torstai 8. maaliskuuta 2018

Uusi Valkee-väitös

Valkeen korvavalotutkimuksissa yhteyshenkilönä toiminut Heidi Jurvelin (TtM, LitM) puolustaa väitöskirjaansa julkisesti huomenna aiheena ”Transkraniaalisen kirkasvalon vaikutus ihmisen psykofysiologiaan (Transcranial bright light - The effect on human psychophysiology)”.

Tuolla lieneekin jotakin tekemistä korvavalon kanssa..?

Suomenkielisen tiivistelmän loppupäätelmä on:

”Kallon läpi annettava kirkasvalo näyttäisi vaikuttavan ihmisen aivotoimintaan lievittämällä aikaerorasituksen ja kaamosmasennuksen oireita sekä parantamalla psykomotorista suorituskykyä. Vaikutus ei ole yhteydessä akuuttiin melatoniinin erityksen estämiseen. Tämän tutkimuksen tulokset tukevat ajatusta aivojen valovasteellisuudesta. Kallon kautta annettavan valon vaikutusmekanismia ei kuitenkaan tiedetä vielä.”

Ketkähän olivat rahoittaneet tämän väitöskirjan teon – tai pikemminkin pitäisi puhua sepustuksesta, koska väitöskirjassa referoidut tutkimukset tehtiin jo vuosina 2014–15? Vastaus löytyy katsomalla kiitettyjen listaa:

”I want to thank my research fellows MSc Juuso Nissilä, Docent Vesa Kiviniemi, MSc Jari Jokelainen, PhD Melanie Rüger and PhD Jari Karhu who have supported me during the thesis project.”

Väitöskirjan viimeisen kappaleen Conclusions viimeinen virke kuuluu: ”Further investigations are needed.”

Niinpä niin: lisätutkimuksia todellakin tarvitaan – ja puolueettomia sellaisia.

Väitöskirjan ja sen taustalla olevien neljän vanhan korvavalotutkimusten ainoa tarkoitus oli osoittaa, että korvavalo vaikuttaa Valkeen väittämällä tavalla ja on törkeän hankintahintansa (199 €) arvoinen. Siksi tuntuukin oudolta, että tiedekunta oli hyväksyn väitöksen.

Löyhän hyväksymiskäytännön syynä on raha: opetusministeriö maksaa yliopistoille tutkinnoista tietyn summan rahaa, ja se koskee niin perustutkintoja kuin tohtorinväitöksiäkin.

Väitöskirja:


Väitöstilaisuus: 9.3.2018 12:00

Väitöstilaisuuden paikka: Auditorio P117 (Aapistie 5B)


Alla on vuoden 2014 alkupuolella tehty listaus Valkee-artikkeista. Joitakin kirjoituksia on tosin tullut sen jälkeen.

5 kommenttia:

  1. Ei liity aiheeseen.
    https://www.is.fi/yritykset/protestit/protesti-443441/
    Eikö Privanet kaupannut juurikin Lapiksen osakkeita ja nyt on velkomassa yli puolta miljoonaa. Osaako kukaan kertoa mistä tuo puoli miljoonaa koostuu tai mistä tässä voi olla kysymys?

    VastaaPoista
  2. Kävin siellä, halusin ymmärtää miten ja miksi. Pidempi tarina, mutta syntyi vaikutelma että Janos H. oli oikeassa:

    http://blog.vornaskotti.com/2014/07/12/valkee-earlights-when-aggressive-marketing-and-start-up-mentality-overrode-science/

    Heikko tiede tapasi startup-hurraa-ideologian. Sitten ei voinut enää millä tavalla pysähtää.

    Se hetki, kun tulin sisään ja ne ilmeet... tietysti firman tärkeimpiä edustajia oli läsnä.

    Ystävä oli vitsaillut, että he laittavat auditorion ovet kiinni ja hakkaa minut. Ei ollut hauska. Uskomaton homma. Olin yksin, mikä oli iso pettymys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vastaväittäjä piikitellyt millään tavalla? Siinähän olisi ollut oivallinen tilaisuus osoittaa, miten naurettava koko väitöstutkimus oli.

      Poista
  3. Kyseinen väitös olisi varmasti kaivannut vahvojen "pilliin puhaltajien" interventiota, kuten surullisen kuuluisassa "varpuväitöksessä" vuonna 2011. On todella surullista, että näin kyseenalainen väitöskirja menee tiedeyhteisön filtterin läpi. Kai tämä kielii myös suomalaisen tohtorintutkinnon arvosta tänä päivänä (määrä korvaa laadun).

    VastaaPoista
  4. Valkeen marssijärjestys:

    1. Patenttihakemus pantiin vireille
    2. Korvavalo tuotiin markkinoille, ja median annettiin tehdä likainen markkinointityö
    3. Haettiin Tekesiltä avustusta teknologian ”kehittämiseen”, vaikka korvavalo olikin jo valmis ja myynnissä
    4. Alettiin tehtailla tutkimuksia, joiden ainoa tarkoitus oli osoittaa, että ”sehän toimii”...

    VastaaPoista