sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Mikä on äärioikeisto?

Monet asiat ja käsitteet, joilla on kaksi vastakkaista puolta, voidaan asettaa kuvitellulle janalle, jossa niiden sijainti neutraalista keskipisteestä kuvaa asian tai käsitteen vahvuutta eli niiden poikkeamaa neutraalista tai ”normaalista”. Sitten kun asia tai käsite sijaitsee janan jommassakummassa äärimmäisessä päässä, voidaan asiaa tai käsitettä täsmentää ”ääri”-etuliitteellä. Tämä ”ääri” kuvaa siten asian tai käsitteen äärimmäistä vaikutusta tai vahvuutta.

Kuten on tunnettua, niin Suomessa kuin monissa muissakin maissa äärioikeistolaisen liikkeen esikuvana pidetään usein 30- ja 40-luvuilla Saksassa toiminutta Adolf Hitlerin perustamaa NSDAP-puoluetta. Puolueen nimi suomeksi on Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue. Tuon puoleen kannattajia kutsuttiin natseiksi, ja vastaavasti nykyisiä äärioikeistolaisia tai tuon aatteen kannattajia kutsutaan usein uusnatseiksi.

NSDAP-puolueen nimessä on kaksi sanaa, sosialistinen ja työväen, jotka särähtävät korvassa. Nämä käsitteet ovat aina olleet yhteydessä vasemmistolaisuuteen mutta eivät missään nimessä oikeistolaisuuteen. Miten ihmeessä sitten nykyisiä uusnatseja, jotka joko avoimesti tai peitellymmin pitävät Hitleriä esikuvanaan, voidaan kutsua äärioikeistolaisiksi? Miten sosialistinen työväenpuolue voi sijaita puoluekentän äärimmäisessä oikeassa laidassa? Eikö tässä ole selvä käsitteellinen ristiriita?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti