsi vain tuon laturin puffiartikkelin. Muutama sivu eteenpäin olisi saman lehden protestilistalta löytynyt pari merkintää. Hupaisaa sinänsä, että osuivat samaan lehteen mainosartikkeli ja maksamattomat laskut.

   Poista
 9. Talo panttina:
  https://luovalaboratorio.com/tarinat/konkurssipaivakirjat-osa-11-saatamista-pankin-kanssa-asmo-saloranta/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovela teko. Nyt ei pääse isommat velkojat taloon käsiksi, kun talo pantiin takuuksi muutaman kymppitonnin lainalle. Päätyyköhän Porschekin jonkun toisen nimiin?

   Poista
 10. https://www.is.fi/yritykset/protestit/protesti-457277/
  Häiriöpäivämäärä 12.4.2018
  Lisätty 13.4.2018
  Velkoja Finnvera Oyj
  Saatavan määrä 77 584 €

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Finnveran lainoja näyttää olevan kaksi yhteissummaltaan 122 145 euroa. Koska Asmo Solutionsin konkurssipesä taitaa olla lähes varaton, tuokin summa oli siten veronmaksajien tukea ”palamattomalle laturille” (jonka nimen Kalevan toimittaja Mirja N. niin ”nerokkaasti” lanseerasi).

   Poista
 11. Asmon avovaimona lähtisin nostelemaan. Ei ole tekemisten perusteella luotettavimmasta päästä tuo mies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kommentti on liian henkilökohtainen ja olkoon nyt esimerkkinä siitä, että sellaisia ei enää julkaista.

   Poista