tiistai 31. toukokuuta 2016

Uudet innovaattorit

Tämä oli tietenkin odotettavissa: Microsoft lopettaa puhelinten suunnittelun ja valmistuksen Suomessa, kuten viikon takainen uutinen kertoi.

Microsoftin älypuhelinten globaali markkinaosuus on vain alle yhden prosentin. Markkinaosuuden täytyy olla jossakin järkevässä suhteessa henkilöstön määrään – suunnittelu ja valmistus ei olisi muuten taloudellisesti järkevää.

Microsoftin Nokia-seikkailu tuotti varmasti suuret tappiot Microsoftille, mutta siihen sillä oli varaa. Microsoftin Nokia-kauppa ei varmastikaan onnistunut yhtiön johdon toivomalla tavalla. Tarkoituksena oli tehdä sen omasta puhelimesta markkinajohtaja, jossa pyörisi sen oma käyttöjärjestelmä tietokoneiden tapaan, mutta niin ei käynyt. Kilpailua oli liikaa, ja käytössä oli jo muita käyttöjärjestelmiä.

Suomessa vapautuu 1350 ”ammattilaista”, joiden osaaminen on hyvin suppeaa ja jotka osaavat tehdä vain sitä samaa yksinkertaista työtä kuin he tekivät Microsoftilla ja aikaisemmin Nokiassa.

Nyt onkin sitten odotettavissa syntyvän uusia pienyrityksiä, jotka kehittävät uusia ”innovaatioita”, kuten tekivät mm. Asmo Solutions, Oulight ja QuietOn. Kaikki muistanevat ”palovarman laturin”, joka ei polta kotimökkiä maan tasalle, valon välkettä mittaavan mittarin tai vastamelukuulokkeen.

Noiden ja kaikkien tulevien ”innovaatioiden” ongelma on se, että ne ovat väkisin keksittyjä ja niitä ei tosi asiassa tarvitse juuri kukaan. Yritykset toimivat tarkalleen niin kauan kuin julkinen rahahana (Tekes ja ely-keskus) on auki tai jokin taho rahoittaa niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti