maanantai 19. helmikuuta 2024

Technics RS-AZ7 -dekki on edelleen kysytty

Blogissa on ennenkin ollut juttua Technics RS-AZ7 -dekistä, jota pidetään kaikkien aikojen parhaimpana. Loistavan äänentoiston salaisuus on ns. amorfinen äänipää, jota käytetään toistoon. Käytetyillä Technics RS-AZ7 -dekeillä on hyvät markkinat, ja laitteen hinta riippuu luonnollisestikin kunnosta.

Ruotsalainen myyjä pyytää soittimestaan 8200 kruunua, joka lieneekin noin 726 euroa. Laite näyttää päälle päin hyväkuntoiselta, ja ehkäpä myyjän maininnalle erinomaisesta kunnosta onkin katetta, mutta viiden esittelykuvan joukosta puuttuu tärkein: kuva kasettipesästä, joka näyttäisi äänipäiden kunnon. Nauhankuljetuskoneiston kunto nimittäin kertoo selvästi käytön määrän.


Saksalaisen myyjän dekki pyörii samoissa hinnoissa, ja kunnonkin kerrotaan olevan hyvä.


Kuvia on runsaasti, ja niiden joukossa on myös kuva äänipäistä. Kasettipesän omassa monokromaattisessa valossa on hieman vaikea arvioida äänipäiden kuntoa, mutta pölyä ja likaa näyttää olevan paljon. Kumipyörä näyttää siistiltä, mutta muita osia ei ole aivan viime aikoina puhdistettu. Ehkäpä myyjä ei ollut tullut ajatelleksi kriittistä ostajaa, joka kiinnittää huomionsa juuri näihin asioihin, joilla on merkittävä vaikutus kaupan syntyyn.


Kolmantena esitellään eBayssa huutokaupassa oleva dekki, jonka hinta kaksi päivää ennen huutokaupan päättymistä on 205 puntaa. Hinta on vain kolmannes yllä olevista, mutta huutajien taktikoinnin vuoksi hinta tulee todennäköisesti nousemaan juuri hieman ennen huutokaupan päättymistä. Myyjä ei mitenkään pyri kehumaan soittimensa kuntoa vaan kertoo sen vain olevan käytetty, mikä osittain selittää laitteen nykyisen hinnan ja mahdollisesti myös lähtöhinnan.


Koska nauhankuljetuskoneisto kerää magneettinauhasta irtoavaa materiaalia, joka on kasettityypistä riippuen rauta-, kromi- tai muuta oksidia, se kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Ainoa oikea puhdistusaine on joko etanoli tai isopropanoli. Varsinaiset liuottimet, kuten lakkabensiini, puutärpätti, asetoni, tinneri tai ksyleeni, pilaavat varmasti äänipäät.

2 kommenttia:

  1. Kuvista ilmenee vetoakseliton laakeripesä toiselle vetoakselille. EOS, onko laitteen ollessa myynnissä ollut parempi versio, "closed loop dual capstan".

    Yleensä "parhaissa" dekeissä on ollut kaksi vetoakselia. Järjestelyllä ainakin minimoitui kaseteissa itsessään olevan jousihuovan vaikutus äänenlaadun huonontamisessa.

    VastaaPoista
  2. Myynnissä oli vain yksi versio. Dekissä ei voinut olla toista vetoakselia, koska poistopää on sen kohdalla. Kasettipesän runko on todennäköisesti peräisin vanhemmasta mallista, jossa oli kaksi vetoakselia.

    VastaaPoista