perjantai 19. maaliskuuta 2010

Mennyt Oulu

Ei aika mennyt koskaan palaa, kerrotaan samannimisen iskelmän sanoissa. Sama pätee myös Ouluun, joka on ikiajoiksi kadottanut jotakin, josta se oli aikoinaan tunnettu.

Uuno Laukka oli oululainen valokuvaaja, joka kuvasi harrastuksenaan Oulun kaupunkia 1930-luvulta 1970-luvulle asti. Kuvia muuttuvasta Oulusta kertyi useita tuhansia.

WSOY julkaisi 1951 Uuno Laukan toimittaman kuvakirjan Oulu – koskien kaupunki, jossa oli valikoima Laukan ennen vuotta 1951 ottamia valokuvia Oulusta. Kerrotaan, että Laukka ja kirjaan tekstit tehnyt Atte Kalajoki olisivat alkujaan esittäneet teoksen nimeksi Oulu – Pohjolan valkea kaupunki, mutta se ei ollut kelvannut kustantajalle, joka arvatenkin piti Helsinkiä valkeana kaupunkina ja muutti ehdotetun nimen. Koska Merikoski oli padottu ennen vuotta 1951, Oulu oli jo tuolloin koskien kaupunkina historiaa. Kirjasta otettiin toinen painos 1956.

Oulussa toimi vielä 50-luvulla Linnansaaressa maauimala, joka sai kuitenkin lähteä, kun Raatinsaaren uimahalli valmistui 1959. Taustalla näkyy Pikisaari.


Vanha uimahalli on nyt jyrätty maan tasalle Raatin kentän uudistamisen vuoksi.


Nykyisellä Merikoskenkadulla toimi kauan sitten Kansallis-Osake-Pankin Tuiran konttori.


Hailuoto-laiva lähdössä Torinrannasta nimensä mukaisesti Hailuotoon.


Toppilassa tehtiin selluloosaa Alvar Aallon suunnittelemalla tehdasaluella.


Merikoski virtasi vielä vapaana. Erkki Kivijärven Tervaporvari-romaanissa kerrotaan, kuinka Merikosken pauhu kuului tyyninä kesäiltoina ja -öinä keskikaupungille asti.


Uutuuttaan vaaleina hohtavat Kajaaninkadun kerrostalot, jotka rakennettiin Neuvostoliiton pommittamien ja polttamien puutalojen tilalle.


Shellin huoltoasema Pokkitörmällä. Vasemmalla on ”Kolmiotalo”.


Bolševikkien kädenjälkiä Asemakadulla Uuden- ja Mäkelininkadun välissä 1944.


Mennyttä Tuiraa nykyisen Valtatien idänpuoleisessa päässä.


SKDL:n vaalimainos 1946 eli hieman kommunistien vapautumisen jälkeen. Pitäisiköhän nykyisten aateveljien turvautua samoihin puolivillaisiin lupauksiin kannatuksensa kohentamiseksi?


Ratakadun ja Kainuuntien risteys Raksilassa. Kuvattu nyt rakenteilla olevan Teknisen virastotalon ja entisen Railaston Shellin suunnasta.


Ilmakuva keskustasta 50-luvun loppupuolelta. Klubi-talo on vielä rakentamatta, ja etualalla olevassa korttelissa on vielä lähinnä vain vanhoja puutaloja. Uudeltakadulta näyttää vielä puuttuvan ns. vanha Alkon talo. Isokadulla sijaitseva liikerakennus, jossa sijaitsivat mm. E-Halli ja ravintola Myllytulli, näyttää myöskin olevan vielä rakentamatta.

10 kommenttia:

  1. Voisit olla kiinnostunut tästä pikku palvelusta, joka hyödyntää Uunoa ja Google Mapsia.

    http://muuttuva-oulu.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Olen minä sen nähnytkin, mutta siinä verrataan vanhaa uuteen.

    VastaaPoista
  3. Sääli, että Torinrannan linja-autoasema ja huoltoasema sekä kuvassa näkyvä Pokkitörmän Shell purettiin. Nuo rakennukset lisättynä 1990-luvulla puretulla Kauppahotellilla toisivat mukavan lisän Oulun ohuehkoon funkiskerrostumaan. Historiattomuus ja latteus leimaavat liikaa nykyistä kaupunkikuvaa. Satutko muuten muistamaan alimman kuvan oikeassa yläsektorissa ammattikoulun kupeessa esiintyvää Hammarin taloa, joka purettiin joskus 1970-luvulla?

    VastaaPoista
  4. Kyllähän Oulu oli vielä 50- ja 60-luvuilla paljon nykyistä idyllisempi. Keskustan ongelmana on ahtaus: kapeat kadut ja pieni korttelikoko, joihin suuret rakennukset eivät oikein sovi.

    Kyseisestä Hammarin talosta on hämärä muistikuva.

    VastaaPoista
  5. "Uudeltakadulta näyttää vielä puuttuvan ns. vanha Alkon talo." Eikös se siinä selvästi ole näkyvissä! Ainakin ko. talossa oli aikoinaan alko.

    VastaaPoista
  6. No, niinpä onkin. Lähempi porrastetuista taloista.

    VastaaPoista
  7. Kuvatekstien kommentoija on ainakin tietyn puolueen kannattaja

    VastaaPoista
  8. kuka tietäisi mistä jöytäisin kuvia vanhasta kioskirakennuksesta joka oli torin rannassa, entisen vaakuna hotellin paikalla, nykyisin radison tai joku muu hotelli. kioski oli käsittääkseni 1900 luvun alusta, muukin tieto rakennuksesta kiinnostaa.

    VastaaPoista
  9. Tuolta voi etsiä:
    http://kerailypojat.net//product_catalog.php?c=92

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos sinulle, koitan tuota osoitetta.

      Poista