keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Oulun Sähkönmyynnin ”tarjous”

Oulun Sähkönmyynti mainostaa Oulu-lehdessä kahden vuoden määräaikaista sähkönmyyntisopimusta hintaan 6,25 snt/kWh.

Koska hinta on noinkin edullinen, mieleen nousee ajatus, mistä löytyy ”haudattu koira”. Jos hinnasta vähennetään pois alv (23 %), saadaan verottomaksi hinnaksi 5,08 snt/kWh, joka on lähes kilpailukykyinen nykyisen NordPool-hintatason kanssa.

Haudattu koira löytyy pienellä painetusta tekstistä, jossa kerrotaan, että perusmaksu on 5,00 €/kk. Se tekee peräti 60 euroa vuodessa.

60 eurolla saa 6,25 snt/kWh -hintaista sähköä 960 kWh. Jos jonkin kuluttajan vuosikulutus on vain 960 kWh (mikä on tavallisen kerrostaloyksiön normaalikulutus), hän maksaakin edulliseksi luulemastaan sähköstä tuplahinnan eli 12,5 snt/kWh kalliin perusmaksun vuoksi.

Perusmaksun käyttäminen on vain kiero tapa lypsää kuluttajaa, joka ei osaa olla tarkkana. Perusmaksun käytölle ole mitään (muuta) järkevää perustetta (kuin lypsäminen).

Alla on laskettu, paljonko kuluttaja maksaa ”ylimääräistä” perusmaksun vuoksi.

Vuosikulutus / ylimääräinen maksu
1000 kWh / 6 snt/kWh
1500 kWh / 4,5 snt/kWh
2000 kWh / 3 snt/kWh

2000 kWh vuodessa kuluttava asiakas maksaa siten sähköstään peräti 9,25 snt/kWh. Tähän tulevat päälle siirtomaksu, sähkövero ja huoltovarmuusmaksu, jotka yhdessä nostavat kokonaishinnan 15 sentin tuntumaan. Koska Oulun Sähkönmyynnillä on tuloutusvelvoite Oulun kaupungille, jokainen maksettu ylimääräinen sentti menee kaupungin pohjattomaan kassaan – eli se on eräänlainen vapaaehtoinen vero.

Mainittakoon tässä, että minulla on sopimus erään eteläsuomalaisen sähkönmyyjän kanssa, joka ei ei peri lainkaan perusmaksua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti