tiistai 4. heinäkuuta 2017

Asmo-laturin palotarina on satua

Kaleva kertoi ensimmäisen kerran Asmo-laturista 26.3.2014. Nettiartikkeli alkoi raflaavasti: ”Kännykkämarkkinoille on tulossa maailman ensimmäinen paloturvallinen laturi.”

Jutussa kerrottiin myös, että maailman kaikkien laturien tuottaman hukkasähkön on arvioitu vastaavan kahden keskikokoisen ydinvoimalan vuosituotantoa. (Mutta eiväthän kaikki jätä laturiaan sähköverkkoon latauksen päättymisen jälkeen..?)

Kaleva kertoi seuraavan kerran laturista 13.7.2014. Siinä päästiin jo asiaan: ”Turvallisen laturin kehittämisen taustalla on vaaratilanne miehen lähipiirissä. Salorannan puoliso oli joutunut pelastautumaan siskonsa kanssa palavasta talosta hyppäämällä toisen kerroksen parvekkeelta. ”Heidän kotitalonsa oli syttynyt palamaan sähköpistokkeeseen jääneestä puhelinlaturista, joka ylikuumentui, Saloranta sanoo.” ”

Brittiläinen Daily Mail kertoi jo hieman aikaisemmin (23.6.2014) ”älykkäästä” laturista. ”Created by I.T. engineer Asmo Saloranta, it was developed after his fiancee Johanna Papinaho's childhood home burnt to the ground by a mobile phone charger left plugged in.”

Myös monet muut suomalaiset lehdet kertoivat uudesta laturi-innovaatiosta, mutta yksikään niistä ei kyseenalaistanut palotarinaa. Se meni niihin täydestä. Pandoran lipas oli nyt avattu.


Kickstarter

Asmo Solutions keräsi 32 tuhatta dollaria Kickstarterissa kesäkuussa 2014, ja laturit luvattiin toimittaa saman vuoden joulukuussa, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. Siellä toistettiin sama tarina: ”The ASMO Charger was born after a mobile phone charger left in a wall socket caused the childhood home of Finnish engineer and video game developer Asmo Saloranta’s fiancée to burn to the ground.”

Indiegogo

Rahan kerääminen toistui seuraavana kesänä Indiegogossa, jossa tavoite ylittyi kuusinkertaisesti ja rahaa kertyi nyt noin 93 tuhatta dollaria. Siellä kerrottiin sama tarina mutta nyt höystettynä ”laturin polttaneen talon” kuvalla. Sivua on viime keväänä siivottu, ja palotarina ja muu paikkansa pitämätön tieto on poistettu. Laturin saamisessa tuotantoon ja toimittamisessa tilaajille oli monenlaisia viivytyksiä ja ongelmia, mutta ne eivät ole tässä olennaisia.


Palotarina

Yllä on kuva rakennuksesta, joka palotarinan mukaan syttyi viallisen puhelinlaturin vuoksi. Tämä tarina esiintyy lähes 20 eri mediassa.

Tässä näkyvät Ruoveden Hanhontiellä sijainneen rakennuksen perustukset vuonna 2011 eli 14 vuotta tapahtuman jälkeen.


Toisesta suunnasta katsottaessa havaitaan Terijoen salavat, jotka olivat 14 vuodessa ehtineet kasvaa suuriksi, ja kaksi sähköpylvästä.


Koirat-lehdessä (1/98) kerrottiin, että palanut talo oli entinen Väärinmajan meijerirakennus. Tältä se näytti uutena alkuperäiseen käyttötarkoitukseen rakennettuna 1920-luvulla vastakkaisesta suunnasta kuvattuna.


Onnettomuusselosteen mukainen palon syttymissyy: terassille jätetty grilli.


Edellä on todistettu, että Asmo-laturin synnyn taustalla oleva tarina puhelinlaturin sytyttämästä rakennuksen polttaneesta tulipalosta ei pidä paikkansa eli kansanomaisesti sanoen se on valhetta.

Veronmaksajat tukivat Asmo-laturia yhteensä 112 700 eurolla. Tällä oli varmasti merkittävä vaikutus siihen, että Asmo-laturi eteni näinkin pitkälle.

Blogin seuraaja oli tiedustellut Puuilosta syytä Asmo-laturin alennusmyyntiin (19,90 €). Vastauksen mukaan laturi ei ollut myynyt odotetulla tavalla, ja sen vuoksi se oli pantu poistomyyntiin. Mikähän oli synnyttänyt nuo odotukset..?

Sijoittajat

Tätä palotarinaa käytettiin liioittelun ja katteettomien lupausten lisäksi Asmo Solutionsin osakeannin sijoitusmuistiossa marraskuussa 2016 tekemään yhtiöstä houkutteleva. Jos laturit aiheuttaisivat tulipaloja ja yrityksellä olisi patentti ”palovarmaan” laturiin, yritys olisi varmastikin arvokas ja sijoittamisen arvoinen, mutta niin ei vain käynyt Asmo-laturin kohdalla.

Sijoittajat tukivat Asmo Solutionsia 1080 000 eurolla. Sijoitusmuistiossa ”arvioitiin”, että vuonna 2019 myytäisiin miljoona laturia, mikä toisi noin 10 miljoonan euron voiton, josta sijoittajat saisivat 26 prosentin omistusosuudellaan noin 2,6 miljoonaa euroa. Se ei olisi ollut lainkaan huono sijoitus eikä etenkään silloin, kun ottaa huomioon, että sekä liikevaihdon että tuloksen odotettiin kasvavan ekspotentiaalisesti, jolloin seuraavan vuoden voitto olisi ollut vieläkin suurempi.

Kommenttien ja palautteen mukaan moni osti laturin palotarinan säikäyttämänä, koska ei halunnut sen toistuvan omassa kodissaan, ja sen vuoksi maksoi Asmo-laturista jopa 50 euroa. He tuskin voivat tehdä mitään muuta kuin tyytyä silmään kustun rooliin, mutta sijoittajilla, jotka ovat melko varmasti jo menettäneet rahansa saamatta sentinkään tuottoa, saattaa olla jotakin sanottavaa.

Tässä sovellettiin tehokkaasti Josef Göbbelsin neuvoja:

Kun kerrot valheen, kerro iso.

Uudelleen ja uudelleen toistetusta valheesta tulee tosi.

Yksikään media ei kyseenalaistanut palotarinaa vaan nieli sen kakistelematta. Yhdenkään mieleen ei tullut tarkistaa palon syttymissyytä. Puhelinlaturin polttama talo on niin harvinainen tapahtuma, että kertomuksen todenperäisyyteen olisi pitänyt havahtua. Tokihan kaikki sähkölaitteet voivat vikaannuttuaan, ylikuormituksessa tai väärinkäytettyinä syttyä palamaan, mutta riski, että ne sytyttäisivät laajemman palon, riippuu suoraan niiden tehosta. Kiuas ja liesi ovat kaksi yleisintä, ja niiden tehot ovat kilowattien luokkaa.

Toinen kuolemansynti

Mikä sai oululaisyrityksen ryhtymään tällaiseen vilppiin? Voisiko se olla katolisen kirkon toinen kuolemansynti ahneus? Haluttiinko tällä tehdä helppoa rahaa? Ilman palovaaralla pelottelua ja valehtelua energiansäästöstä Asmo-laturi ei olisi eronnut muista latureista muuten kuin korkean hintansa vuoksi. Sitä tuskin olisi koskaan edes valmistettu ilman palotarinan tuomaa tukea.

45 kommenttia:

 1. 2.2.2017 verkkokaupalta on kysytty tuosta anoppilan palosta ja paloturvallisuudesta. Valmistajan vastauksen mukaan laturiin voi tulla oikosulku. Miten tuota laturia on voitu kehua lehdissä palamattomaksi ja paloturvalliseksi, jos siihen voi valmistajankin mukaan tulla oikosulku? Eikö oikosulku tarkoita tulipalon mahdollisuutta? Miksi toimittajat eivät kyseenalaistaneet ilmiselvää asiaa? Sähköllä toimiva muovikuorinen laite voisi olla palamaton?

  http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oululaisyrityksen-ensimmaiset-alylaturit-valmiita-yollisen-idean-sarjatuotanto-alkaa/738439/
  "Palamattoman älylaturin kehittänyt oululaisen Asmo Solutionsin päävisionääri Asmo Saloranta poimii uunituoreen laturin työpöydällään olevasta pahvilaatikosta."

  Alla verkkokaupalle esitetty kysymys.
  https://www.verkkokauppa.com/fi/questions/product/10549/hmrms/

  Järkyttävä tarina. Olettehan varmistaneet palon syttymissyyn pelstuslaitokselta?
  Miksi juuri tämä laturi on erityisen turvallinen? Tämäkin laturi on päällä aina, kun puhelin on siihen kytketty esim. yöllä ladattaessa. Eikö tähän voi tulla yöllä vikaa?

  Verkkokauppa on pyytänyt valmistajaa vastamaan. Tässä valmistajan vastaus:
  "Pelastuslaitoksen mukaan palo on lähtenyt alakerran pistorasiassa missä laturi oli kiinni. Turvallisuudesta: Laturin ollessa kiinni puhelimessa laitteessa kulkee virta, ja silloin riski oikosulkuun on olemassa kuten muissakin latureissa."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalevakin näköjään julkaisi uutisen palamattomista latureista sopivasti ennen osakeantia.
   Muistelen nähneeni, että tämän jutun kirjoittaja olisi vielä kiittänyt jossakin yhteydessä saamastaan laturista?

   Poista
 2. Pyyntö laturin kehittämiseen tuli anopilta, jonka talo oli palanut ylikuumentuneen laturin takia.
  Jos koko laturin sytyttämää paloa ei ole ollut, niin mistä se kimmoke laturin kehittämiseen on sitten saatu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asmo kuuli talopalosta ja Koirat-lehdelle syötetystä valheesta. Siinä syntyi ajatus kehittää laturi, joka ei syttyisi palamaan. Epäilijöille voisi esittää ”mustaa valkoisella” koiralehdessä, eikä mieleen tullutkaan, että asiaa alettaisiin myöhemmin tutkia tarkemmin.

   Poista
  2. Olen kuullut, että ajatus laturiin ei ole tullut tulipalosta sen enempää kuin anopiltakaan.

   Poista
  3. Mutta niinhän itse Grillimaisteri on monessa eri mediassa sanonut.

   Poista
 3. Olipa tämä surkea loppu suurelle suomalaiselle innovaatiolle, jonka oiti valloittaa maailma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppu ole lähelläkään.
   Aristoteelisessä draamassa tarinoilla on alku, keskikohta ja loppu.
   Luulen, että nyt ollaan tässä laturin tarinassa vasta keskikohdassa, jolloin mielenkiintoisin juonenkäänne on tapahtunut.

   Poista
 4. Huom! Kommentoinnin pitäisi toimia jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Congratulations! A scoop. My experience is, that the press steals stories from my blog to sell them as their own investigation.

   Very exciting to see, if this happens here - or if they just ignore it.

   Poista
 5. Näin jälkeen päin tämä kaikki tuntuu laskelmoidun törkeältä tavalta yrittää pelottelun avulla myydä ylihintaista laturia, jonka arvo on korkeintaan 10 euroa.

  Myyntipakkauksessa toistetaan palotarina. Kuluttajaviranomaisten pitäisi puuttua tähän ja vaatia laturin vetämistä pois myynnistä harhaanjohtavan mainonnan vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.kkv.fi/Tietoa-KKVsta/kuluttaja-asiamies/avustustoiminta/
   Kuluttaja-asiamiehen pitäisi tehdä ryhmäkanne. Ryhmäkanne on mahdollinen esimerkiksi kulutustavaran virhettä tai sopimusehtojen tulkintaa koskevissa riidoissa.

   https://www.kkv.fi/Tietoa-ja-ohjeita/Viat-viivastykset/tavaran-vika-tai-puute/
   -Tavarassa on virhe, jos tavara ei vastaa tietoja, joita siitä on etukäteen annettu.

   Onko tuossa laturissa nyt niitä ominaisuuksia, joilla sitä markkinoitiin?

   Poista
  2. Täällä ainakin valehdellaan: patentoitu, maailman turvallisin laturi, energiansäästö. Jos Nokian laturi kuluttaa tyhjäkäynnissä muutaman sentin edestä sähköä vuodessa, voidaanko puhua Asmo-laturin kohdalla energiansäästöstä, jos se maksaa yli 40 euroa?

   Data-Systems

   Kärkkäinen pelottelee tulipaloriskillä, ja jollakin taitaa vielä olla palotarinakin mukana.

   Poista
 6. Milloin tämä poistuu Asmon sivulta?

  Tiesitkö, että puhelimen laturin jättäminen seinään voi olla tulipaloriski? Laturi voi syttyä ja aiheuttaa tulipalon. Lähin tapaus sattui Asmon anopille. Onneksi henkilövahinkoja ei tullut, mutta koti ja sen sisällä ollut omaisuus tuhoutuivat täysin.

  VastaaPoista
 7. Tässä on ihmetyttänyt se, miten kukaan saattoi olla niin tyhmä, että sijoitti myöhään illalla hehkuvan grillin niin lähelle seinää, että se syttyi palamaan. Miten se saattoi olla vielä niin kuuma, jos ajatellaan, että sitä oli aikaisemmin käytetty varsinaiseen tarkoitukseensa, mikä varmastikin kulutti siitä suurimman osan hiilien tehosta? Hiilien hehkumisaika ei tunnetusti ole kovin pitkä, ja niiden lämpöteho laskee nopeasti. Sen oli täytynyt varmasti olla aivan kiinni seinässä.

  Voisiko olla mahdollista, että alkoholilla oli osuutta asiaan? Tuskinpa kukaan aikaisemmin grillaamista harrastanut tekisi selvin päin tuollaista tyhmää virhettä. Ja koska sitä ei viitsitty myöntää Koirat-lehdessä, syy vieritettiin puhelinlaturin niskoille. Olikohan se Nokian laturi. Tuohon aikaan Nokian markkinaosuus oli yli 60 %.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse veikkaisin, että tässä tapauksessa koirilla voi olla tassunsa pelissä. Jos ne huomaamatta kaatoivat grillin terassilla seinän viereen, niin hiilet saattoivat kyteä kauankin jonkun terassilaudoituksen ja seinän välissä ennen varsinaisen palon syttymistä.
   Olisi mukava päästä lukemaan vakuutusyhtiön dokumentit tästä palosta.

   Tuollaisen vanhan nokian laturiin tein tahallisen oikosulun ja saada sen kuumenemaan. Laitoin puhelimeen tulevan johdon oikosulkuun. Ei tapahtunut mitään poikkeavaa. Laturi lämpeni hieman mutta ei sen enempää, kuin puhelinta ladattaessa.

   Poista
  2. Pienten rautasydänmuuntajien rakenne on sellainen, että ne ovat luontaisesti oikosulun kestäviä, eli ne eivät kuumene merkittävästi oikosulussa eivätkä syty palamaan.

   Poista
 8. Palopäällystöliitto vinkkaa: Grillaa, mutta älä polta omaa tai naapurin mökkiä
  http://www.iltalehti.fi/piha/201706212200223369_ph.shtml

  2. Sijoita grilli palamattomalle alustalle, tuulelta suojaisaan paikkaan ja riittävän kauas palavista rakenteista.

  3. Huolehdi, etteivät lapset, kotieläimet tai ilolientä nauttineet aikuiset pääse kaatamaan grilliä.

  4. Valvo grilliä niin kauan, että se on jäähtynyt kunnolla.

  VastaaPoista
 9. Milloin tämä poistuu Butterflyn sivulta?
  Patented Asmo Charger solves these problems
  http://butterfly.vc/blog/tag/asmo-charger/

  Valmistajan ja monen jälleenmyyjän sivuilta tuo patenttimaininta on jo poistettu aikaa sitten.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijoitusperusteet ovat mielenkiintoisia:

   Butterfly invested into Asmo Charger because of their simple, well protected, solution to a very well defined problem that has a global scale. Butterfly’s investment will be used for manufacturing the first few patches of chargers, further protecting the IP as well as sales and marketing of the charger and negotiating the licensing deals with major device vendors.

   Mikään ei pidä paikkaansa.

   Oulun kaupunki omistaa noin 2 prosenttia Asmo Solutionsista. Siinäpä on loistava sijoitus, joka on samassa linjassa Partneran ”loistavien” sijoitusten kanssa.

   Sammon ryöstö Oulun kaupungin tapaan

   Poista
  2. Vaikuttaa siltä, että Butterfly ei tutkinut ollenkaan tuota patenttia, vaan uskoivat "puheeseen" laturin olevan patentoitu. Sama taisi toistua kaikkien toimittajien kohdalla.

   Hyvin suojattu, mutta toisten valmistajien toimesta. Inventive step 1-8 NO.

   https://patent.prh.fi/patdocs/public-doc.jsp?NroParam=X1003625&HakemusParam=20140021&NID=&offset=0&Inx=1&P=T&PN=&LJ=&PD=20150728&lang=fi&dockey=J1OJRA0M12QPIHM&page=1

   Poista
 10. Iltalehden artikkeli helmikuulta on aivan älytön. Se on täynnä virheitä, valheita ja Asmon itsekehuskelua, mutta eiköhän hymy hyydy pian, kun totuus tulee julki.

  Jutun mukaan ennakkoon myytiin noin kolmetuhatta laturia, mutta sijoitusmuistiossa puhutaan vain kahdestatuhannesta.

  ”Ensimmäinen tavoite, Suomessa valmistettava paloturvallinen laturi, on saavutettu, mutta mitä tapahtuu seuraavaksi? Ei enempää eikä vähempää kuin maailmanvalloitus, Saloranta vaatimattomana miehenä toteaa.”

  Maailmanvalloitus..? Sen kun vain näkisi...

  MAAILMAA VALLOITTAMAAN

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antaisikohan Asmo toimittajalle uuden haastattelun, jos hän sitä pyytäisi? Kerrottaisiinko toimittajalle tällä kertaa totuus esim. tuosta palosta? Epäilen, koska sitä todistetta ei toimitettu asiakkaan pyynnöstä edes latureiden jälleenmyyjälle.

   Poista
  2. Valehtelussa on ikävintä siitä kiinni jääminen. Ja jos jää kiinni noinkin suuresta valehtelusta, eiköhän siinä sitten saa valehtelijan maineen loppuiäkseen..?

   Poista
 11. At the time of the article the content of the article, apart from one very big mistake (calling it "patented"), was true. The product was well protected, as the patent application(s) were submitted. It had a working prototype and they had some conversations with big names (let's give them this). The promise of the product was also good: save some energy and solve the problem of chargers left plugged in. Because they are indeed represent some level of fire hazard. Very nice and easy to understand story.
  Of course we know now that Asmo solutions over-exhilarated every aspects, like power savings and provided false information on the status of the patents as well as the family fire story. In addition they failed to deliver a product with at least matching efficiency and technical level/versatility (USB-C, Lightning and quick-charge). The multiple variants was also a very specific promise during the campaign. The product also failed to eliminate the fire hazard aspect. It remains plugged in and part of the circuit is still connected to the mains. Other parts could also be damaged, due to a power surge (during thunder strike or alike). We also know that from Tukes reports, the charger has some other small to medium level electrical design issues, which specifically mentioned to increase the fire hazard.
  In addition to all this, they have overpriced the charger. I believe this last point was what really killed the product in the shops. A market survey could have been useful how much people would pay for a charger with these features. From that they should have stick to bringing manufacturing costs down to reach that price level. They now missed the window of opportunity as too much of their blown up specs and story elements became no longer back-able and they had to quietly remove it. Now, there is really not much left just a hefty price tag.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Patenttihakemuksessa voi olla lähes mitä tahansa ja sen avulla saada ”kattava suoja” innovaatiolle, jossa ei sitten olekaan mitään keksinnöllistä. Patenttitoimisto (viranomainen) näyttää siten hakijalle, mistä tuota suojaa puretaan. Asmo-laturin tapauksessa koko suoja purettiin.

   Voit ottaa jonkin vanhan (voimassaolevan) patentin, tehdä siitä oman patenttihakemuksen ja väittää, että olet hakenut patenttia innovaatiollesi (joka tosi asiassa onkin plagioitu). Huonostihan siinä tosin käy ja rahaakin menee, mutta voit ainakin kehua jättäneesi patenttihakemuksen ja tyhmemmille valehdella, että olet patentoinut sen.

   Prototyyppi on kaukana teollisesta sarjavalmisteisesta tuotteesta. Jos olet nähnyt Oulun yliopiston tlt:n laboratorion lähes huoneen täyttävän 3G-tukiaseman demolaitteiston 90-luvulta, tiedät mistä puhutaan.

