sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Weela – TV Shop -tuote Kempeleestä

Blogiin tulleen vinkin mukaan IndieGogossa on nyt tarjolla naurettava tuote, jollaisia löytää tavallisesti television Ostoskanavalta. Sen nimi on Weela, ja se on kotijumppalaite.

Weele on todella naurettava tuote. Sylinterinmuotoisesta osasta tulee vaijeri, jonka päässä on noin 40 cm:n pituinen tanko. Sylinteri on kiinnitetty alustaan, jonka päällä seistään, jotta sylinteri pysyisi paikallaan, kun sen sisällä oleva moottori kohdistaa vetoa vaijeriin.


Vastaavia jumppatuotteita, jotka laihduttavat, kasvattavat lihaksia, kiinteyttävät vartaloa jne., on ollut tarjolla Ostoskanavalla jo vuosikymmenien ajan. Niiden kaikkien yhteinen nimittäjä on se, että kukaan täysijärkinen ei koskaan ostaisi niitä kaupasta näkemättä niitä lähemmin. Siksi niiden ainoa myyntipaikka onkin Ostoskanava ja postimyynti, jollaiseksi IndieGogokin on luettava, mutta tosin sillä erolla, että IGG:ssa ei ole minkäänlaista kuluttajansuojaa, eli mitään takeita tuotteen saamiseksi ei ole.

Weela on ehdottomasti yksi typerimpiä tuotteita, joita blogissa on koskaan esitelty. Hinta on järkyttävä: 549 USD. ”Normaalihinta”, josta nopeimmat tukijat saavat 45 prosentin ”alennuksen”, on vieläkin järkyttävämpi: 999 USD. Lisäksi päälle tulevat suuret postikulut 15 kg painavan paketin toimittamisesta.


Esittelyn mukaan Weelalla voi suorittaa jopa yli 100 erilaista liikettä, mutta kuvissa näkyy vain kaksitoista liikettä, joista osa on toistensa kaltaisia. Mitähän ne loput 90 liikettä mahtavat olla?


Koska Weela kehittää jopa 500 Nm:n vetovastuksen, mikä vastaa 50 kilon painoa, se tarkoittaa sitä, että jumppaaja joutuu vetämään tankoa ylöspäin samalla voimalla. Jumppaajan täytyy omalla painollaan pitää Weela lattiassa kiinni, jotta se ei nousisi ylös lattiasta vedon aikana.

Weela on isokokoinen ja painava, jolle voisi olla vaikea löytää säilytyspaikkaa nykyajan ahtaista tilaihmeasunnoista.

Kuvasta voi helposti päätellä, miten kömpelöä Weelan käyttäminen on. Jos laitetta ei tue jaloilla kaiken aikaa, se pyrkii liukumaan jumppaajaa kohti vedon aikana, mikä tekee sen käyttämisestä hankalaa ja ärsyttävää.


Weela näyttää niin itsetehdyn näköiseltä. Huomaa moottorin jäähdytysilmasäleikkö.


Kuten tapaan kuuluu, IGG:ssä on maksettuja kehujia. Ja kuten ajan henkeen kuuluu, Weelassa on bluetooth-yhteys, jolla sitä ohjataan.

IGG:ssä kerrotaan, että Weelan kehitystyössä on ollut mukana oikea lääkäri. Tällä halutaan tietenkin lisätä uskottavuutta laitteen toimivuudesta ja hyödyllisyydestä lääketieteellisestä näkökulmasta.

Laitteessa kerrotaan olevan 250 watin DC-moottori, jonka nominaaliteho on 250 wattia mutta maksimiteho on 800 wattia. Jos (sähköinen) maksimiteho on todellakin 800 wattia, se tarkoittaa sitä, että Weela ottaa enimmillään tuon samaisen tehon sähköverkosta. Ensinnäkin se tuottaa saman määrän hukkalämpöä, mikä on paljon laitteen kokoon nähden. Toiseksi Weelaa ei missään nimessä voi kutsua ympäristöystävälliseksi aikana, jona monien mielestä ilmastonmuutos on vakava uhka.

Weela taitaakin olla niitä harvoja kuntoiluvälineitä, jotka tarvitsevat sähköä toimiakseen. Ja Weela on tietenkin patentoitu. Ihmetystä tosin herättää se, mikä siinä saattoi olla patentoitavaa. Voihan tietenkin olla, että Weela on ”patentoitu” Kalevan toimittajan Mirja Niemitalon mukaan siten, että siitä on vasta jätetty patenttihakemus.

Sipiläkin on saatu kehujien joukkoon, mutta kyse onkin oman pitäjän tuotteesta.


Video kertoo, miten työlästä Weelan käyttäminen on. Kuka todellakin viitsisi tehdä tuollaista päivästä ja viikosta toiseen? Laite on myös äänekäs.


Weelan 30 000 dollarin vaatimaton tavoite on juuri täyttymässä, mutta se ei takaa, että siitä tulisi koskaan suosittua. Joukkorahoituskampanjoissa mahdollisiin tukijoihin vetoamaan riittää sopivanlainen (liioitteleva, valehteleva) mainonta. Samalla tavalla tuhannet tukijat haaskasivat rahansa mm. Muzoon, Unicoon ja HandEnergyyn.

Laite on vaarallinen: siihen voisi teoriassa vaikka hirttäytyä tai saada pahan nirhauman. Se kuulostaa uskomattomalta, mutta uskomattomia asioita vain tapahtuu.

Weela ei missään nimessä ole törkeän hintansa arvoinen, Vaikka sen saisi ilmaiseksi, sen vastaanottamista kannattaisi harkita tarkkaan, koska se on tuotteena epäonnistunut. Se ei ikinä korvaa kuntosalin painoja ja muita välineitä, vaikka niin väittääkin.

Weela luvataan tukijoille vasta elokuussa, mutta kuten historia on osoittanut, se tulee todennäköisesti myöhästymään.

Ensimmäiset tukijat saivat laitteensa (uskomattomaan) 349 dollarin hintaan (30 dollarin postikulut kotimaassa). Silloin ”alennus” 999 dollarin ”normaalihinnasta” oli huimat 65 prosenttia.


Weelan 45 prosentin ”alennus” normaalihinnasta täytyy saattaa kuluttajaviranomaisten tietoon, koska alennus on valheellinen ja tukijoita harhaanjohtava. Samaa kusetusta ovat tosin muutkin tehneet, mutta tässä tapauksessa valehdellaan peräti 450 dollarin alennuksesta.

Welapro (yritys) sai 51 850 euroa tukea ely-keskukselta 2016. Se on varmaa, että ilman veronmaksajien tukea nämä naurettavuudet eivät koskaan näkisi päivänvaloa. Tukea on todennäköisesti tullut myös Tekesiltä....

https://www.indiegogo.com/projects/weela-pro-gym-pt-app-with-100-workouts-at-home#/

Vanha kunnon Bullworker 70-luvulta pystyy aivan samaan kuin Weela. Se toimii sähköttä, on ympäristöystävällinen ja kulkee mukana melkein minne vain. Alkujaan siinä oli vihreät kahvat. Kuvasarjassa on uudempi versio.


3 kommenttia:

  1. Loppukevennyksenä jutun loppuun sopisi Kummelin pääministerin kootut.
    https://www.youtube.com/watch?v=d1CuRK-DEXU

    VastaaPoista
  2. Tässä tapauksessa patentti on myönnetty. Väiteaika on tosin vielä menossa.
    https://patent.prh.fi/patinfo/tiedot.asp?NroParam=20160059&NID=&offset=&ID=X1007896&Inx=1

    Vaatimukset:
    https://patent.prh.fi/patdocs/public-doc.jsp?NroParam=X1007896&HakemusParam=20160059&NID=&offset=0&Inx=1&P=T&PN=127552&LJ=&PD=20170911&lang=fi&dockey=JIK1Q7I0BQ1DUUZ&page=1

    Äkkiseltään näyttää olevan TUNNETTU siitä, että tuo vastusyksikkö ja muut hilppeet on koottu putkimaiseksi ja on joillakin pikalukoilla kiinnitettävissä kuntolaitteen alustaan, runkoon tai muuhun alustaan.









    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää olevan vain FI-patentti, joten sillä voi käytännössä pyyhkiä...

      Poista