Uudistunut lotto tuli voimaan viikko sitten. Ehkäpä sana ”uudistunut” lupaa kuitenkin liikaa, koska ainoa ero vanhaan lottoon on se, että aikaisemmin vapaaehtoisesti pelattavat lisävoittoluokat tulivat nyt kierroksesta 41 alkaen pakollisiksi korotettuine hintoineen.
Aikaisemmin perusrivin hinta oli 0,80 euroa ja vapaaehtoiset lisävoittoluokat maksoivat 0,20 euroa ylimääräistä. Kierroksesta 41 lähtien lottoaja pelaa pakotetusti myös lisävoittoluokkia ja maksaa siitä 1,00 euroa riviltä.
Ilmeisestikään lisävoittoluokkien pelaaminen ei ollut kovinkaan suosittua, eikä se tuonut riittävää kasvua Veikkauksen myyntiin, mutta Veikkaus lieneekin laskenut, että lisävoittoluokkien muuttaminen pakollisiksi voisi kasvattaa loton viikkovaihtoa 25 prosenttia. Ja niinhän se kasvattaakin, jos pelimuutos ei vaikuta pelaamisen määrään. Osa lottoajista käyttää varmastikin viikoittain saman euromäärän pelaamisen, joten ainakaan heidän kohdallaan Veikkauksen uudistus ei kasvata myyntiä halutulla tavalla.
Koska lotto on veikkauksen suosituin peli, rivihinnan 25 prosentin korotus tuo muhkean kasvun Veikkauksen myyntiin. On selvää, että pelaajille palautettavien voittojen määrä ei kasva samassa suhteessa korotuksen määrään eli 25:ttä prosenttia, vaan kasvu on selvästikin pienempi. Peliuudistuksellaan Veikkaus yksinkertaisesti vain lypsää pelaajilta aikaisempaa enemmän rahaa.
Huvittavinta tässä on se, että tavallinen lottoaja ei edes huomaa mitään huiputusta vaan typeryydessään vain kuvittelee, että hänen voittomahdollisuutensa ovat aikaisempaa paremmat. Asia on kuitenkin päinvastoin: koska Veikkauksen ainoa motiivi peliuudistukseen oli kerätä enemmän rahaa jaettavaksi ”hyväntekeväisyyteen”, pelaajille palautettavaa rahaa jää vähemmän jäljelle.
Loton voittoluokat ovat nyt: 7, 6+1, 6, 5+2, 5+1, 5, 4+2, 4+1, 4, 3+2, 3+1
On tietenkin selvää, että 3+1-voittoluokka on todennäköisin, mutta jos sillä voittaa korkeintaan yhden euron eli yhden rivin hinnan, mitäpä hyötyä siitä on kenellekään. Olisiko Veikkaus ottanut sitten mallia Raha-automaattiyhdistyksestä, joka on vielä Veikkaustakin pahempi kusettaja ja jonka peliautomaatit palauttavat myös pieniä voittoja?
Veikkaus perustelee hinnankorotusta myös päävoiton koon kasvattamisella. Sehän on selvää, että viikkovaihtoon jossakin suhteessa oleva päävoitto (yksi 7 oikein -tulos) kasvaa, jos viikkovaihto myös kasvaa. Niin on käynyt aina ennenkin, kun Veikkaus on nostanut rivihintaa.
Päävoiton saamisen todennäköisyys on mitätön: noin yksi 15,4 miljoonasta. On olemassa paljon ikäviä asioita, joiden tapahtumistodennäköisyys on paljon suurempi kuin 7 oikein -tuloksen saaminen, mutta niiden ”tavoitteleminen” ei edes maksa mitään.
Tänä vuonna on ollut useita kierroksia, joina yhdelläkään pelaajalla ei ole ollut 7 oikein -tulosta, mikä on sitten johtanut päävoiton kasvamiseen. Veikkaus on sen verran kiero pelinjärjestäjä, että se ohjaa vain pienen osan jättipotin tavoitteluun käytetyistä rahoista potin kasvattamiseen. Jos jättipottikierroksella loton viikkovaihto kasvaa vaikka 10 miljoonaa euroa, Veikkaus kasvattaa potin suuruutta tavallisesti vain noin yhdellä miljoonalla eurolla. Muita voittoluokkia ei juurikaan kasvateta, joten Veikkaus ”hyötyy” selvästikin siitä, että 7 oikein -tulosta ei löydetä useana peräkkäisenä kierroksena.
Mitä useamman viikon ajan kansa yrittää lottamalla tulla miljonääriksi, sitä enemmän Veikkaus hyötyy siitä rahallisesti. On siten Veikkauksen etu, että 7 oikein -tuloksia löytyy mahdollisimman harvoin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti