perjantai 28. lokakuuta 2011

Moni kakku päältä kaunis...

... vaan on silkkoa sisältä

Nokia julkaisi paljon odotetut Windows-puhelimet, joita sopiinee kuvaamaan hyvin kalevalainen sanonta: moni kakku päältä kaunis vaan on silkkoa sisältä.

”Komeat ulkokuoret, mutta teknologialtaan melko vaatimaton laite hintaluokassaan”, toteaa pankkiiriliike FIM Nokian Lumia 800 -Windows-puhelimesta.

Mitä ihmettä uusilta Nokia-puhelimilta sitten odotettiin? Nehän ovat vain puhelimia, joissa voi olla vain tiettyjä toimintoja, jotka ovat jo tulleet tutuiksi edellisistä ja muiden valmistajien puhelinmalleista. Panemalla vanhoja ominaisuuksia uusiin kuoriin ei kuitenkaan tee puhelimesta uutta.

Mitäpä merkitystä on sillä, mikä käyttöjärjestelmä pyörittää puhelimen toimintoja? Jos vertailukohdaksi otetaan pc-maailma, sillä kuitenkin on. Windows on aina jäänyt käytettävyydeltään unixin (ja sen johdannaisten) ja macin jälkeen. Voisiko se sitten olla toisin puhelinmaailmassa?

Puhelimen käyttäjälle lieneekin herttaisen yhdentekevää, mikä käyttöjärjestelmä puhelimessa on. Tärkeintä on se, että puhelin toimii takkuilematta.

Kaikki älypuhelimet alkavat olla niin toistensa kaltaisia, että puhelinta ostavan on vaikea valita itselleen sopivaa. Tilanne on hieman sama kuin autoa ostettaessa. Tietyssä hintaluokassa näkyvät erot eri merkkien välillä ovat aika pienet. Ostaja joutuukin tekemään valintansa hinnan ja itseään miellyttävän merkin perusteella.

Tietokoneen selainohjelma näkyy käyttäjälle päin suunnilleen samalla tavalla riippumatta siitä, mikä kolmesta edellä mainituista käyttöjärjestelmästä koneessa on. Tilanne on sama myös puhelimissa. Tuskinpa Nokia tulee mullistamaan maailmaa Microsoftin kanssa yhteistyössä valmistamiensa puhelinten kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti