maanantai 28. tammikuuta 2019

Kun karjalanpiirakka ei olekaan karjalanpiirakka

Joensuun kaupungin terveysviranomainen on kieltänyt paikallista Viipukan leipomoa käyttämästä valmistamistaan karjalanpiirakoista nimeä ”karjalanpiirakka”, koska niissä käytetään laktoositonta maitoa. Kyse on siitä, että täytteenä käytetty riisipuuro on tehty maitoon, jossa ei ole laktoosia.

EU:n myöntämän nimisuojan mukaan täytteenä käytetty riisipuuro pitää tehdä (oikeaan) maitoon tai veteen. EU:n määritelmän mukaan laktoositon maito ei ole maitoa.

Viipukan ”karjalanpiirakat” ovatkin nyt sitten riisipiirakoita.

1 kommentti:

  1. Periaatteessa tuo on hyvä juttu, että määritelmiä ja direktiivejä seurataan ja noudatetaan tarkasti. Pähkinälle allerginen voi menettää henkensä, jos syö pienenkin palan pähkinää. Siksi tuoteselosteessa pitää lukea, jos tuote voi sisältää tuotantotavasta johtuen murunkin pähkinää.

    Ei niitä journalisteille suunnattuja JSN:n ohjeitakaan turhaan ole kirjoitettu. Harmi vaan, että toimittajilla on "oikeus tietyissä tapauksissa" poiketa niistä.
    Olishan se aika hassua, jos jotakin tuotetta uutisoitaisiin vaikkapa patentoituna, vaikka todellisuudessa siitä olisi vasta jätetty hakemus.

    VastaaPoista