keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Cmicro – mikroaterian lämpötilan mittaaja

Blogiin tuli vinkki tästä uudesta patentoidusta innovaatiosta, joka vaikuttaa niin typerältä keksinnöltä, että sillä ei voi olla tulevaisuutta. Tässä oivalluksessa on mukana blogista aikaisemmin tuttu sarjayrittäjä, joka tuli tunnetuksi ”palamattomasta” ja ”patentoidusta” laturistaan. Tässä onkin jälleen yksi näyttö maailmankuulusta ”oululaisesta osaamisesta”...

”Ongelma” on tämä: joillekin uusavuttomille tuottaa ilmeisestikin vaikeuksia osata asettaa mikrouuniin oikea lämmitysaika, jolloin lämmitettävä ruoka on joko liian kuumaa tai kylmää.


Tavallisesti ongelma lämmittämisessä ei olekaan väärä ajastus vaan ruoan epätasainen lämpeneminen. Jos lämmittää esim. perunamuusia ja lihakastiketta, useimmiten käy niin, että muusi on jopa useita kymmeniä asteita kastiketta lämpimämpää. Syynä siihen ei ole uunin mikroaaltokentän epätasaisuus vaan ruoka-aineiden erilainen vaste 2,45 GHz:n mikroaaltokentälle.

Uunin sammuttua useamman minuutin odotus auttaa epätasaisen lämpenemisen ongelmaan.


Kuten ajan henkeen kuuluu, ympäristöasioihin ja energiansäästöön kiinnitetään (valheellisesti) huomiota:

”By optimizing the cooking time, °Cmicro can save up to 10% of CO2 emissions caused by microwave ovens.

Only in Europe that equals to 700 000 cars in a year!”

Cmicro vähentää CO2-päästöjä 10 prosenttia!

Tekstissä ei kerrota, miten näyttölaite kiinnitetään uunin oveen.

Cmicrossa on vakava ongelma. Tavallisesti uuniin asetetaan tietty lämmitysaika, jonka oppii kokemuksen myötä, jolloin voi olla varma siitä, että ruoka ei lämpene asetettua aikaa enemmän, ja lämmityksen ajaksi voi mennä hetkeksi pois uunin ääreltä. Kun uuni sammuu, alkaa lämpötilan tasaantuminen, ja ruoka pysyy lämpimänä kuvun alla, joten sen pois ottamisella uunista ei ole mitään kiirettä.

Käytettäessä Cmicroa lämmitysaika täytyy asettaa varmuuden vuoksi tavallista pidemmäksi, jotta uuni ei sammuisi, ennen kuin Cmicroon asetettu tavoitelämpötila on saavutettu. Jos tuolloin poistuu uunin ääreltä tai Cmicron äänimerkkiä ei jonkin muun syyn vuoksi kuule, uuni jatkaa lämmittämistä asetetun ajan loppuun asti, mistä voi olla seurauksena liian kuumaksi lämmitetty ruoka.

Cmicroon ei kannata tuhlata rahojaan, koska se on hyödytön. Perussarja – anturi, säädin ja kupu – maksaa 69 USD, joka on melko törkeä. Vaikka Cmicron saisi 20 eurolla, sitä ei kannattaisi ostaa, koska sillä ei tee mitään.

Cmicro on juuri sellainen tuote, jota käytetään jonkin aikaa uutuudenihastuksessa, mutta sen mentyä ohitse, Cmicro päätyy leipäkoneiden ja muun hyödyttömän rojun joukkoon.

Indiegogon esittely uppoaa varmastikin joukkoon ääliöitä, jotka sitten tilaavat sen, mutta Cmicrosta ei koskaan tulee mitään hittituotetta. Sen oikea markkinointipaikka olisikin paremmin Tv-Ostoskanava, jossa se olisi kaltaisensa roskan joukossa.

9 kommenttia:

  1. Tuotteen takana oleva yritys (Wiciot Oy) sai Tekes-avustusta (vain) 6200 euroa vuonna 2016. Viime vuonna tukea ei tullut lainkaan. Muistettiinko sitä hakea..?

    VastaaPoista
  2. En kyllä uskaltaisi tunkea tuttipulloa lapsen suuhun, jos maidon lämpötilaa ei ole muilla perinteisillä keinoilla ensin varmistettu. Sama koskee muuta ruokaa.

    VastaaPoista
  3. https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/20424004/Yritysrahoituskatsaus+2016-IV+taulukko.pdf/c7578795-d7a5-4b82-aa4f-e313980bd8b5

    Wiciot Oy, 44 700 EUR.

    Exiops Oy, 6.200 / 7 470 EUR TEKES/ELY
    Kipuwex Oy, 30 770 EUR ELY
    "An IoT device which measures pain and distress in children"... earlight swindle? Oura ring swindle?

    VastaaPoista
  4. Sarjayrittäjän mukana olo ei ainakaan lisää tuotteen ostohaluja.
    Ihan vaan muistutuksena oheinen video.
    https://www.youtube.com/watch?v=PrOqk9g2H1A

    VastaaPoista
  5. Indiegogon timelinestä poimittua:
    April 2016 Our ceo almost burned his eyeball.

    Nyt alkoi naurattaan. Niinhän se laturiyrittäjän anoppilakin "melkein" paloi laturin takia.

    Olisko tuohon kannattanut laittaa tunteisiin vetoavammin esim. jonkun anopin LAPSEN silmä meinasi palaa ylikuumentuneen ruoan takia? Tietenkin mukaan kuva silmänsä polttaneesta lapsesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi pitänyt "keksiä" tarina anopista, joka silmänsä poltettuaan joutui laittamaan tekosilmän...

      Poista
  6. Ei liity aiheeseen.

    Business Finland tilasi raportin asiakasyrityksensä toimitusjohtajalta 59 900 eurolla - työn jälki ei vakuuttanut: ”Kopioitu suoraan netistä”
    http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201803162200818250_u0.shtml

    Hämäriä sopimuksia tehneen Business Finlandin johto tiukassa paikassa - viraston johtokunta kokoontuu parhaillaan
    http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803222200829268_pi.shtml

    VastaaPoista