Kansa sai jälleen ilmaista tahtonsa, ja vaalitulos lieneekin sen mukainen. Perussuomalaisten menestys oli sittenkin yllättävä. Moni media arvioi, että mielipidekyselyiden kertoma kannatus ei jaksaisi kantaa äänestyspäivään saakka, mutta toisin kuitenkin kävi.
Vielä helmikuussa Kaleva totesi pääkirjoituksessaan, että perussuomalaiset ei saisi kyselyden mukaista noin 15 prosentin kannatusta, vaan se tulisi jäämään selvästikin sen alle – ehkäpä vain kymmenen prosentin tuntumaan. Kalevan kanta keskusta-lestadiolaismediana on tosin ymmärrettävä, koska suuri osa perussuomalaisten saamista äänistä olisi pois keskustalta. Lestadiolainen saa nimittäin äänestää vain joko keskustaa tai kokoomusta, joista ensiksimainittua mieluummin.
Vaalimatematiikka on merkillistä. Oulussa PS sai 18,6 prosenttia ja kokoomus 18,4 prosenttia äänistä. PS sai kuitenkin neljä paikkaa mutta kokoomus vain kaksi paikkaa. Molemmat nykyiset edustajat, Lyly Rajala ja Suvi Linden, jäivät valitsematta, mikä ei ollut mikään vahinko ainakaan kansankunnalle.
Jos perussuomalaiset ei pysty pitämään kiinni lupauksistaan, on aivan varma, että puolueen saama kannatus tulee jäämään yhden kauden pituiseksi tähdenlennoksi. Koska Soini on saanut joukkoonsa varsin kirjava joukon kansanedustajia, jotka edustavat kerrankin selkeästi kannattajiaan, on olemassa vaara, että osa heistä jättää perussuomalaiset ja siirtyy johonkin toiseen puolueeseen. Kyse on lähinnä vain siitä, kuinka moni nyt valituista 39 edustajasta on vielä Soinin joukoissa mukana vuoden 2015 alussa.
Soinilla voi todella tulla olemaan vaikeuksia pitää joukkonsa koossa ja yhtenäisenä. Moni valituista vastustaa selvästi ruotsin kieltä sen kaikissa muodoissa ja maahanmuuttoa. Moni äänestäjä ajattelee samoin ja onkin sen vuoksi äänestänyt perussuomalaisia. Jos Soini ei toteuta äänestäjiensä tahtoa, perussuomalaisille käy kuten SMP:lle 70-luvulla: puolueen vaalivoitto suli yhden kauden aikana.
Kuvassa perussuomalaisten uudet ehdokkaat, Ville Vähämäki ja Olli Immonen, Oulun vaalipiiristä.
Kaikki muut nykyiset puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta hävisivät. Se onkin selvää, koska juuri niiltä perussuomalaiset vei 15 prosenttiyksikköä niiden neljä vuotta sitten saamasta kannatuksesta.
Keskusta oli suurin häviäjä, ja syytä tappioonsa keskusta saa etsiä vain itsestään. Matti Vanhasen valehtelut ja puolueen vaalirahasotkut olivat yksinkertaisesti liikaa joillekin keskustan kannattajille, jotka antoivat nyt äänensä perussuomalaisille. Keskusta leimautui selvästi korruptio- ja omaa etuaan tavoittelevaksi puolueeksi, johon ei voi luottaa. Tyhmäähän kansa on ja tyhmänä sitä saakin kohdella, mutta liika on aina liikaa.
Suhteellisesti suurin häviäjä oli vihreät, joka menetti kolmasosan paikoistaan. Ehkäpä puolueen pelottelut ilmastonmuutoksella, energiaverojen korotukset ja ydinvoimavastaisuus olivat liikaa äänestäjille.
Perussuomalaisten suurvoitto on äänestäjien protesti edellisen hallituksen harjoittamaa politiikkaa kohtaan eikä niinkään johdu perussuomalaisten suurista lupauksista tai hohdokkaista ehdokkaista, joista suurin osa on tuiki tuntemattomia suurimmalle osalle äänestäjiä. Jos Soini ei tule onnistumaan – mitä hän sitten aikookin tehdä – suuri osa nyt valituista perussuomalaisten edustajista tulee jäämään yhden kauden edustajiksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti