tiistai 29. tammikuuta 2013

Bechuanalandin postimerkkisarja

Bechuanaland, joka oli pitkään Britannian siirtomaa, sai itsehallinnon 1.3.1965 ja itsenäistyi lopulta seuraavana vuonna. Uuden valtion nimeksi tuli Botswana, joka tunnettiin Suomessa aikaisemmin Betšuanamaana.

Eräässä internethuutokaupassa on myynnissä postimerkkisarja, joka julkaistiin itsehallinnon saamisen kunniaksi. Kyseessä näyttää olevan postituore sarja, jonka merkeissä pitäisi siis olla ehyt liimoite.


Erikoista tässä myyntikohteessa on se, että siitä on (neljä tuntia ennen huutokaupan päättymistä) jo tarjottu 7,70 €. Eteläafrikkalaisen postimerkkiluettelon (joka on erään postimerkkikauppiaan myyntihinnasto) hinta kyseiselle sarjalle on R8,00 eli noin 0,80 €.

Huutokaupan hinta on siten kymmenkertainen, mikä on erittäin epätavallista. Luetteloni on tosin vuoden 2002/03-painos, mutta siitä huolimatta postimerkkien arvo ei ole tuosta kovinkaan paljon noussut. Tavallisesti postimerkkien markkinahinta on vain murto-osa niiden luetteloarvosta tai postimerkkikauppiaiden myyntihinnasta. Kohteesta riippuen tuo murto-osa on yleensä 0,2…0,8.


2½ sentin merkistä on tosin olemassa ”virhepainama”, jonka vesileima on peilikuva, ja sen luetteloarvo on noin 20 €. Se on syntynyt siten, että jonkin painoerän painoarkit ovat menneet väärinpäin painokoneeseen, jolloin vesileima näkyy peilikuvana. Koska kohteessa tätä ei ole mainittu, eikä sitä voi havaita kuvasta, virhepainamasta ei voi olla kyse. Tavallisen ja virhepainaman hintaero on 200/1,5 = 133, mistä voidaan päätellä, että noin joka kahdessadas 2½ sentin merkki on virhepainama.

Kuten toisinaan leimattu postimerkki on postituoretta ”arvokkaampi”, niin on myös tässä tapauksessa. Leimatun sarjan hinta on R10,5. Syinä tähän ovat, että 1) kyseisen sarjan myyntimäärä on jäänyt pieneksi ja myymättömät merkit on myyty niiden kelpoisuusajan päätyttyä postimerkkikauppiaille huomattavasti niiden maksuarvoa alhaisemmalla hinnalla, tai 2) suurin osa myydyistä merkeistä on ostettu filatelisista tms. syistä, eikä niitä ollut ollut aikomustakaan käyttää postilähetyksissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti