keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Miten Valkeen käy?

Blogi kertoi eilen Valkeen maksamattomista laskuista. Summat eivät ole suuria, mutta karhuttavia velkoja on useita. Ainoa syy maksamattomuuteen lieneekin se, että yrityksen kassassa ei ole rahaa.

Indiegogo-kampanja on menestynyt erittäin heikosti. Marraskuun alussa päättyneen kampanjan jälkeen Valkee on myynyt siellä ainoastaan 54 kappaletta korvavaloja, ja Valkeen oma myynti lieneekin ollut yhtä heikkoa. Indiegogo on nykyään HumanCharger® Wireless Headsetin ainoa myyntipaikka.

Indiegogon kokonaispotti on 38 295 euroa, joka vastaa noin kolmeasataa myytyä HumanCharger® Wireless Headsetia. Se on erittäin vaatimaton suoritus, jos sitä verrataan kymmenen vuoden aikana myytyyn 90 000:ään vanhan mallin korvavaloon. Vanhaa mallia myytiin siten keskimäärin 9000 kappaletta vuodessa, mutta uusi malli on myynyt ainoastaan noin 300 kappaletta vajaassa vuodessa.

Valkee varmastikin toivoi uudesta korvavalosta pelastusta, mutta niin ei tule käymään. Vaikka uusi versio olisi myynyt samat 9000 kappaletta vajaassa vuodessa, sekään olisi tuskin pystynyt pelastamaan Valkeeta.

Jos Valkeella ei ole rahaa maksaa velkojaan, onko sillä edellytyksiä saada toimitettua korvavaloja IGG-tukijoilleen? Velkojat voivat aina hakea Valkeen konkurssiin, mutta IGG-tukijoilla ei ole mitään mahdollisuutta saada rahojaan takaisin.

Blogi ennusti vuoden alussa, että vuodesta 2020 tulee Valkeen kohtalonvuosi. Ennustus näyttää käyvän toteen.

tiistai 28. heinäkuuta 2020

Valkeen loppu lähenee...

Kauppalehti kertoi eilen:

Huuhaasta syytetty korvavaloyhtiö on maksuvaikeuksissa – Valkeelle laitettiin jo vuoden kuudes vaatimus saatavista

Kirkasvalokuulokkeita valmistava Valkee on saanut tänä vuonna jo kuusi trattaprotestia, joiden yhteissumma on 16 208 euroa. Trattaprotesti voidaan tehdä yrityksen velasta tai muusta saatavasta, jota ei ole maksettu määräajassa.

Luottotietoyritys Bisnoden mukaan Valkee on maksanut perintäyhtiö Intrumin helmikuussa antaman 3 532 euron suuruisen tratan, mutta loput saatavista ovat maksamatta.

Tuorein trattaprotesti on päivätty 16. heinäkuuta 1 012 euron suuruisesta saatavasta, jota Intrum perii. Intrum on tehnyt Valkeelle trattaprotestit myös 1 979 euron suuruisesta saatavasta 30. kesäkuuta, 1 522 euron saatavasta 2. kesäkuuta ja 3 604 euron saatavasta 5. toukokuuta. Lisäksi Laihian Laki Oy on tehnyt Valkeelle trattaprotestin kesäkuun lopussa 4 559 euron summasta.

Valkee myy kirkasvalokuulokkeita, joita on markkinoitu terveysväittämillä. Väittämiä on kuitenkin kyseenalaistettu ja pidetty tieteellisesti epäpätevinä.

Valkeen taloudellinen tilanne on herättänyt kysymyksiä jo pitkään. Vuonna 2007 perustettu yhtiö ei ole tehnyt kertaakaan voittoa. Valkeen yhteenlasketut tappiot koko sen toiminta-ajalta olivat yli 10 miljoonaa euroa vuoden 2019 helmikuussa päättyneen tilikauden jälkeen.

Vuonna 2017 Valkee menetti osakepääomansa. Yrityksen tappiollista toimintaa on rahoitettu oman pääoman sijoituksin, joita oli viime vuonna kertynyt 9,3 miljoonaa euroa.

Alma Talentin analyytikon Ari Rajalan mukaan yhtiöllä oli helmikuussa 2019 päättyneen tilikauden lopussa taseessaan myös rahalaitos- ja vaihtovelkakirjalainoja kahden miljoonan euron edestä. Rahaa kassassa oli 3 634 euroa.

Parhaimmillaan Valkee on tehnyt 1,9 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2013, mutta helmikuussa 2019 päättyneellä liikevaihto jäi 637 000 euroon ja yhtiö teki 594 000 euron nettotappion. Valkeen tuorein tilinpäätös ei ole vielä saatavilla.

Valkeella on ollut nimekkäitä sijoittajia. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on sarjayrittäjä ja sijoittaja Timo Ahopelto. Muun muassa Nokian entisiin johtajiin kuuluva Anssi Vanjoki sekä yhdysvaltalainen teknologiasijoittaja Esther Dyson ovat aikoinaan sijoittaneet yhtiöön.

Valkeen toimitusjohtaja Aki Backman ei vastannut kommenttipyyntöön.


Näyttäisi siltä, että omistajilta on viimeinkin mennyt usko yritykseen eivätkä he ole enää halukkaita rahoittamaan sitä.

keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Kymmenkertainen epäonnistuja...

Kaleva kertoi eilen, että ”Pohjoispohjalaisäidin tytär on yrittänyt itsemurhaa jo kymmenen kertaa alle vuoden aikana”.

Kymmenen kertaa..?

Olisikohan menetelmissä vikaa? Eikö internetissä ole tuota ”lopullista ratkaisua” haluaville sivustoja, joissa opetetaan varmoja menetelmiä, joiden kanssa ei tyhmempikään kandidaatti voisi epäonnistua?

Todennäköisesti ”yritykset” eivät olleet kovinkaan vakavasti aiottuja, mikä selittänee epäonnistumisen, vaan pikemminkin vain hätähuutoja ja huomion kerjäämistä.

Ihan vain tilastollisesti ajatellen: mitä enemmän sitä yrittää, sitä todennäköisemmin siinä tulee onnistumaan. Voisi olettaa, että jos menetelmä A ei tuottanut ”haluttua tulosta”, samaa menetelmää ei käytettäisi enää toista kertaa.

Eikö tuolla määrällä luulisi jo pian pääsevän Guinnessin Ennätysten kirjaan? Vai mikähän mahtaa olla maailmanennätys?

Loppukevennyksenä tälle pilakirjoitukselle Hector esittää asiaankuuluvan kappaleen, joka on cover-biisi.


perjantai 3. heinäkuuta 2020

Luova Laboratorio konkurssiin

Oulun käräjäoikeuden päätös 24.6.2020: Luova Laboratorio on asetettu konkurssiin.

Blogi kertoi helmikuussa Luovan Laboratorion saamasta velkomustuomiosta, joka koski Finveran takaisinmaksamatonta lainaa. Ei liene vaikea arvata, että Finvera haki Luovan Lavoratorion konkurssiin saadakseen lainansa takaisin, mikä taitaa kuitenkin olla melko toivoton tehtävä, koska Luovalla Laboratoriolla on tuskin juurikaan mitään realisoitavaa omaisuutta.

Luovan Laboratorion konkurssi ei ollut mikään yllätys vaan pikemminkin vain odotettu tapahtuma.

Luova Laboratorio ei koskaan saanut toimintaansa kannattavaksi, vaan se teki jatkuvasti tappiota. Siihen loppui oululainen ”luovuus”...