   Poista
  2. As Asmo solutions went with a professional patent attorney, they (the attorney) most likely did carry out patent search as well. Asmo solutions also referred to the patent attorney in their investment memorandum, so that he backed up the very high possibility of the patent going through. We can debate on how much Asmo solutions played on pushing the responsibility about the likeness of obtaining patents to their attorney, but the fact remains in 2014 it was looking ok. Well apart of calling it "patented"...

   Poista
  3. Kolster teki huonoa tutkimustyötä, koska koko hakemus torpattiin. Lähettämällä hakemuksen (puutteellisen tutkimustyön jälkeen) patenttivirastoon se piti ”rahahanan” auki. Jos se olisi perusteellisen tutkimuksen jälkeen todennut, että toiset ehtivät ensin, rahastaminen olisi loppunut siihen.

   Kuten monesti ennenkin on todettu: patenttitoimistojen (asiamiesten) ja lakitoimistojen ainoa tavoite on asiakkaan maksimaalinen lypsäminen. Siellä se raha tulee taloon, ei muualta.

   Poista
  4. Sekin on mahdollista, että Kolster tai joku muu on tehnyt uutuustutkimuksen ja löytänyt päällekkäisyyksiä, mutta keksijä halusi jättää hakemuksen siitä huolimatta ja kertoa tuotteen olevan patentoitu. "Patentoidulle" laturille on helpompi hakea rahaa.

   Seuraava lehtijuttu on ollut jo aiemminkin blogissa, mutta laitetaan uudelleen kertauksena.
   10.12.2015 lehtijutussa kerrotaan patenttiriidoista. Patenttihakemus tuli julkiseksi 28.7.2015. Kenen kanssa sitä riitaa on ollut ja miten asia on päättynyt? Luulen, että tämä "riita" tulee kiinnostamaan sijoittajia.

   https://yle.fi/uutiset/3-8515370
   Tuotteen patenteista on syntynyt riitaa, kertoo laturin keksijä Asmo Saloranta.

   Saloranta kertoo kuitenkin saaneensa vahvistuksen sille, että laturin patentti vahvistetaan ja nyt odotetaan vain virallisia papereita.

   Kuka tämän vahvistuksen on pystynyt antamaan?

   Poista
  5. Riita tuli varmastikin sen tahon kanssa, joka jätti muistutuksen joulukuussa. Siihen tyssäsi Asmo-laturin PATENTTIHAKEMUS.

   Ainoa mieleen tuleva vahvistuksen antava taho voi olla patenttiasiamies. Vaikea sanoa, miten paljon patenttitoimisto on tässä keksijää vedättänyt. Mitä kauemmin asiakas voidaan pitää, sitä pidempään kassakone kilisee.

   Patentti ≡ taikasana

   Poista
 12. http://www.papittaren.fi/lehtiartikkeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli tosin jo 28.6. julkaistussa kommentissa, mutta onpahan tässä kertauksena.

   Poista
 13. Te ketaleet olette vain kateellisia kun poikakodin kasvatti teki tuollaisen keksinnön ja rampakin raukka näyttää vielä olevan. Saisitte hävetä lurjukset !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No no Elsa, pidähän mölyt mahassa. Lurjuksen löydät jostakin muualta kuin täältä.

   Poista
  2. Elsalle. Tuskin täällä kukaan on ainakaan tällä hetkellä Asmolle kateellinen ja kukaan muu ei ole ottanut mitään henkilön lähtökohtia tai vammoja esille ennen sinua.
   Itse en vaan voi hyväksy tapaa, miten tätä laturiasiaa on markkinoitu. Satuin itsekkin ostamaan laturin tukeakseni tätä yritystä, jotta luodaan uusia työpaikkoja suomeen.
   Nyt vaan näyttää siltä, että rahoitin yritystä, joka turvautui vääristeltyihin tuotetietoihin.
   En hyväksy minkäänlaista vilppiä kuluttajia kohtaan ja aioin pyytää kilpailu- ja kuluttajavirastoa harkitsemaan ryhmäkanteen tekemistä latureiden ostajien puolesta. Laturi ei ole sellainen kuin sen luvattiin olevan ja sen vuoksi niitä taitaa olla netissä myynnissä käyttämättöminä.
   Ostaistko sinä Elsa minulta sähköä säästävän palamattoman laturin? Olisi muuten joutilaana. Tämän ansiosta sinun kotisi säästyy mahdolliselta tulipalolta. Onhan eräs anoppilakin palanut tavallisen laturin takia. Usko pois. Näiden tietojen perusteella minä tämän ostin.

   Poista
 14. Tuollaisen palotarinan sepittäminen on kauheaa. Toivottavasti tämä paljastus saa laajempaa julkisuutta ja tuo huijari joutuu vastuuseen teostaan.

  VastaaPoista
 15. Kalevan toimituksella on tiettävästi hallussaan faktat meijerin palosta, mutta siitä huolimatta se vaikenee. Sitten kun toinen media kertoo totuuden, Kalevalla (ja sen ”laturitoimittajalla”) on vakava itsetutkiskelun paikka: miksi totuuden kertomista pimitettiin? Miksi vaikenemisella aiheutettiin taloudellisia menetyksiä levikkialueen asukkaille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan ulkomaalaisilla median edustajilla kiinnostusta selvittää ja kertoa totuus? Ovathan hekin levittäneet osaltaan ilosanomaa maailman pelastavasta palamattomasta, sähköä säästävästä ja ekologisesta laturista. Alla esimerkki.

   https://www.youtube.com/watch?v=PrOqk9g2H1A

   Onko blogin pitäjällä tai lukijoilla kontakteja ulkomaalaiseen lehdistöön? Heitä ei varmastikkaan haittaa jonkun suomalaisen keksijäpojan maineen menettäminen totuuden kirjoittamisella.
   Tämän laturitarinan faktojen esittäminen taitaa olla niin suuri juttu, ettei yhdelläkään suomalaisella toimittajalla ole rohkeutta kertoa siitä ensimäisenä.


   http://www.vessla.net/
   Kuvittelenko, vai onko nuo Vesslan sivutkin hieman supistuneet? Eikä nuilla sivuilla ollut ennen henkilöesittelykin? Missä ne luvatut ennakkomyyntikampanjat viipyvät?

   Poista
  2. Ei sitä ihan mitä sattuu saa kirjoitella.

   "Päätoimittaja vetoaa vastauksessaan siihen, että tiedot perustuivat toisen lehden julkaisemaan juttuun. Neuvosto kuitenkin muistuttaa, että tiedotusvälineellä on velvollisuus tarkistaa tiedot myös silloin, kun ne on aikaisemmin julkaistu."

   http://www.jsn.fi/paatokset/6484-sl-17/

   Kantelu kohdistuu Kauppalehden verkkosivuillaan 4.1.2017 julkaisemaan juttuun ”Moni tutkija varmana: avaruusolennot lähettivät mystiset radiosignaalit”.

   JO 8: Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

   JO 10: Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

   JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

   Jos tässä laturitapauksessa toimittajilla on faktat tiedossa ja niistä ei haluta kertoa, niin olisiko parempi, ettei tällainen henkilö toimisi median parissa?


   Poista
 16. Näillä valheilla yritys sai tukea Tekesiltä ja Ely-keskukselta. Minkä verran tuissa on mukana ”valhelisää”?

  Valkee sai useita miljoonia Tekesiltä mm. valehtelemalla, että se on yhteistyössä NASA:n kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaetaanko sieltä Tekesistä rahaa ilman minkäänlaisia taustatutkimuksia? Olisikohan niin, että Tekesin hövelin rahan jakamista käytetään törkeästi hyväksi. Kaikki sadut menevät läpi ja rahaa tulee.

   Poista
 17. Otin myyntiin noita asmo latureita. Kaksi kärähtänyt, en uskalla myydä enempää. Valmistaja ei halunnut ottaa "tässä tilanteessa" loppuja takaisin. Myyvät loppuvarastoa alle kympillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmoita tietosi oulun poliisille ja tukesiin.

   Poista
 18. Asmo-laturin kehittäjästä tutkintapyyntö - Yrittäjä kiistää: "En todellakaan ole varastanut kenenkään ideaa"

  http://www.iltalehti.fi/digi/201708062200308446_du.shtml

  VastaaPoista
 19. Täyttääkö Privanetin kautta viime vuoden lopulla toteutettu osakeanti petoksen tunnusmerkit? Niin moni osakeantimateriaalissa esitetty asia vaikuttaa nyt paikkansa pitämättömältä. Onko jollakin käsitystä asiasta?

  VastaaPoista