keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Sotšin talviolympialaiset 2014

Sotšin talviolympialaiset alkavat reilun kahden viikon kuluttua ja kestävät 17 päivää. Kisat ovat saaneet paljon arvostelua osakseen. Kisat pidetään paikassa, jossa ei juurikaan ollut mitään valmiina talviurheilulajeja varten, ja sen vuoksi lähes kaikki on pitänyt rakentaa alusta lähtien.

Rakennusbudjetti on ylittynyt moninkertaisesti, ja kerrotaan, että suurin osa siitä olisi mennyt aivan johonkin muuhun tarkoitukseen kuin rakentamiseen. Tällainen tapa hoitaa suuria valtion kustantamia rakennusprojekteja ei taida olla kovinkaan vierasta Venäjällä. Osallistuvien maiden ja urheilijoiden kannalta lienee kuitenkin yhdentekevää, minkä verran venäläisiä veronmaksajia on huijattu rakennuskustannuksissa. Tärkeää on sitä vastoin vain se, että puitteet kilpailemiselle ovat hyvät ja valmiit.


Arvostelua on saanut myös Kansainvälisen olympiakomitean päätös myöntää kisat Sotšille, joka ei maantieteellisen sijaintinsa vuoksi ole välttämättä ehkä paras mahdollinen paikka talviurheilukisoille. Presidentti Putinin henkilökohtainen panos lieneekin ollut merkittävässä roolissa kisojen saamiseksi Sotšiin, ja sen vuoksi vuoden 2014 talviolympialaisia kutsutaankin Putinin olympialaisiksi.

Suurta hämmästystä on herättänyt se, että kisat pidetään Venäjän lämpimimmässä paikassa, jonka ilmastoa kuvataan subtrooppiseksi. Samanlainen säätyyppi vallitsee mm. Välimeren rannikolla. Mikä tahansa muu paikka Venäjällä olisi kylmempi ja ”sopivampi” talviurheilulle, mutta jostakin kumman syystä kisat halutaan järjestää juuri Sotšissa.

Sää tulee asettamaan riittävästi haasteita kisajärjestäjille. Sisälajit järjestetään Sotšin kaupungin tuntumassa Mustanmeren rannikolla, joten ulkolämpötilalla ei siellä juurikaan ole merkitystä. Lämpötilan huidellessa kymmenen asteen tienoilla kisat eivät kuitenkaan tunnu kovin talvisilta.


Ulkolajit järjestetään Krasnaya Polyanassa, joka sijaitsee 39 kilometrin päässä Sotšista ja jonka peruskorkeus merenpinnasta on 560 metriä. Viiden päivän havaintohistoria kertoo, että sää on sateinen ja lämpötila on muutaman asteen nollan yläpuolella.


Kaukasian epävakaa tilanne, viime aikojen terrori-iskut ja pelko uusista iskuista tuonevat säätilan lisäksi paljon väriä vuoden 2014 talviolympialaisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti