lauantai 28. joulukuuta 2013

Kannattaako lopettaa tupakointi?

Stumppi.fi-sivusto, joka mainostaa itseään monilla radiokanavilla, on keskittynyt erittäin suppeasti vain yhteen asiaan: tupakoinnin lopettamiseen tai ainakin sen yrittämiseen, koska yrittämisen asteelle se useimmilla taitaa vain jäädäkin.

Otsikkoon viitaten: kannattaako se? Monet ovat saattaneet polttaa jopa kymmenien vuosien ajan, johon mahtuu varmastikin monia ”lopettamisyrityksiä”, mutta jostakin syystä se ei ole koskaan oikein onnistunut – ehkäpä lyhyitä tupakkalakkoja lukuunottamatta. Onko se sitten ollut niin vaikeaa, vai onko tupakoitsijalta puuttunut todellinen tahto lopettaa? Vai olisiko taustalla jokin järkevämpi syy?

Kannattaako lopettaminen sitten? Jos tämä harrastus on jatkunut vuosikymmenien ajan, se olisi vain yksinkertaisesti sääli lopettaa hyvä harrastus, johon rahaakin on varmasti uponnut ihan kivasti. Sehän olisi vain suoranaista rahan tuhlausta!

Harrastukseensa vakavasti suhtautuvat polttavat varmastikin yhden askin päivässä, jolloin vuosikulutus on 365 askia. Jos yksi aski maksaa neljä euroa, harrastukseen menee vuodessa rahaa 1460 euroa. Kymmenen vuoden investointi ”harrastukseen” (nykyrahassa) olisi siten 14 600 euroa, joka on jo ihan kohtalainen summa. Kaksikymmentä vuotta tupakoinut olisi siten sijoittanut lähes 30 000 euroa harrastukseensa. Lopettaminen 20 vuoden jälkeen tarkoittaisi yksinkertaisesti vain sitä, että koko 30 000 euroa olisi mennyt täysin hukkaan ja tupakoitsija joutuisi myöntämään sen itselleen. Ehkäpä siinä nikotiinin sumentamassa nupissa mieleen saattaisi juolahtaa ajatus, mitä kaikkea muuta 30 000 eurolla olisi voinut ostaa.

Voisi kuitenkin hyvin sanoa, että kauan sitten aloitettua harrastusta ei tietenkään kannata lopettaa. Sehän todistaisi vain sen, että vuosikymmenien savuttelu olisi siten ollut vain turhaa ja vailla tarkoitusta. Toisaaalta vanha tupakoitsija voisi näin jälkiviisaasti ajatella, kannattiko silloin kauan sitten aloittaa koko harrastus, koska siitä eroon pääsemisen vaikeus on varmasti jo tuolloin ollut yleisesti tiedossa.

Sivuston mukaan seuraavia vieroitusoireita todennäköisesti syntyy, kun tämä ”harrastus” lopetetaan yhtäkkiä: ärtyisyys, kärsimättömyys, tupakanhimo, levottomuus, keskittymisvaikeudet, univaikeudet, päänsärky, makeanhimo ja ruokahalun lisääntyminen. Nuohan näyttävät jopa pahemmilta kuin narkoottisten aineiden ”väärinkäyttäjien” vieroitusoireet. Jo näiden oireiden välttäminen on hyvä syy pysyä harrastuksen parissa ja luvata itselle, että ”ikinä en harrastustani lopeta”.

Hullujussin vanha rallatus ”Polta tupakkaa” vie mielestä kaikki haihatukset ja väärät kuvitelmat tupakoinnin lopettamisesta ja auttaa pysymään harrastuksen parissa, josta on jo ehtinyt tullut elämäntapa. Vannoutuneen tupakoitsijan motoksi sopisi hyvin: ikinä en lopeta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti