perjantai 19. toukokuuta 2017

Asmo-laturin tutkimuslausunto

Blogiin tuli Tukesin teettämä tutkimuslausunto laturista.

Koska lausunnon mukaan laturissa on ”puute, joka saattaa vaarantaa turvallisuuden” ja ”puutteita, jotka eivät mainittavasti vaaranna turvallisuutta”, on kyseenalaista, voidaanko väittää, että laturi on muita latureita turvallisempi. Turvallinen sähkölaite on tietenkin vain sellainen, jossa ei ole lainkaan puutteita.

Kannattaa kiinnittää huomiota lausunnon kohtaan: ”Tuotteelle on tehty vain osittaistestaus sähköturvallisuusvalvonnan toteuttamiseksi. Täydessä tyyppitestauksessa saattaa tuotteesta löytyä muitakin puutteita.”

12 kommenttia:

 1. Tuotteessa havaittiin seuraavat puutteet (S = Sähköiskun vaara, P = Palovaara)

  VastaaPoista
 2. https://www.verkkokauppa.com/fi/questions/product/10549/hmrms/

  ASMO-laturi on Suomessa valmistettu tuote, jonka komponentit ovat kaikki sertifioituja ja käytämme luotettuja valmistajia.

  Lausunnossa kerrotaan, että kondensaattorissa on vain merkintä JS.
  Onko tuo normaalia "sertifioidulle" komponentille?

  VastaaPoista
 3. http://m.iltalehti.fi/asuminen/201705022200116532_an.shtml

  "Asmo-laturi on suomalainen keksintö, joka on todettu paloturvalliseksi."

  Kuka sen on todennut paloturvalliseksi? Iltalehtikö? Miten se on todettu? Miksi verkkokaupan sivulla valmistaja sitten kertoo, että tähänkin laturiin voi tulla oikosulku?

  https://www.verkkokauppa.com/fi/questions/product/10549/hmrms/
  Valmistajan itsensä kertomaa:

  Turvallisuudesta: Laturin ollessa kiinni puhelimessa laitteessa kulkee virta, ja silloin riski oikosulkuun on olemassa kuten muissakin latureissa.

  VastaaPoista
 4. Lausunto pitäisi toimittaa Asmo-laturia ylistäneelle Kalevan toimittajalle. Ehkäpä sen lukeminen (jos Mirkku sattuisi siitä mitään ymmärtämään) saattaisi hänet toisiin ajatuksiin.

  VastaaPoista
 5. Jos Asmo-laturia myyvät liikkeet olisivat tietoisia tutkimuslausunnosta, ne tuskin väittäisivät enää Asmo-laturia muita latureita turvallisemmaksi. Esim. Data-Systems väittää edelleenkin: ”ASMO-laturi on maailman turvallisin laturi.”

  Verkkokauppa väittää: ”Laturi on suunniteltu paloturvalliseksi.” Sehän ei voi pitää paikkaansa, jos laturissa on ”puute, joka saattaa vaarantaa turvallisuuden”.

  VastaaPoista
 6. Maininta palosta on poistettu usean jälleenmyyjän esittelytiedoista. Mitä tämä tarkoittaa?
  Ovatko toimittajat ajatelleet, mitä heidän toiminta on saattanut saada aikaan, jos tuo kuuluisa Anoppilan palo laturin sytyttämänä ei pidäkkään paikkaansa?
  Tarinan avulla on kuitenkin saatu rahaa sijoittajiltakin yli miljoona. Jos se on osittainkin saatu antamalla väärää tietoa, niin mitä tulevaisuudessa voikaan tapahtua? Se voikin olla sitten surullinen tarina keksijän osalta.

  Tästä tapauksessa tulee mieleen kuulemani tarina pitsapaikan mainoksesta. Ulkona kyltissä luvataan pitsa tietyllä hintaa. Asiakkaan maksaessa tilaamaansa pitsaa, hinta onkin huomattavasti kovempi. Asiakas tiedustelee syytä hinnannousuun. Vastaus myyjältä vetää sanattomaksi: ala valita, sehan on vain mainos!

  Mainos tai tarina. Niiden oletetaan pitävän paikkaansa, jos niiden avulla halutaan vastikkeeksi rahaa.

  VastaaPoista
 7. Kondensaattoreita kytketty ensiö- ja toisiovirtapiirin välille kaksoiseristyksen yli. Mitä tämä tarkoittaa maallikon kielellä? Itse ymmärrän ensiön 230 volttina ja toision esim. 12 volttina, jos puhutaan vaikkapa porakoneen latureista. Mitä on kaksoiseristys?

  VastaaPoista
 8. Eräs blogia ja tätä laturitapausta seuraava saattaa julkaista kirjoituksen, joka tulee olemaan lyhyt ja ytimekäs. Siinä kerrotaan hienotunteisesti vain 1997 Ruoveden alueella syttyneiden rakennuspalojen syttymissyyt.
  VastaaPoista
 9. Paloturvallinen laturi ei vaan käy kaupaksi. Eräässä kaupassa tuotetta oli kasattuna alekoriin muiden huonosti myyvien tuotteiden kanssa. Takaisin hyllypaikalle ei varmaan ole pääsyä. Muotoiltu laturikaan ei näytä kiinnostavan ennakkotilaajia ja tuskin mikään muukaan muotoiltu sähkölaite tulee kiinnostamaan. Voisikohan tätä sanoa jo katastrofiksi sijoittajien silmissä? Jälleenmyyjille tämä oli varmasti hyvä opetus. Ei kannata tilata satoja latureita ennen koemarkkinoita.

  VastaaPoista
 10. Ostakee ostakee.

  https://murobbs.muropaketti.com/threads/asmo-laturi-lastulla-tre.1362599/

  Myytävä tuote: Asmo Charger, mikro-USB Lastulla

  Hintapyynti: 25e

  Tuote ostettu (mistä ja milloin): kickstarter 2015, toimitus 25.4.2017

  20€ noudolla.

  15€?


  VastaaPoista
 11. https://murobbs.muropaketti.com/threads/asmo-charger.1130092/page-9

  Aiemmin kertoi että joskus 2005 nurkilla Leena-anopin omakotitalo Tampereella paloi maan tasalle ja syynä oli laturi. Kukaan ei vain ole kyennyt tähän mennessä löytämään Tampereelta sellaista paloa ja palonsyytä.

  Palomestarin suusta kuultua:
  "Palon syy jäänee selvittämättä, sillä talossa ei ollut sähköjohtoja".

  VastaaPoista
 12. Miksi ihmiset ei käytä oikeuttaan palauttaa tuote, jos se ei vastaa annettuja esittelytietoja? Laturia myytiin ennakkomarkkinoinnissa vaikka millä väitteillä. Mikä niistä enää pitää paikkaansa? Säästääkö sähköä? Onko paloturvallinen? Ekologinen?

  Hyvät pettyneet tuotteiden ostajat. Tehkää valitus. Kertokaa miten tuotetta on mainostettu ja pitikö ne väitteet paikkaansa. Vieläkö tuotetta mainostetaan esim. sähköä säästävänä? Saitteko sellaisen tuotteen jonka luulitte saavanne?

  https://kuti.kkv.fi/Kutiweb/kuluttajat/KuviLomake.aspx

  Mielestäni tästä tapauksesta pitäisi KKV:n tehdä ryhmäkanne.
  https://www.kkv.fi/Tietoa-KKVsta/kuluttaja-asiamies/avustustoiminta/


  https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/markkinointi-ja-asiakassuhde/tosiasiavaitteet-ja-vertailut/

  Mainostajan on pystyttävä todistamaan markkinoinnissa käyttämänsä tosiasiaväitteet oikeiksi. Väitteiden paikkansapitävyydestä on varmistauduttava jo ennen niiden esittämistä ja väitteiden on pidettävä paikkansa markkinoinnin julkaisuajankohtana.

  Tosiasiaväitteestä on kyse aina, kun väite koskee mitattavissa olevia vaikutuksia, jotka voidaan osoittaa oikeiksi tai vääriksi. Mitä ehdottomampi väite on, sitä varmemmin edellytetään näyttöä sen paikkansapitävyydestä.

  Väitteen pitää perustua puolueettomiin ja luotettaviin selvityksiin, tutkimuksiin, tilastoihin, testeihin, mittauksiin yms. Jos tuotteita vertaillaan toisiinsa, on huolehdittava siitä, että vertailuryhmä on tarjontaan nähden edustava.


  Alla pettyneen laturin ostajan epätoivoinen myynti-ilmoitus usealle laturille.
  https://www.tori.fi/satakunta/Asmo_micro_USB_laturi_36139686.htm
  Tuotetta on useampi kappale.

  VastaaPoista