Puuilo myi huhtikuussa
kiinalaisvalmisteista Prego-sähkösavustinta 39 euron hintaan. Koska
kyseessä oli Puuilo, tuotteessa täytyi Puuilon tapaan olla jotakin
vikaa – niin kuin siinä olikin.
Savustimen vastuksen liitosjohto oli
puristunut pakkauslaatikossa vastuksen kahvaa vasten niin tiukasti,
että kumikaapeli oli selvästi litistynyt kohdassa, jossa se menee
kahvan sisään. Tuollainen vaurio ei takaa vastukselle pitkää
käyttöikää, vaikka vika ei ollutkaan itse sähkövastuksessa.
Kaapelia liikuteltaessa se taipuu juuri tuosta litistyneestä
kohdasta, mikä rasittaa sitä entisestään.
Korjauskeino tuohon on kaapelin
lyhentäminen tai pienen pätkän siirtäminen kahvan sisään,
jolloin litistynyt kohta tulee kahvan sisään eikä siihen kohdistu
enää taivutusrasitusta. Kahvassa oli erikoiset kolmisakaraiset
ruuvit, joiden avaamiseen tarvitaan erikoistyökalu.
Kahvan avaaminen paljasti toisen
yllätyksen, jota voisi luonnehtia turvallisuuspuutteeksi.
Liitosjohdon vedonpoistajan kiinnitys oli epäonnistunut: toista
ruuvia kiinnitettäessä ruuvi oli ”korkannut”
kiinnityskorvakkeessaan, minkä vuoksi se ei ollut kiinni. Koska
vedonpoistajassa vain toinen ruuvi oli kiinni, se ei
luonnollisestikaan täyttänyt tehtäväänsä. Vaihtamalla tilalle
hieman suurempi ruuvi ja siirtämällä johtoa hieman eteenpäin
johdon kiinnitys saatiin korjattua.
Kuvassa alempi ruuvi on vaihdettu
Prego-savustin on melko identtinen
kotimaisen OPA:n valmistaman Muurikka-savustimen kanssa. Muurikka
maksaa tosin 99 euroa.
Koska kyse oli Puuilo-tuotteessa, jossa
todellakin oli vikaa, odotukset eivät olleet kovin korkealla.
Muutaman käyttökerran jälkeen voi todeta, että savustin kuitenkin toimii ja
sen käyttäminen on avotulella pidettävää kantikasta savustinta
helpompaa vakiotehon ansiosta. Avotulen teho vaihtelee, ja sen tarkka
kontrollointi on vaikeaa.
Pregossa on melko huterat jalat, joten
niiden taipuminen on jouduttu estämään. Alla olevassa kuvassa
Prego on toiminnassa.
Perattuna 790 grammaa painanut lahna 25
minuutin kypsennyksen jälkeen. Koska lahnassa ei ole lapamatovaaraa,
joka taitaa tosin nykyään olla melko harvinainen, liika kypsennys
on aivan turhaa, koska se vain kuivattaa kalaa. Pakastamatonta
ahventa tai taimenta kannattaa kuitenkin kypsentää kauemmin.
Sähkösavustimen käyttö on helppoa
eikä sateestakaan ole haittaa. Itse kypsennysaika on tosin hieman
pidempi kuin avotulella, mutta sen käyttöönotto on nopeampaa.
Kuvissa näkyy itse rakennettu teline,
jonka päällä Prego on ja joka mahdollistaa ritilän ja rasvapellin
vetämisen ulos savustimesta kalan pois ottamista varten.
Laitteen kestävyydestä on vaikea
sanoa mitään. Vastus on käytännössä ainoa ”kuluva” osa.
Samanlaisia käytetään mm. sähkökiukaissa, joissa ne voivat
kestää parikymmentäkin vuotta
Lahnan savustaminen 12 snt/kWh
-hinnalla maksoi 25/60*1,1*12 = 6 snt. Kala ei maksanut muuta kuin hieman vaivaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti