sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Mikä on Asmo-laturin todellinen myyntimäärä?

Eilisessä Kalevassa kerrottiin, että myyntimäärä olisi ollut 5000 kappaletta, mikä tuntui yllättävän pieneltä. Kalevan toimittajilla on ennenkin ollut vaikeuksia lukujen suuruussuhteiden kanssa, joten määrä saattoi olla toimittajan ymmärtämättömyydestä aiheutunut virhe. Mutta koska lukumäärää ei ollut korjattu puolitoista vuorokautta myöhemmin, sen täytyy pitää paikkansa.

Sekaannusta aiheutti maininta 30 000 laturin minimitilausmäärästä. Latureita tilattiin siis 30 000 kappaletta mutta myytiin vain 5000 kappaletta. Mitä vitun sekoilua tämä oikein on? Eikö toimittaja tarkista, mitä epäloogisuuksia oikein kirjoittaa?

Tutkimalla sijoitusmuistion tilauskirjaa, näyttää siltä, että 5000 kappaletta saattaa hyvinkin pitää paikkansa ja 30 000 ei missään tapauksessa.

Kolme ensimmäistä toimitusta [tilauskirja] olivat todennäköisesti toteutuneet, mikä tekee 4000 laturia. Loput 1000 laturia myytiin seuraavasti: oma verkkokauppa, Prisma ja muut pienemmät jälleenmyyjät. Prisma, Verkkokauppa ja Kärkkäinen olivat saattaneet ottaa pari sataa kappaletta, mutta muiden myynti lieneekin ollut vain joitakin kymmeniä kappaleita. Tuohon voidaan vielä lisätä Oulun kaupungille menneet laturit ja Kalevan lahjalaturit. Loput dumpattiin heinäkuussa niille jälleenmyyjille, jotka huolivat ja myivät ne alennushintaan.

Iltalehdessä kerrottiin helmikuussa, että latureita olisi jo myyty 15 000 kappaletta. Se taisi myös olla yksi valhe.

Yhteiskunnan tuki (Tekes ja Ely) myydyille latureille oli siten 22,54 euroa/laturi.

Asmo-laturin piti valloittaa maailma ja tehdä osakkeenomistajista rikkaita, mutta miten kävi? Sijoittajien rahat menivät kuin Kankkulan kaivoon, ja ilman niitäkin latureita olisi todennäköisesti myyty samat 5000 kappaletta.

Jos tuotetta lähdetään markkinoimaan pelkkien valheiden avulla (palotarina, muiden latureiden palovaarallisuus, ekologisuus, energiansäästö ja patentti), on aivan oikein, että Asmo Solutions kokee sen, mikä sitä odottaa. Se on aivan kuin kohtalon tuomio.

Tilauskirjan mukaan vuoden 2017 kesäkuun loppuun mennessä olisi pitänyt toimittaa 75 000 laturia (ja saada niistä maksu). Tuo ”luvattiin” sijoittajille. Jos toteutunut on todellakin vain 5000 laturia, onhan se ”hieman” vähemmän. Se on tarkalleen 70 000 laturia vähemmän. Sijoittajat: teitä kustiin pahasti silmään.


21 kommenttia:

  1. https://www.aamulehti.fi/uutiset/suomalaisen-laturin-tie-joukkorahoitustahdesta-selvitystilaan-kehittaja-kertoo-mika-meni-vikaan-200460388/

    Eräs kommentti jutun alta.

    Tukes löysi puutteita turvallisuudesta

    Olen sähköturvallisuusasiantuntija ja sain yhden kappaleen tätä laturia tutkittavakseni. Havaitsin siinä puutteita ja tein ilmoituksen Tukeslille joka tutki laitteen todeten siinä puutteita sekä sähkö- että paloturvallisuuden suhteen. Tutkimustulos löytyy netistä. Voisin olettaa, että laitteen valmistus päättyi tähän koska laitteen muuttaminen turvalliseksi olisi vaatinut huomattavia muutoksia.

    Valitettavasti myös Asmon videomainos on valheellinen koska se väittää tavallisen laturin kuluttavan yhtä paljon sähköä, oli siinä puhelin kiinni tai ei. Lisäksi Asmo ilmoitti minulle ettei heillä ole aikomusta testauttaa laitetta suomalaisella testilaboratoriolla saadakseen sille FI-merkinnän, vaan heille riittää espanjalaisen laboratorion tekemät testit. Espanjalainen laboratorio ei ollut löytänyt niitä puutteita, joita Tukes on löytänyt. Tuotteella ei ole minkään puolueettoman sähköturvallisuuslaboratorion sertifikaattia. CE-merkintä ei takaa yhtään mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamulehden kommentissa on joitakin ristiriitaisuuksia.

      Tutkimustulos on todennäköisesti se, joka on julkaistu blogissa (Asmo-laturin tutkimuslausunto). Laturin valmistus tuskin loppui tuohon, koska puutteet eivät olleet vakavia tai välittömästi vaaraa aiheuttavia. Jos laturi olisi vaarallinen, se olisi vedetty pois markkinoilta.

      Poista
  2. Jos latureita on jäänyt varastoon 25000 ja niiden valmistushinta olisi ollut tuo 20 euroa, niin siinä on melkoinen summa kiinni. Onko nyt suurin osa sijoittajien rahoista kiinni varastossa?

    VastaaPoista
  3. Asmo ei ole varmasti laittanut tähän senttiäkään omaa rahaa. Se sai heti alkuun keksintösäätiön rahoittamaan patentinhakua ja Butterfly lähti jo ideointiasteella mukaan. Sitten rahaa tuli ennakkomarrkinoinnista , Tekesistä ja Elystä.

    VastaaPoista
  4. Kärkkäisellä on enää viisi Asmoa jäljellä, ja kympin tarjouskin päättyy tänään, mutta vielä on kaksi tuntia aikaa saada omansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä hätää. Kalevan jutun mukaan niitä on vielä jossain 25 tuhatta. Asmo varmaanki lämmittää niillä taloansa turvallisesti, koska Avplus lehtijutun mukaan laturi kuumenee ladattaessa. Siellä releet iloisesti naksuvat ilmoittaen jenkkien patentoimasta toiminnosta.

      Poista
    2. Jyväskylän Kärkkäisellä on vielä yksi Asmo. Kuka "onnellinen" saa sen omakseen?

      Poista
  5. Osaako joku kertoa, missä kerrottiin valmistukustannusten olevan n. 8-12 euron luokkaa? Kalevassa mainittiin 20 euroa. Siinä on iso ero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. around.fi ja UKK.

      Poista
    2. Kiitti. Pakko ynnätä muutamia epäkohtia, joita varmaankin on ruodittu aiemmissa jutuissa. Sieltähän löytyi tuo palotarinakin.
      https://around.fi/#asmo-5

      Ja tässä aika huikee kusetus.
      https://around.fi/#asmo-9
      Vastaavien latureiden valmistajia ei ole tiedossa. Aika outoa kertoa tuollaista, jos jo syksyllä 2015 tullut riitaa patenteista.

      https://around.fi/#asmo-16
      Täällä taas kerrotaan 3500 myydyn ennakkomyynnissä ja omassa verkkokaupassa ja 5000 myyty ennakkomyynnissä jälleenmyyjille.
      8500+ myytyä tuon mukaan. Kalevassa mainitaan 5000.

      Täällä osiossa kerrottiin niistä patenteistakin, joita ei yllättäen tullut.

      Poista
  6. ”Mitään en tekisi toisin” osottaa että ei ymmärrä tai myönnä tehneensä virheitä, mikä on näissä jälkimainingeissa aivan posketonta. Ihminen joka ei opi ei kehity, ja sellaisella ei pitäisi olla mitään paikkaa missään business oulun porukassa tai mihin hänet olikaan valittu. Kalevan jutussa paikan edustajan mielestä tämän henkilön ryhmään valinta ja siellä pysyminen ei ole ongelmallista koska mistään virkarikkeestä ei epäillä, mutta entäs jos epäillään kyvykkyydestä olla jakelemassa jakelemisestaan ilmeisesti palkkaakin kuitaten neuvoja muille niitä kipeästi tarvitseville tällaisilla näytöillä? Pelottavaa, jos eivät siellä itse tätä tajua. Osaaminen täysin hukassa, niin rekrytoijilla kuin tehtäviin rekrytoitavillakin.
    Kalevan jutusta kuulsi läpi lakimiehen vinkit siitä mitä ja miten kannattaa puhua. Mm. paloon viitaten sanottiin ”tietääkseni”, jolla yritetään siirtää vastuu valheesta muualle. Jos joku on hänelle valehdellut niin hän on syytön samaa valhetta eteenpäin viedessään... Kyllä on ihmeellistä väkeä jos oman tyttären avopuolisolle valehtelisivat palon syystä, mutta sekään ei ole asian törkein pointti – olipa palon synty missä tahansa, laturiväki todistetusti keksi väitteitä lisääntyneistä paloista jne. pelotellakseen tavallisia ihmisiä ostaamaan näitä tuotteita, ja se varmasti täyttää petoksen merkit. Syntytarinan todellisuus ei mielestäni ole yhtä tärkeä vaikka törkeäähän se on siitäkin valehdella, vaan asian pihvi on se miten väitetyillä paloilla reviteltiin.
    Oma lukunsa on kaikki nämä sotkut myydyistä määristä.
    Patenttifiaskosta ei enää kehtaa puhuakaan.
    Mutta nämä valmistuskustannukset... Miettikää millaista bisnesosaamista on ihmisellä joka ei osaa laskea millaisilla kustannuksilla härpäkkeen x valmistus on kannattavaa silloin kun jakeluporras koostuu tästä ja tuosta, ja loppuhinta ei voi olla enemmän kuin y kilpailija-analyysien ja kpi:ien valossa, vaan lähtee ”sata lasissa” liikkeelle vaikka valmiuksia liikkeellelähtöön ei olla edes ymmäretty. Eipä paljon minkäänlaista. Ja mitään ei tekisi toisin... se tässä on ehkä kaikkein vaikein ymmärtää. Kukaan ei voi tietää kaikkea alkaessaan yrittämään, mutta jos ei mitään tekisi toisin kun kaikki epäonnistuu... sitä ei voi järjellä ymmärtää. Ja nuo 10 m valmistuskustannukset yhdelle yksinkertaiselle laturille nyt tietysti on täyttä puppua, samoin vaikka olisi useamman tuotteen portfolio. Konsultit joilta tämä kaveri on apua hakenut ovat myös tässä osaamattomuutensa todistaneet.
    Osaamattomuuden todistaa myös laitekohtaiset valmistuskustannukset, ja tietysti petoksen merkkejä on havaittavissa kuten onkin jo joissain muissa kommenteissa todettu, siinä miten sijoittajarahaa kerätessä nämä arviot oli aovan erilaiset.
    Tämän pitäisi olla varottava tarina siitä miten tekesin koneisto ei ole osannut kyseenalaistaa suunnitelmia, miten butterfly nieli koukkuineen päivineen lupaukset, siis pelkät lupaukset patenteista (10 min googlaamisella saa kuka tahansa selville sen miten nämä hakemukset eivät olisi koskaan voineet johtaa patentin myötämiseen mutta tätä selvitytä ei butterflyssä viitsitty tehdä, ja heidän mukaanlähtö on varmuudella vakuuttanut muita myöhemmin mukaantulleita), ja siitä, millaista ”osaamista” omaavia ihmisiä valitaan ns. tärkeisiin tehtäviin. Karhunpalvelus on kova sekä kanssayrittäjille joiden suunnitelmia kyllä tullaan jatkossa tiukemmin seulomaan että yhteiskunnalle, jolle nämä ns seikkailut on tullut kalliiksi siten että sama raha on ollut pois jostain sellaisesta jolla ehkä olisi ollut mahdollisuudet menestyä.
    Ja sitten vielä palkitaan ”osaamisesta”. Ja mitään ei muuttaisi. Toivon että joutuu vastuuseen. Tätä kaikkea ei pelkällä kokemattomuudella ja tyhmyydellä selitetä, tässä on aivan tarkoituksellisen, harkitun, suunnitellun kusetuksen piirteitä, ja nyt lopussa yritetään luoda kuvaa sankarihahmosta joka kaikkensa teki mahdottomissa olosuhteissa kun pitäisi panna tiukille kaikista näistä epäjohdonmukaisuuksista, ja tarinan muuttumisesta moneen kertaan esim. määrien osalta.

    VastaaPoista
  7. Vastaukset
    1. Jossakin lehdessä oli juttua Suomi 100 tuotteiden valmistusmaista. Asmo laturia en listalta huomannut.

      Poista
  8. Komitealle pitäisi varmastikin ilmoittaa, että Asmo Solutions ei enää valmista ”älykästä ja turvallista Asmo-laturia, joka ei kuluta lainkaan sähköä valmiustilassa”, ja lieneekin vain ajan kysymys, milloin se poistetaan yritysrekisteristä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräs lehtiartikkeli sanoi, että ennen jouluvalojen riipustamista (en muista mikä lehti).

      Poista
    2. Se oli Kalevassa: ennen kuin Sokos-aukiolle ripustetaan jouluvalot.

      Poista
  9. Joo, siksi en muistanut. Kalevaa en muista enää. Se oli joskus sanomalehti Oulussa, luulisin.

    VastaaPoista
  10. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005444830.html

    Nykyään ei enää kusetettuja rahoja panna juhlintaan, vaan nostetaan omalle tillille palkkoina. Katosiko yli miljoona vuodessa omiin palkkoihin eräässä yrityksessä?

    VastaaPoista
  11. Vastaukset
    1. Tuskinpa omaisuutta menetti. Sääliä hakee tolla jutulla. Alusta asti touhus erilaisilla tuilla ja rahoittajien paaluilla. No katsotaanpa milloin Porschella ajelu loppuu.

      Poista
    2. Yritys menee helposti konkurssiin, jos nostetaan ylisuuria palkkoja. Tässä tapauksessa 6000 euroa oli ollut pääjehujen palkka jo ennen osakeantia. Mikä lie oli sitten palkka tämän osakeannin jälkeen. 10000? 15000? Porschekin ostettiin heti osakeannin jälkeen. Rahaa pantiin haisemaan.
      Miksi lehtijutun mukaan sarjayrittäjä jää nyt kotiin, vaikka muiden omien yritysten kanssa voisi touhuta? Jäikö rahaa jemmaan?

      Poista