keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Syöpävaroitus matkapuhelimiin?

Mainen osavaltio Yhdysvalloissa harkitsee pakollista syöpävaroitusta matkapuhelimiin ja niiden pakkauksiin, kertoo verkkojulkaisu IT-viikko. Uutisen lähteenä on yhdysvaltalainen internetmedia The Maine public broadcasting network.

Mainen osavaltion edustajat äänestävät lähiaikoina matkapuhelimien syöpävaroituksista. Jos lakiesitys saa lainvoiman, Mainesta tulisi Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltio, joka vaatii varoitusmerkinnät osavaltion alueella myytäviin matkapuhelimiin ja niiden pakkauksiin.

”Ihmisten täytyy tietää riskeistä, joille he altistuvat, kun he pitävät matkapuhelinta päätään vasten, ja riskeistä, kun he antavat puhelimen lapselle”, sanoo sandfordilainen rebublikaaniedustaja Andrea Boland.

Bolandin mielestä matkapuhelimen käyttäjä altistuu sähkömagnettiselle säteilylle, ja hän neuvoo lapsia ja raskaana olevia naisia pitämään matkapuhelimen etäällä päästä ja kehosta. ”Meillä on noin 940 000 matkapuhelimenkäyttäjää Mainessa, ja joka vuosi syntyy noin 14 000 lasta”, hän jatkaa. ”Keskimääräinen kustannus aivokasvaimen hoidosta on 250 000 dollaria.”

Sanfranciscolainen kiinteistönvälittäjä Alan Marx kertoo, että hänellä todettiin aivokasvain toissa kesänä, ja leikkauksessa häneltä poistettiin aivoista golfpallon kokoinen kasvain. Hän kertoo joutuneensa käyttämään työssään matkapuhelinta viimeisten 20 vuoden aikana noin 10 000 tuntia yhteensä ja pitäneensä puhelintaan aina oikealla korvallaan, miltä puolelta aivokasvain löytyi.

Ymmärrettävästi lakialoitteella on myös vastustajia, ja ei olekaan ihme, että matkapuhelinvalmistajat meidän Nokiamme mukaanluettuna vastustavat sitä ja kiistävät kaikki syy-yhteydet matkapuhelimen käytön ja aivosyövän välillä. Miten muutenkaan se voisi olla? Jos Nokia myöntäisi yhteyden, se samalla kehottaisi ihmisiä olemaan ostamatta sekä sen että myös muiden valmistamia matkapuhelimia.

Yhdysvallat on iso maa, ja siellä on lähes kaikki mahdollista – myöskin lain hyväksyminen, mikä olisi tietenkin kova isku alan toimijoille. Kun laki olisi hyväksytty yhdessä osavaltiossa, sen olisi helppo levitä myös muihin osavaltioihin. Seuraava askel olisikin sitten muut OECD-maat.

Lakialoitteen tekijän, edustaja Bolandin mielestä Mainen pitäisi oppia tupakan tuskallisesta historiasta, ja hän toteaa vielä lopuksi: ”Vuosikymmeniä sitten vaatiessaan varoitusmerkintöjä savukerasioihin oli moni ihminen samassa tilanteessa kuin minä nyt. Tupakkateollisuus esitti samat vastaväitteet ja onnistui viivyttämään lain hyväksymistä aiheuttaen murhetta ja taloudellisia menetyksiä kansalaisillemme.”

Alkuperäinen teksti:

http://www.mpbn.net/News/MaineNewsArchive/tabid/181/ctl/ViewItem/mid/3475/ItemId/11257/Default.aspx

Matkapuhelimen synnyttämiä mahdollisia terveysriskejä on käsitelty aikaisemmassa kirjoituksessa:

http://oulun1.blogspot.com/2010/02/matkapuhelinsateily.html

2 kommenttia:

  1. Sitä samaa sähkömagneettista säteilyä on siellä missä kenttääkin. Keskuksissa tukiasemia on tiheämmässä mutta matkapuhelimen signaali on heikompi kuin harvaan asutulla alueella. Kuituverkkoihin ollaan vähitellen taas siirtymässä, juuri kun on perinteisistä lankapuhelimista päästy eroon. FM ja DBV-T lähetykset tulisi lopettaa.

    VastaaPoista
  2. Sonera on purkanut perinteistä puhelinverkkoa maaseudulla sillä perusteella, että se ylläpito tulee liian kalliiksi, ja korvannut sen gsm-yhteyksillä.

    Nopeiden laajakaistayhteyksien rakentaminen maaseudulle tuo omat haasteensa, koska niiden toteuttaminen langattomasti on käytännössä mahdotonta. Valokuitukaapelin asentaminen maahan syrjäseuduilla, joissa on pitkät välimatkat ja harva asutus, on erittäin kallista. Ilman valtion tukea se ei ole taloudellisesti mahdollista.

    Vaikka peräkylän mökkiin vedettäisiinkin kuituyhteys, jossa kulkisi myös perinteinen puhelinlinja, matkapuhelimia tultaisiin edelleenkin käyttämään huolimatta niiden toiminnan luotettavuudesta.

    VastaaPoista