sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Sydän vaivaa?

Näin johdattelevasti Oulun Sydänkeskus mainostaa Kalevan etusivulla. Sen eräässä toisessa ilmoituksessa kysytään: Tykytteleekö?


Mistäpä tavallinen kansalainen voisi tietää tykyttelyn tai ”vaivojen” todellista syytä?

Oulun Sydänkeskuksen ilmoitus esiintyy Kalevan etusivulla viikoittain mutta toisinaan hieman eri muotoisena. ”Varaa aika jo tänään” -teksti voisi olla aikuisviihdettä tarjoavien puhelinlinjojen ilmoitusten tyyliin: Soita heti!

Oulun Sydänkeskus tarjoaa helpon (ja kalliin vaihtoehdon) päästä suoraan kardiologin vastaanotolle. Halvempi vaihtoehto on julkinen puoli, jossa vaaditaan sopivan tarinan syöttämistä tk-lääkärille, jotta tämä heltyisi kirjoittamaan lähetteen keskussairaalan sydänpoliklinikalle.

Mistä Oulun Sydänkeskuksen aktiivinen mainonta sitten kertoo? Samaa tosin tekevät muutkin lääkäriasemat. Potilaita ja laskutettavia – olivatpa nämä sitten oikeasti sydänsairaita vai sitten vain luulosairaita – lieneekin liian vähän, ja itseään sydänsairaiksi luulevien saaminen (ehkä turhaan) tutkittaviksi tuo lisää potilaita ja liikevaihtoa.

Ei liene vaikea arvata, että osa Oulun Sydänkeskukseen ”sydänvaivojen” vuoksi tutkimuksiin hakeutuvista menee sinne turhaan. Kalliita tutkimuksia tehdään, vaikka lääkärikin saattaa olla melko varma niiden tarpeettomuudesta.

Tässä voisikin kysellä lääkärien moraalin perään. Blogissa on ennenkin todettu, että lääkärille on tärkeintä se, että potilas ei kuole hoidon vuoksi, koska se saattaisi tietää oikeuksien menetystä tai ainakin maineen menetystä kollegoiden keskuudessa. Lääkäri voikin sitten puolustella ”ylihoitamista” itselleen sillä, että kaikki mahdolliset tutkimukset on tehty (varmuuden vuoksi).

Julkiselle puolelle pääseminen saattaa vaatia useiden kuukausien jonottamisen, ellei kyseessä ole akuutti tapaus. Yksityisen puolen etuna on jonottomuus, ja ”tutkimuksiin” voi päästä hyvinkin nopeasti, jos potilaita on vähän.

On jokaisen vapaaehtoinen päätös mennä tutkittavaksi yksityiselle lääkäriasemalle, vaikka ei olisi varma niiden oireiden vakavuudesta, ja olla valmis myös maksamaan siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti