torstai 14. helmikuuta 2013

Arinan uusi kauppakeskus

Osuusliike Arina rakentaa Oulun keskustaan Galleria- ja Kauppuri-kortteleihin uuden lähes 20.000 neliömetrin kauppakeskuksen. Korttelien välinen osuus Isokadulla katetaan kesäkaduksi, mikä tarkoittaa sitä, että Isokatu katkaistaan liikenteeltä tuolta kohdalta.

Koska kyseessä on noinkin suuri kokonaisuus, liikkeiden huoltoliikenne onnistuu vain maanalaisesti, ja se tuleekin tapahtumaan kallioparkin kautta. Kauppakeskus onkin yksi tärkeä syy kallioparkin rakentamiseen. Niin kauppakeskuksen kuin kallioparkinkin pitäisi olla valmiita vuoden 2015 loppuun mennessä.

Hanke vaikuttaa melko suureelliselta Oulun kokoiseen kaupunkiin, ja sen vuoksi jääkin nähtäväksi, onko sille todellista tarvetta. Autoilevien asiakkaiden asioiminen kauppakeskuksessa onnistunee vain käyttämällä kallioparkkia pysäköintiin, joten kallioparkki saa näin pakostakin käyttäjiä. Kallioparkin hyödyllisyyttä ja tarvetta on epäilty, mutta ehkäpä se on sittenkin ollut turhaa.

Kauppakeskus sijoittuu merkitylle alueelle. Galleria-korttelin rakennukset puretaan uuden rakentamisen tieltä, mutta Kauppuri-korttelin uudempaa Sampotaloa ei pureta, vaan se remontoidaan.


Kuvassa näkyy todennäköisesti katettu Isokatu Kauppurienkadun suunnasta. Katetun osan ei tosin pitäisi olla kovin syvä, vaikka se näyttääkin kuvassa paljon syvemmältä kuin Isokadun varresta purettavan rakennuksen pituus on. Rakennusten korkeudet tukevat kuitenkin olettamusta.


Tässä kuvassa on näkymä vastakkaiseen suuntaan kuin edellä olevassa kuvassa. Vasemmalla on Galleria- ja oikealla Kauppuri-kortteli.


Kauppakeskuksen suurin liike tulee olemaan Sokos-tavaratalo, joka poistui kaupungista Arinan hotellin laajennuksen myötä 2001. Kuuluuko Sokos-tavaratalon valikoimaan mitään sellaista, jota ei myytäisi Prisma-tavarataloissa ja minkä vuoksi kukaan viitsisi vaivautua ajamaan 25 metriä maanpinnan alapuolelle, nousemaan sama matka hissillä maan pinnalle ja ostosreissun jälkeen laskeutumaan takaisin maan sisään ja lopuksi ajamaan takaisin maan pinnalle?

Kauppakeskuksen valmistuttua on varmaa, että katujen varsilta on hyvin vaikea löytää vapaita pysäköintipaikkaa, joten sinne asioimaan mielivän on käytännössä pakko käyttää kallioparkkia.

Nostalgiaosa:

Sokos aukioineen 60-luvun alussa


Sisäkuva Sokos-tavaratalosta. Tuskinpa uuteen tavarataloon tulee samanlaista tunnelmaa...


Siellä oli oikein matkamyymälä


1 kommentti:

  1. Täytyy ottaa myös huomioon autottomat, lähiöissä asuvat ihmiset. Heille suuriin laitakaupungilla sijaitseviin kauppakeskuksiin kulkeminen voi olla mahdotonta oululaisen "kaikki bussit kulkevat keskustan kautta" -bussistrategian takia.

    Bussit ilmeisesti kulkevat käytännössä tulevan kauppakeskuksen ohi, mikä tietenkin helpottaa esim. autottoman yksinhuoltajaäidin asioimista.

    Olin aiemmin kallioparkkia vastaan, mutta sen valmistuminen näyttäisi sittenkin parantavan keskustan palveluja.

    VastaaPoista