keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Suomen Arvopaperikeskus lopettaa Asiakastilipalvelut

Suomen Arvopaperikeskus ilmoitti, että Asiakastilipalvelut päättyy 28.2.2019. Tuon jälkeen, jos arvo-osuustiliä ei siirretä muualle, se myy arvo-osuustileillä olevat osakkeet ja tilittää myyntikulujen vähentämisen jälkeen jäävän erotuksen pankkitilille, jos se on sen tiedossa. Sen luulisi kuitenkin olevan, koska tuolle tilille se on tilittänyt osakkeista saatavat osingot (veron vähentämisen jälkeen). Mutta jos se ei ole, sillekin on vaihtoehtonsa, mutta sitä ei kerrota tässä.

Vuosia sitten, kun Oulun Puhelin pakotti osakkeenomistajat vaihtamaan paperiosakkeensa arvo-osuustiliin osinkojen menettämisen uhalla, moni valitsi Suomen Arvopaperikeskuksen, koska se tarjosi maksuttoman säilytyksen. Useimmat pankit perivät nimittäin jonkinlaisen maksun arvo-osuustilistä.

Tämän kirjoituksen pointti on arvo-osuustilin siirtämisen hankaluus tänä digitalisaation aikakautena, jolloin kaiken luulisi tapahtuvan sähköisesti helposti muutaman näppäimen painalluksella joutumatta turvautumaan paperiin, mutta niin ei ole. Esimerkiksi Nordnetissä arvo-osuustilin siirtämiseksi joutuu:

1) tulostamaan valtakirja-lomakkeen,
2) täyttämään valtakirjan käsin,
3) skannaamaan täytetyn valtakirjan,
4) skannaamaan lisäksi henkilötodistuksen ja
5) lähettämään ne viestin liitteenä Nordnetiin.

Vaihtoehtoisesti valtakirjan ja paperikopion henkilötodistuksesta voi lähettää postitse Nordnetiin, mikä – yllätys, yllätys – on maksutonta.


Tässä ei voi tietenkään sanoa, että edellä kuvatuilla toimenpiteillä olisi mitään tekemistä digitalisaation kanssa. Tosi asiassa ”digitalisaatio” onkin pelkkä vitsi, ja siitä puhuvat eniten ne, jotka ymmärtävät siitä kaikista vähiten.

Miksi valtakirjaa ei voi täyttää verkossa? Siinä on vain kuusi täytettävää kenttää.

Miksi tarvitaan kopio henkilötodistuksesta, vaikka kirjautuminen Nordnetiin on riittävä tae siitä, että oikea henkilö on tekemässä siirtoa? Kukaan ulkopuolinen ei pystyisi kirjautumaan sinne eikä myöskään tietäisi siirrettävän arvo-osuustilin numeroa.

2 kommenttia:

  1. Sama muualla. Joudun Saksassa joka toinen vuosi tulostamaan allekirjoitettavaksi jne. sellaisia lomakkeita. Eräällä paperilla on pisin tuntemani nimike (lempisanani ja epävirallisesti Saksan kielen pisin sana):

    Börsentermingeschäftsfähigkeitserklärung.

    Yleisellä tasolla se on versio tästä:

    Finanztermingeschäftsfähigkeitserklärung.

    Se ansaitsee tulostamista.

    VastaaPoista
  2. hmm... privaenetiä syytetään sijoittajien harhaanjohtamisesta. kyseessä ei laturi-case. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vedatyksesta-syytetyn-privanetin-johto-korvausvaatimukset-ovat-perusteettomia/1e52c273-58ee-3876-a5c0-dc3c98f2d505

    VastaaPoista