perjantai 28. kesäkuuta 2013

Ruohonleikkurin vuosihuolto

Jotta ruohonleikkuri toimisi moitteettomasti, sitä pitää huoltaa säännöllisesti. Huoltoväli on tietenkin riippuvainen leikkurin käytön määrästä, mutta normaalikäytössä kerran vuodessa tehty huolto riittää. Omalla leikkurilla käyttötunteja vuodessa tulee noin 30, ja kerran vuodessa tehtävä huolto on ollut riittävä.

Tärkein huoltotehtävä on moottorin öljynvaihto. Koska valmistaja suosittelee SAE 30 -yksiasteöljyä, sitä kannattaa myös käyttää moniasteöljyn sijasta, vaikkakin 10W-30-laatu on neljän litran pakkauskoossa edullisempaa.

Leikkuri nostetaan sopivien pukkien varaan, jotta terän irrotus ja öljytulpan avaaminen olisi helpompaa. Husqvarnan (tai oikeammin Briggs & Strattonin) terä on kiinnitetty 14 mm:n koneruuvilla, jonka avaamiseksi tarvitaan 14 mm:n hylsyavain. Terään tartutaan vasemmalla kädellä, ja oikealla kädellä avataan terää kiinni pitävä ruuvi. Terän moottorin akseliin sovittava istukkakartio lähtee tavallisesti samalla irti.


Öljynvaihto

Öljytulppa avataan 3/8-tuuman neliöavaimella. Avaamiseen voi käyttää myös 3/8-tuuman hylsysarjan jatkovartta. Vasemmalla kädellä tartutaan kiinni leikkurin runkoon, avain sovitetaan öljytulppaan ja tulppaa löysätään muutama kierros, mutta sitä ei vielä irroteta. Sopiva tyhjennysastia asetetaan tulpan alle, ja tulppa irrotetaan. Tulppa pitää vetää nopeasti sivulle päin, jotta tulpan reiästä valuva öljy ei osu tulppaan ja roisku ympäriinsä. Usein käy niin, että tulppa osuu tyhjennysastian reunaan ja putoaa sinne, josta se on ongittava esille.

Öljyn annetaan valua moottorista, jonka jälkeen tulppa kierretään takaisin paikalleen. Se on kiristettävä kohtuullisen tiukalle, jotta se ei vuotaisi. Moottoriin kaadetaan tässä vaiheessa noin 5 dl öljyä. Tarkempi täyttö ylärajaan asti tehdään vasta sitten, kun moottori on maassa vaakasuorassa asennossa.

Terän teroitus

Terä tahtoo tylsyä vuoden aikana, minkä vuoksi se on teroitettava. Teroittamiseen käytetään lattaviilaa (tai kolmioviilaa) ja pyöröviilaa. Koska terä on pehmyttä metallia, kulmahiomakoneen käyttö pilaa todennäköisesti terän ja tekee siitä helposti epätasapainoisen.

Terä asetetaan työpöytää vasten, ja lattaviilalla teroitetaan terän suorat pinnat. Oikean kulman säilyttäminen on tärkeää – niin kuin kaikessa teroittamisessa. Pyöröviila sopii paremmin terän kaarevien osien teroittamiseen. Terän ei tarvitse tulla puukonteräväksi, eikä sitä toki helposti sellaiseksi saakaan.

Kun terä on riittävän terävä, se asennetaan paikoilleen ja kiristetään sopivaan momenttiin.Leikkurin pohjan puhdistus

Kun kerran leikkuri on sopivasti pukeilla terä irrotettuna, on pieni vaiva irroittaa moottori paikoiltaan ja puhdistaa leikkurin pohja vedellä. Moottoria paikallaan pitävät kolme ruuvia aluslevyineen ja vaimentimineen irrotetaan ja niiden paikat pannaan muistiin, koska ne eivät ole samanlaisia. Moottoriin tulevat teräjarrun ja kaasuttimen vaijerit irrotetaan moottorista. Moottori nostetaan pois paikaltaan ja asetetaan sopivan tuen päälle. Moottoria varotaan kallistamasta, koska siinä on öljyä.


Leikkurin runko käännetään ylösalaisin, ja pohjaan kuivunut ruohonsilppu poistetaan. Kun runko on kuivunut, se nostetaan takaisin pukeille, moottori asennetaan paikalleen ja ruuvit kiristetään. Vaijerit kiinnitetään moottoriin, ja terä asennetaan paikalleen.


Nyt vuosihuolto on tehty, ja leikkuri voidaan nostaa pois pukeilta. Leikkuri asetetaan vaaka-asentoon, ja öljy täytetään max-merkkiin asti.

Ilmansuodattimen puhdistaminen kuuluu huollettaviin kohteisiin, mutta se on tarpeen tehdä vasta silloin, kun se on tullut likaiseksi, eli vain muutaman vuoden välein. Sytytystulpan vaihtoväli riippuu käytön määrästä. Kuvan leikkuriin se on vaihdettu viime vuonna, eli noin 13 vuoden käytön jälkeen.

3 kommenttia:

 1. Terän teroitus viilalla?? Ei onnistu koska terä on karkaistua terästä.
  Kulmurilla hitaasti hyvä tulee.
  Eikai moottoria sentään joka vuosi pidä rungosta irroittaa. Kuvassa muovirunkoinen leikkuri, siinä homma ihan turha.
  Vinkkinä myös jos moottorin meinaa irroittaa kannattaa se tehdä kun koneessa ei ole öljyjä.

  VastaaPoista
 2. Terä näyttää olevan melko pehmyttä terästä, johon viila puree ihan kohtalaisesti.

  VastaaPoista
 3. Mie oon terottanu rälläkkä laitettavalla lamellilaikalla. Sillä tullee hyvä eikä kuumenna liikaa terrää. Mennee myös ne pyöriät paikat hyvin.

  VastaaPoista