keskiviikko 21. marraskuuta 2012

HYUNDAI LED-Pallolamppu E27 8,5 W

Tokmannin verkkokaupassa (ja varmasti myös myymälöissäkin) on myynnissä Hyundain valmist(utt)ama 8,5 watin tehoinen E27-kantainen led-lamppu, joka muistuttaa muodoltaan paljon perinteistä hehkulamppua vaikka onkin hieman pidempi. Lamppu maksaa 17,99 euroa.



Pakkauksessa ilmoitettu valontuotto on 650 lumenia, joka vastaa 55 watin hehkulamppua, mutta koska 55 watin tehoista hehkulamppua ei ole koskaan ollut olemassa eikä 60 watin tehoisia hehkulampuja saa enää myydä EU-maissa, vertaaminen tuntuu hieman oudolta. Tosin jos kodissa on vielä käytössä 60 watin hehkulamppuja – mikä voi aivan hyvin olla mahdollista – ne voi korvata Huyndain led-lampulla. Tämä lieneekin ollut valmist(utt)ajan ja maahantuojan tarkoitus.

Mutta kuitenkin: koska energiansäästölamppuja (esl) on ollut markkinoilla jo yli 20 vuotta ja niiden koko on pienentynyt lähes perinteisten hehkulamppujen kokoisiksi, tuntuu hieman oudolta, miksi maahantuoja tai Hyundai ei vertaa led-lamppua esl-lamppuun. Syynä lieneekin se, että tuolloin led-lampun mainosvaltti eli pieni energiankulutus (verrattuna hehkulamppuun), ei tuntuisikaan enää niin suurelta, koska led- ja esl-lampun energiankulutuksessa ei ole kovinkaan suurta tai juuri lainkaan eroa.

Kannattaako HYUNDAI LED-Pallolamppu sitten ostaa? Toisin sanoen: onko sen ostaminen taloudellisesti järkevää?

Jos led- ja esl-lampun energiankulutuksessa ei ole juuri lainkaan eroa, hyöty syntyy pelkästään led-lampun väitetystä pidemmästä käyttöiästä, mutta koska led-lamput ovat uusia, niiden todellista käyttöikää ei tiedä vielä kukaan. Valmistajan nopeutetut vanhenemistestit eivät välttämättä kerro lampun todellista kestoikää.

Esl-lamput kestävät noin 8000–12 000 tuntia, joten Hyundain lampun kestoikä on noin kolminkertainen. Eräs tavaratalo myy Osramin valmistamia 11 watin esl-lamppuja neljän kappaleen pakkauksessa hintaan 10 euroa. Tilastollisesti nämä neljä lamppua kestää vähintäänkin 30 000 tuntia, joten vaaka kallistuu Osramin kannalle.

Jotta syntyisi taloudellinen tasatilanne, esl-lampun pitäisi kuluttaa 30 000 tunnin aikana sähköä noin kahdeksan euroa enemmän kuin Hyundain led-lamppu. Jos sähkön hintana pidetään 12 snt/kWh, voidaan laskea, että kahdeksalla eurolla saadaan 67 kWh. Jakamalla tämä energiamäärä 30 000 tunnille saadaan 2,2 watin tuntiteho. Esl-lampun pitäisi kuluttaa 13 wattia vs. led-lampun 8,5 wattia, jotta kustannukset olisivat tasan.

Mikään taloudellinen seikka ei siis aseta led-lamppua esl-lampun edelle. Led-lampun rakenteen vuoksi sen valonjako on vain hieman yli 2π sr (puolipallo), joten se valaisee käytännössä vain kuvan mukaisesti. Sen ainoa hyvä ominaisuus on tunteettomuus kylmälle, mutta korkeita lämpötiloja se ei siedä. Koska ledit ja elektroniikka on suljettu umpinaisen kuvun ja kuoren sisään, hukkalämpö ei pääse johtumaan ulos lampusta, mikä tarkoittaa sitä, että ledit ja jotkin komponentit voivat lämmetä huomattavasti, mikä lyhentää niiden elinikää.


On luultavaa, että lamppu ei tule kestämään luvattua aikaa eli 30 000 tuntia. Jos koejärjestelyä varten hankittaisiin esim. 10 (tai 100 lamppua, jotta tilastollisen vaihtelun vaikutus jäisi pienemmäksi), niiden annettaisiin palaa 30 000 tuntia ja ne sammutettaisiin puolen tunnin välein (jotta valmistajan lupaama 60 000 syttymiskertaa voitaisiin todentaa), niin että niiden elektroniikka ehtisi jäähtyä ennen seuraavaa sytyttämistä, 30 000 tunnin tullessa täyteen olisi melko todennäköistä, että ehjiä lamppuja olisi paljon vähemmän kuin valmistajan lupaamat 8 (tai 80) kappaletta. 20 prosenttia lampuista olisi siis saanut rikkoontua ennen määräaikaa, mutta 80 prosenttia lampuista olisi pitänyt edelleenkin toimia.

Led-lamput yltävät hädin tuskin esl-lamppujen tasolle. Tällä tavallako led-valaistuksen piti mullistaa maailma..?

6 kommenttia:

  1. Kyseinen LED-lamppu valaisee parhaillaan huonettani. Täytyy myöntää, että lamppu oli todella positiivinen yllätys. Vaihdoin sen 15W:n energiansäästölampun tilalle. Ei toki tämäkään vastaa alkuperäistä 60W:n hehkulamppua, mutta silmämääräisesti ja myös mittarilla mitattuna tästä lähtee ENEMMÄN valotehoa kuin 15W:n esl-lampusta, puhumattakaan siitä, miten nuo energiansäästölamput vaativat todella pitkän ajan, ennen kuin ne valaisevat yhtään mitään.

    VastaaPoista
  2. En tiedä, millainen lampun valonjakokäyrä on, mutta olettaisin, että suurin osa valosta lähtee (kuvan lampusta) sivuille ja ylöspäin. Vinosti ja suoraan alaspäin ei lähde siten lainkaan valoa, eli lamppu ei valaise noin 40 prosentin avaruuskulmaan.

    Tämä samoin kuin myöhemmin esitelty Philipsin lamppu ovat osittaisia kohdelamppuja, minkä vuoksi ne vaikuttavat tehokkaammalta kuin ne todellisuudessa ovat. Jos esl-lamppuun pantaisiin heijastin, jolla saataisiin samanlainen valonjako, se olisi varmastikin led-lamppua kirkkaampi.

    VastaaPoista
  3. Led lamppuja ei verrata energiansäästö lamppuihin, koska ihmiset edelleen ja varmasti vielä pitkän aikaa vertaavat kaikkia valonlähteitä hehkulamppuun. Esl lamppujakin verrataan hehkuun ja en minä ainakaan muista kuinka monen warin esl vastaa minkä watin hehkua.

    Led valoista saa ehkä parhaimman säästön kun niitä vertaa halogeeni spotteihin gu10 kanta, eikä e27 kantaan.

    VastaaPoista
  4. 1:5 on hyvä muuntosuhde esl- ja hehkulamppujen välillä. 11 (12) watin esl vastaa siten 60 watin hehkulamppua.

    VastaaPoista
  5. Samanlainen lamppu on jo valaissut keittiötä pari kuukautta ja energiasäästölamppuun verrattuna (joka oli ennen samassa paikassa) etuna on heti kunnollinen valoteho. Miinuspuolena on kyllä häiriöt radioon (halpa FM radio letkuantennilla)

    VastaaPoista
  6. Tämä lamppu on ilmeisesti myyntikiellossa, syynä sen aiheuttamat sähkömagneettiset häiriöt. Lisätiedot Tukesin sivuilla: http://marek.tukes.fi/Tuote.aspx?nettijulkaisuId=1249

    VastaaPoista