keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Streamsave – ledivaloja suihkuun

Oulu on ehtymätön älyttömien innovaatioiden lähde. Tällä kertaa esittelyvuorossa on Streamsave Oy, joka on kehittänyt yrityksen nimeä kantavan ”virtausmittarin”. Mutta antakaamme yrityksen itse kertoa tuotteestaan.

Streamsave tarjoaa kustannustehokkaan tavan mitata veden kulutusta reaaliajassa ja tarjoaa tietoa kulutuksen määrästä, käytetystä ajasta, veden käytön kustannuksista, veden lämmityksen kustannuksista ja kokonaiskulutuksesta.

Skaalautuva kaikenlaisiin putki- ja LVI-järjestelmiin.

Älykäs ratkaisu, suunniteltu veden ja sen lämmityskustannusten reaaliaikaiseen mittaamiseen.

Luo tietoisuuden veden ja energian kulutuksesta ja vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen.

Säästä rahaa, energiaa ja vettä.

Kulutus, kun otat 20 minuutin suihkun: Suihkussa käynnin aikana kulutetusta vedestä noin 60 prosenttia on lämmintä vettä, joten pesuhetki kuluttaa noin 8,4 kilowattituntia energiaa. Tuolla energiamäärällä pystyy käyttämään jääkaappi-pakastinta noin 4–14 vuorokautta.

Älykkäät ominaisuudet

– Lämpötilan, ajan, veden lämmittämiseen kulutetun energian ja veden kulutuksen mittaus.
– Energia omavarainen, toimii veden virtauksella
– BLE, Alhaisen energian Bluetooth
– Välitön palaute LED-valoilla
– Voidaan integroida paikalliseen IoT (Internet of things) -verkkoon.
– Langaton käyttö
– Toimii ilman ulkopuolista virtaa/paristoja
– Liitä ja käynnistä
– Laitteen muisti mahdollistaa kulutuksen seurannan pidemmältä ajalta.
– Käyttäjä voi tarvittaessa uudelleen kalibroida Flow Meterin


Kyseessä on suihkuletkun eteen asennettava laite, joka kertoo ledivaloin vedenkulutuksesta. Tieto välittyy BT:n avulla myös puhelimeen. Sivustolta ei kuitenkaan käy ilmi, missä vaiheessa vihreä ledi alkaa vaihtua punaiseksi, mutta ehkäpä 20 minuutin, jota yritys pitää normaalina suihkuaikana, jälkeen Streamsave vaihtuu näyttämään pelkkää punaista.


Tässä alkavatkin jo olla tavallisen kusetuksen ainekset koossa. Liioittelulla ja valehtelulla luodaan uhkaava ja rahaa tuhlaava skenaario, johon Streamsave tuo sitten avun.

Otetaan esimerkiksi tuo ”normaali” 20 minuutin suihku, jossa kuluu 8,4 kWh energiaa. Kulutettuun energiaan vaikuttavat ajan lisäksi veden virtausnopeus eli veden määrä (litraa tai kg) ja veden lämpötila.

Vuodessa suihkukäytössä kuluisi energiaa 3066 kWh. Jos perheessä olisi neljä henkilöä, jotka kaikki ottaisia tuollaisia ”pikasuihkuja”, vuodessa kuluisi 12 264 kWh energiaa, mikä tuntuisi aivan uskomattomalta.

Jos suihkun kesto olisikin vain 5 minuuttia ja virtaus pidettäisiin pienempänä – tai hana jopa suljettaisiin välillä – yhden suihkukerran energiankulutus putoaisi murto-osaan ja niin myös Streamsaven ”hyödyllisyys”.

Patenteista ei tietenkään puhuta mitään, koska kaikki on jo patentoitu tai se on sitten yleisesti tunnettua tekniikkaa vuosikymmenten takaa.

Streamsave ei ole kestävä tuote. Sen käyttöympäristö on sellainen, että se vikaantuu ennemmin tai myöhemmin. Koska kyseessä on sen verran uusi tuote, sen todellisesta käyttöiästä ei ole mitään tietoa.

Streamsavea ei ole validoitu missään. Sen mittaustarkkuus voi olla mitä tahansa.

Streamsavessa itsessään ei varmastikaan ole mitään erityistä vikaa, mutta se pyrkii vain ratkaisemaan ”ongelman”, jota ei todellisuudessa olekaan. 76 euroa on paljon rahaa olemattoman ongelman ratkaisemiseksi. Vaikka vedenkulutus olisikin keskivertoa suurempi, Streamsaven avulla saavutettua energiansäästöä tuskin saadaan koskaan katettua sen hankintahinnalla.

Streamsave ei nimittäin tuo itsessään mitään säästöä, vaan se pyrkii ainoastaan ohjaamaan käyttäjää energiansäästöön eli vääntämään hana kiinni, kun punainen ledi syttyy. Streamsave on siten suurimmalle osalle kuluttajista täysin tarpeeton tuote. Hirvittää vain ajatellankin, kuinka paljon Tekes ja ely-keskus ovat tukeneet tätäkin hyödyttömyyttä.

Streamsave on unohtanut yhden asian. Se on ilmastonmuutos. Sitä ei mainita sanallakaan.

Kaleva kertoi, että Streamsave ”tähtää isoille markkinoille”. Ennen sinne lähtemistä Streamsaven kannattaisi varata ennakkoon paikkalippu maitojunaan paluumatkaa varten. Näitä soitellen sotaan lähtijöitä on ennenkin nähty, ja samaan kategoriaan Streamsavekin näyttäisi kuuluvan.

3 kommenttia:

  1. Kaksi vuotta vanha artikkeli puhuu patentista:
    https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/veden-tuhlaaminen-kuriin-streamsave-tarayttaa-varoituksen-suoraan-suihkuun-vahensi-testissa-lotrausta-yli-kolmanneksen/48905021-8a6b-351b-bbe4-d32a802d5178

    Laite laskee veden- ja energiankulutuksen pienoisvesiturbiinista. Menetelmä on patentoitu.

    VastaaPoista
  2. Kyseessä lieneekin Suomi-patentti, joita PRH on herkkä myöntämään. PRH oli jo myöntämässä patentin ”palamattomalle” laturille, kunnes eräs taho huomautti asiasta, ja niin patentti jäi saamatta. Streamsave tuskin saisi US-patenttia, ja sen FI-patentti kuuluu ns. Serla-osastoon.

    VastaaPoista
  3. On Eu-patenttikin. Eräillä messuilla oli esillä. Litrarajat ledeille on kyllä myyntipaketissa ja ohjelapussa, kun ostin laitteen. Ihmisten käyttäytymiseen vaikuttaminen on ainoa oikea keino. Hyvä idea. Pakko ei toimi kuin äärimmäisissä tilanteissa.

    VastaaPoista