keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

”Pelon ilmapiiri” Ottawan suurlähetystössä

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Jari Vilen on jälleen noussut uutisotsikoihin. Nyt tapahtumapaikkana on Kanadan Ottawa, jossa Vilen ”edustaa”maatamme. Suomen suurlähetystön henkilöstö on Ilta-Sanomien mukaan ”tehnyt yhdeksänsivuisen valituskirjelmän, jossa Vilénin mainitaan muun muassa kosketelleen epäsopivasti naispuolisia henkilökunnan jäseniä, tehneen seksuaalissävytteisiä huomautuksia, käyttäytyneen verbaalisesti ja fyysisesti uhkaavasti erilaisissa tilanteissa sekä vähätelleen vähemmistöjä puheissaan”.

Tässä on turha toistaa yksityiskohtia, jotka löytyvät useimmista medioista. Sanottakoon kuitenkin, että tässä on kyse vallan väärinkäytöstä, jota sivuttiin tv:ssä esitetyssä Assistant-elokuvassa, jossa päähenkilö joutui todistamaan sitä, vaikka ei itse joutunutkaan sen kohteeksi.

Eräs tikkakerhomme jäsen muistaa kohun vuoden 2002 vaihteesta, kun paljastui, että Vilenin vuonna 1990 valmistunut opinnäytetyö oli suurelta osin kopioitu kirjallisesta lähteestä.

Yle kertoi Oulun yliopiston selvityksen aloittamisesta:

https://yle.fi/a/3-5116723

Ja päätyi seuraavaan ratkaisuun:

”Gradun tarkastajat saavat moitteet toiminnastaan. Oulun yliopiston keskiviikkona julkaistussa selvityksessä todetaan, että vaikka vastuu tekstistä on aina tekijällä, on tarkastajien toiminta 12 vuotta sitten ollut moitittavaa.”

”Tiedekuntaneuvostoa selvityksessä moititaan huolimattomaksi. Jari Vilénin pro gradu -työn tekstistä noin puolet todetaan olevan lähes samasanaista lainausta Simon kunnan historiikista ilman asianmukaisia lähdeviitteitä.”

https://yle.fi/a/3-5117307

Ottawan tapauksessa kyse on tällä hetkellä tietenkin vain yksipuolisista syytöksistä, mutta olisi vaikea uskoa, että ne eivät pitäisi paikkaansa, Mitäpä syytä keilläkään olisi keksiä tuollaisia syytöksiä. Toisaalta kyllä yksittäiset naisetkin osaavat sepittää kaikenlaisia tarinoita syistä, joita voi olla vaikea ymmärtää, mutta koska tässä valittajia on useita, se lisää tapahtuneen uskottavuutta.

Kerhomme yksimielinen mielipide on, että Vilen pitäisi erottaa ulkoministeriön palveluksesta. Monessa muussa maassa tämä johtaisi välittömään erottamiseen – ja joissakin maissa ennen kuin tuo ehtisi tapahtua, henkilö osaisi itse irtisanoutua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti