Joskus 80-luvun lopussa eräät kaupalliset radioasemat alkoivat kompressoida lähetyksiään, jotta ne kuuluisivat paremmin heikoissa vastaanotto-olosuhteissa. Kompressointi tarkoittaa sitä, että lähetyksen dynamiikkaa vähennetään, eli heikoimman ja voimakkaimman kuultavissa olevan äänen eroa pienennetään. Käytännössä se tehdään niin, että voimakkainta ääntä vaimennetaan esim. 16 dB, hieman heikompaa ääntä jonkin verran vähemmän jne. Kyseessä on siis logaritminen muunnos.
Koska paikallisradioiden lähetystehot ovat pieniä eivätkä niiden lähetysantennit sijaitse optimaalisilla paikoilla, signaalivoimakkuus (tai tosiasiassa S/N-suhde) voi olla huono autoradioissa, mikä tarkoittaa rätisevää ja kohisevaa ääntä. Mitä suurempi on signaalin informaatiosisältö, sen herkempi se on vastaanoton epäideaalisuuksille.
Vähentämällä lähetyksen dynamiikkaa signaalin laatuvaatimuksia vastaanotossa pienennetään. Samantehoinen kompressoitu lähetys voidaan siten vastaanottaa heikommalla S/N-suhteella kuin kompressoimaton.
Kompressointia käyttivät aluksi vain paikallisradiot, kunnes Yleisradio seurasi perässä ja alkoi kompressoida Radio Suomea ja Radiomafiaa. Ylen Ykkönen sai tuolloin jäädä rauhaan vielä muutamaksi vuodeksi, mutta sitten sitäkin alettiin kompressoida. Nykyään kaikkia radiolähetyksiä kompressoidaan ja sillä tavalla, että kaupallisten radioasemien käyttämä kompression määrä voi olla jopa 16 dB, mikä tarkoittaa sitä, että voimakkainta ääntä vaimennetaan 40-kertaisesti suhteessa heikoimpaan ääneen (joka on 0 dB, jota kukaan ei voi tietenkään kuulla).
Jos radiota kuunnellaan kannettavilla laitteilla, matkaradiolla, autoradiolla tms., kompression aiheuttama haitta on pieni ellei jopa havaitsematon. Saavutetteva hyöty on siten haittoja suurempi. Kannettavat laitteet jo itsessään muokkaavat signaalia mm. kompressoinnilla ja kaventamalla taajuusaluetta, joten sitä, onko lähetys kompresoitu, ei hyvissä vastaanotto-olosuhteissa välttämättä edes havaitse.
Jos radiota kuunnellaan ns. hifi-laitteilla, kompressio on selvästi havaittavissa ja musiikin laadusta riippuen jopa häiritsevää, koska se muokkaa signaalia eli muuttaa sen sisältöä.
Kaikki radioasemat käyttävät tietokoneohjattua levynsoittoa, jossa musiikki tulee tietokoneen kiintolevyltä, jonne se on tallennettu mp3- tai jossakin muussa tilaa säästävässä formatissa, mikä myös omalta osaltaan huonontaa musiikin laatua.
Suurin osa nykyisestä kevyestä musiikista kuulostaa ”paremmalta”, kun sitä muokataan hieman kompressoinilla, koska sen verran surkeaa sen on alkuperäismuodossaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti