keskiviikko 1. marraskuuta 2017

HandEnergy-laturissa on huono kokonaishyötysuhde

Valmistaja kertoo, että HandEnergyn täytyy tuottaa 20 prosenttia tavallista verkkolaturia suurempi teho, jotta akun latausnopeus olisi sama. HandEnergyn hyötysuhde on siten 20 prosenttia huonompi, mutta todellisuudessa se voi olla vielä tuotakin huonompi. Se tarkoittaa, että 5 watin nimellistehon (1 A @ 5 V) tuottamiseksi laturin generaattoriin täytyy tuoda vähintäänkin 6 watin (J/s) mekaaninen teho.

Esittelyvideoissa laturin vispaaminen ilman todellista kuormaa näyttää kevyeltä, mutta mitä suurempi kuorma siinä on, sitä enemmän generaattori vastustaa gyroskoopin pyörimistä. 6 wattia saattaa tuntua pieneltä teholta, mutta tuollaisen (pienenkin) tehon tuottaminen käsin pidemmän ajan on yllättävän työlästä.

Laturia pitää kieputtaa kuvitellun keskipisteen ympäri, jotta sen sisässä oleva roottori pyörisi, ja roottorin pyörimisnopeus ja tehontuotto ovat suorassa suhteessa laturin kehänopeuteen.

HandEnergylla tuotettu sähkö tulee erittäin kalliiksi vaikka onkin näennäisesti ”ilmaista”. Uutuuden into menee nopeasti ohitse, ja HandEnergy päätynee romukoppaan muiden epäonnistuneiden ostosten joukkoon.

HandEnergy painaa 280 grammaa. Samanpainoisen kappaleen pyörittäminen kädessä esim. 10 minuutin ajan on melko raskasta. Kun mukaan lisätään lataukseen tarvittava 6 watin teho (joka ei tietenkään synny tyhjästä vaan lihasvoimasta), se muuttuu vieläkin raskaammaksi. Käden tekemä työ (käsivarren massa ja sen hitaus) on siten moninkertainen laturin tuottamaan tehoon (6 J/s) nähden.

Paljon energiataloudellisempi tapa sähkön tuottamiseksi olisi vedettävä jousi vanhanaikaisen vedettävän kellon tapaan. Siinä tiukalle vedetty jousi pyörittäisi generaattoria, jonka rakenne voisi olla ideaalinen ja parhaan hyötysuhteen tuottava. Tuollainen laturi olisi kuitenkin isokokoinen ja painava.


HandEnergyssa käytetty idea on vanha, ja siitä on useita patentteja olemassa. Olisikin ihme, jos HandEnergyn toimintaperiaatetta ei olisi jo keksitty aikaisemmin.

HandEnergy on tuotteena täysin epäonnistunut. Juuri tuon syyn vuoksi vastaavia latureita ei ole markkinoilla – tai jos joskus olisikin ollut, ne ovat äkkiä poistuneet. Tuollaisten tuotteiden tukeminen joukkorahoituspalvelussa on kuin ostaisi sian säkissä. Tukija ei voi olla yhtään varma, mitä saa, jos sitten saa lainkaan mitään vastinetta rahalleen. Varmaa on pikemminkin se, että tukija saa toisenlaisen tuotteen kuin odotti saavansa.

HandEnergyn kestävyydestä ei ole mitään takeita. Mutta sen tuskin tarvitseekaan kestää kovin pitkää aikaa, koska valmistaja tietää, että kukaan ei jaksa käyttää sitä kovinkaan kauan, jona aikana sen huono kestävyys voisi tulla esille.

Jos HandEnergy valmistuu joskus, tulee yleiseen myyntiin ja osoittautuu toimivaksi laitteeksi, sen voi silloin ostaa, jos tuollaiselle laturille on todellista tarvetta, mutta sitä ei kannata ostaa ennakkoon, koska siinä on suuria riskejä: se ei toimi luvatusti tai se ei valmistu koskaan.

Ainakin yksi suomalainen on haksahtanut tuohon. 89 dollaria (77 euroa) on paljon rahaa tuollaisesta, jonka toimivuudesta ei ole mitään takeita.


Michael Vagaa ei ainakaan vielä voi kutsua huijariksi, mutta kovin paljon näyttöä siihen ei tosin enää vaadita...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti