perjantai 23. maaliskuuta 2018

Cmicro – kaksi vuotta aivan hukkaan

Indiegogo-sivulla kerrotaan:

”We have been developing °Cmicro for the last two years and have now started an Indiegogo campaign in order to finance our go-to-market phase.”

Kaksi vuotta? Useampi henkilö oli osallistunut Cmicron ”kehittämiseen” ja siihen saatiin kulumaan peräti kaksi vuotta. Heillä on täytynyt olla vahva usko tähän innovaatioon, koska siihen uhrattiin niinkin paljon aikaa. Jo nyt voi varmuudella sanoa, että veronmaksajien ”lahjoittama” 50 900 euroa on täysin hukkaan heitettyä rahaa.

Kyseessä on vain laite, joka mittaa anturin alapuolella olevan kohteen lämpösäteilyä (infrapuna) ja estimoi sen perusteella kohteen keskimääräisen lämpötilan. Sitten lämpötilatieto välitetään IR-linkin avulla näyttöyksikköön. Anturi saa käyttöenergiansa uunin rf-kentästä, mikä on tietenkin helppo tehtävä, koska kenttä (sähkömagneettisen säteilyn voimakkuus) on hyvin suuri. Paremmissa uuneissa mikroaaltoteho on 900 wattia, josta riittää jaettavaa.

Koska ruoka lämpenee epätasaisesti, kysymys on siitä, miten hyvin anturi osaa arvioida ruoan keskimääräisen lämpötilan. Kampanjasivulla ei puhuta mitään mittaustarkkuudesta tai siitä, että jokin sivullinen taho olisi validoinut sen. Kaikki on vain Wiciotin oman ilmoituksen ja luulon varassa.

Animaatioiden, videon ja annettujen tietojen perusteella syntyy sellainen vaikutelma, että sitten kun asetettu lämpötila on saavutettu, näyttöyksikkö antaa äänimerkin ja lopettaa lämpötilan mittaamisen. Uuni kuitenkin käy vielä ja siinä oleva ruoka lämpenee edelleen niin kauan, kunnes uuni sammuttaa itsensä asetetun toiminta-ajan päätyttyä.

Kuten 1. kirjoituksessa todettiin, tämä on vakava ongelma. Jos uuni saa käydä edelleen, vaikka asetettu lämpötila oli jo saavutettu, ruoka voi lämmitä hyvinkin kuumaksi – ja siinä sitten ainakin ravintoarvot vähenevät, mikäli videoon on uskomista.

Cmicron hyödyllisyyttä lisäisi hivenen sellainen toiminto, että se sammuttaisi uunin, kun asetettu lämpötila on saavutettu, mutta kokonaisuutena se olisi sittenkin melko hyödytön eikä missään nimessä hintansa arvoinen. Nykyisellään Cmicro on raakile.

Cmicron hinnalla saa mekaanisella ajastimella varustetun mikrouunin ja tarjouksesta lähes jopa kaksi. Sellaisen tekniikka on niin yksinkertaista, että se on lähes ikuinen – ja varmasti ainakin kestävämpi kuin Cmicro.

Cmicro ei näytä kiinnostavan tukijoita. Se on neljän päivän aikana kerännyt vasta 5 prosenttia tavoitteestaan 25 000 dollarista. Jotta kertymä olisi tasainen, sen pitäisi kasvaa 3,3 prosenttiyksikköä päivittäin, eli kertymän pitäisi nyt olla 13,3 prosenttia.

”Fixed goal” tarkoittaa sitä, että jos 25 000 tavoite ei täyty, Cmicro ei saa dollariakaan.

2 kommenttia:

  1. Tämä on kauheaa pelottelua (Indiegogo):

    ”Overcooking breaks down vitamins and other nutrients while under-cooking can leave harmful bacteria unscathed, creating a welcome mat for food-borne illnesses.”

    Cmicroa käyttämällä pysyy sitten arvatenkin terveempänä...

    Jotenkin tuosta pelottelutyylistä tulee mieleen ”maailman turvallisimman laturin” yhteydessä käytetty pelottelu kodin palamisella, mutta sepä ei olekaan sattumaa...

    VastaaPoista