sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Postimerkkiväärennös

Postimerkkejä on menneinä aikoina väärennetty. Sitä on tavallisesti tehty kahdesta syystä: 1) postituskelpoisten merkkien valmistaminen ja 2) filateelinen väärentäminen.

Postituskelpoisten merkkien väärentämistä on tehty silloin, kun kyseinen merkki on vielä ollut käypä, ja niiden valmistamiseen on voitu jopa käyttää alkuperäisiä painolaattoja, jolloin niiden erottaminen ”aidoista” voi olla vaikeaa tai peräti mahdotonta. Ainoat erot aitoihin merkkeihin luvaton valmistamisen lisäksi ovat mahdollisesti hieman erilainen painoväri ja paperilaatu. Tämä on verrattavissa rahanväärentämiseen, vaikkakin taloudellinen hyöty on saattanut jäädä melko pieneksi.

Filateelisen väärentämisen ainoa tarkoitus on filatelistien hämääminen valmistamalla näille harvinaisten merkkien ”näköispainoksia”. Tiettävästi suurin osa niistä on saatu tunnistettua. Tässä toiminnassa on voitu saavuttaa suuri taloudellinen hyöty.

Alla olevassa kuvassa näkyy kaksi Etelä-Afrikan Transvaalin postimerkkiä, joista toinen on väärennös. 1 shillingin kellanvihreä merkki on aito, ja sitä on valmistettu vuosina 1869, 1875 ja 1876. 6 pennyn sininen merkki on sitä vastoin väärennös, ja se yrittää jäljitellä vuonna 1874 painettua aitoa merkkiä.

 

Aidossa merkissä nauhan yläreuna (lähes) koskettaa D-kirjainta,


kun taas väärennöksessä siinä on selvä väli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti