sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Halpaa sähköä

Kuvassa näkyvät pohjoismaisen sähköpörssin, Nordpoolin, tämän viikon sähkön verottomat tukkuhinnat. Ylimpänä on tämän päivän (16.5.) ja alimpana viime viikon sunnuntain (9.5.) hinta.

Tämän päivän noteeraus 1,59 snt/kwh lieneekin kaikkien aikojen ennätys. (Kuvassa esitetyt hinnat ovat muotoa €/MWh.) Huomenna hinta lieneekin (jonkin verran) korkeampi.

Ellei kyseessä ole virhe, jota tuskin voidaan epäillä, vallitseva ennätyksellisen korkea lämpötila lieneekin syynä sähkön kysynnän vähäisyyteen ja sitä kautta alhaiseen sähkön hintaan.

Jotkin sähköyhtiöt myyvät sähköä markkinahintaan, jolloin kuukauden hinta on esim. Nordpoolin keskimääräinen kuukausihinta + alv (22 %) + sähköyhtiön kate (esim. 0,5 snt/kWh). Jos kk-hinta on esim. 3 snt/kwh, verolliseksi myyntihinnaksi tulee tuolloin 4,16 snt/kWh, joka on selvästi alhaisempi kuin sähköyhtiöiden listanhinnat.

Oulun Sähkönmyynti perii perusmaksua 2,5 €/kk, joka tekee 30 euroa vuodessa. Jos vuosikulutus on pieni, esim. 1500 kWh/v, perusmaksu nostaa sähköenergian hintaa 2 snt/kWh, joka voi jossakin tapauksessa olla merkittävä osa sähköenergian hinnasta.

Jos kulutus on hieman suurempi, 3000 kWh/v, perusmaksun vaikutus sähköenergian kokonaishinnassa on 1 snt/kWh.

Sähkön kokonaishintaan vaikuttavat edellämainitun sähköenergian hinnan lisäksi sähkön siirto (snt/kWh), sähkövero (snt/kWh) ja siirtoyhtiön kiinteä perusmaksu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti