keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Valkeen korvavalotutkimus vertaisarvioitu

Kaleva kertoi tänään, että kaksi Valkeen tutkimusartikkelia on hiljattain hyväksytty ja odottaa julkaisua vertaisarvioiduissa tiedelehdissä. Kaleva ei kerro mitään tarkempia tietoja niin artikkelien sisällöistä kuin tiedelehtien nimistäkään.

Blogin tekemän selvityksen mukaan toinen artikkeli käsittelee jo vuonna 2011 tehtyä Valkee-tutkimusta korvavalon vaikutuksesta jääkiekkoilijoiden reaktioaikoihin. Valkeelta on siis kulunut kolme vuotta löytää jokin lehti, jolle sen tutkimus on kelvannut arvioitavaksi.

Artikkelin nimi on: Effects of Bright Light Treatment on Psychomotor Speed in Athletes

Tiivistelmä on luettavissa:


Saman sivun oikeassa yläreunassa on PDF-tiedosto ladattavissa. Arviointiryhmä (kaksi henkilöä) on muuttanut punaiseksi tekstin, jossa on jotakin huomautettavaa. Myöskin se, että kolmella kirjoittajalla on sidonnaisuuksia Valkeeseen, saa huomautuksen. (”Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.”)

Mielenkiintoisinta tässä vertaisarvioinnissa on se, että toisella arvioijalla, korealaisella Hwasil Moonilla, joka toimii vierailevana tutkijana Floridan yliopistossa, on työkokemusta lähinnä vain tanssinopettajana toimimisessa. Tanssinopettajana!

Moon on toki suorittanut tohtorintutkinnon Soulin naistenyliopistossa ja tehnyt väitöskirjan aiheesta ”An empirical exploration into the nature of exercise demotives and the development of exercise demotive scale”, mutta Moonin osaaminen, joka on vain opettamista, ei oikein vakuuta.

Tämä, jos mikä, kertoo riittävän selvästi siitä, mitä tasoa Valkeen tutkimus todella on. Se on löytänyt arvoisensa julkaisun ja arvioijan, vaikkakaan arviointi ei ole mitenkään myönteinen.

Oli tietenkin odotettavissa, että julkaisut eivät ole mitään alansa huippuja. Muutama vuosi sitten Kuponkiuutisissa mainostettiin jotakin humpuukituotetta (jonka voi rinnastaa magneettirannekkeeseen). Tuotteen tehoa perusteltiin tutkimuksella, joka oli tehty juuri tässä samaisessa Floridan yliopistossa. Valkee on päässyt veroiseensa seuraan.

Artikkeli on hyväksytty 23.4.2014, ja sitä on katsottu 120 kertaa kahden viikon kuluessa. Suurin osa lukijoista on Euroopasta, ja niistä suurin osa Suomesta: lähinnä pk-seudulta ja Oulusta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti