tiistai 31. maaliskuuta 2015

Kalevan uusi aurinkovoimala

Kaleva kertoi aamun lehdessä suunnittelevansa rakennuttaa painotalonsa katolle maan suurimman aurinkovoimalan, jonka olisi tarkoitus valmistua jo vuoden kuluttua. Järjestelmän tehoksi luvataan 400 kilowattia, ja sen tuottamiseen tarvitaan 1600 paneelia.

Uusiutuvaan energiaan – niin tuuli- kuin aurinkoenergiaankin – liittyy tavallisesti paljon hypetystä, eikä Kalevan aurinkosähköjärjestelmä tee siinä minkäänlaista poikkeusta. Uutisessa kerrotaan: ”Oulun Energian laskelmien mukaan noin 10 prosenttia Kalevan painotalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta pystytään tuottamaan aurinkoenergialla ja kirkkaana kesäpäivänä jopa 90 prosenttia painolaitoksen sähköstä saadaan aurinkopaneelien kautta.”

Mitä tämä tarkoittaa? ”...kirkkaana kesäpäivänä jopa 90 prosenttia painolaitoksen sähköstä saadaan aurinkopaneelien kautta.” Kirkkaana kesäpäivänä järjestelmän tuotto lieneekin suurimmillaan mutta painotalon kulutus pienimmillään. Eihän siten ole varmastikaan ihme, jos järjestelmän maksimiteho riittää (arvion mukaan) kattamaan 90 prosenttia kulutuksesta aikana, jolloin kulutus lieneekin pienimmillään.

Edellä olevasta voidaan päätellä, että kaikkina muina aikoina, jolloin kulutus on suurempi, järjestelmä kattaa entistä pienemmän osan kulutuksesta.

Kalevan painokoneen tärkein tehtävä lieneekin Kalevan painaminen, joka tapahtuu aina yöllä, jotta painos olisi valmiina aikaisin aamulla alkavaa jakelua varten. Aurinkopaneelien tuotto on varmasti pienimmillään yön pimeimpinä tunteina, eikä valoisa kesäyö sitä juurikaan muuta, koska paneelit on suunnattu kiinteästi etelään ja aurinko on illan ja aamun välisenä aikana luoteen ja koillisen välillä, mikäli sattuu nyt edes olemaan horisontin yläpuolella.

Lisäksi uutisessa kerrotaan, että Oulussa olisi ”Pohjois-Saksaa vastaavat aurinkosähkön tuotanto-olot”, mutta sehän ei tietenkään pidä paikkansa. Yhtä valheellista olisi väittää, että Pohjois-Saksassa olisi samanlainen ilmasto kuin Oulussa. Juuri tällaisella vääristelyllä Suomeen käytännöllisesti sopimattomia aurinkosähköjärjestelmiä saadaan myytyä hyväuskoisille typeryksille.

Mikä sai Kalevan ryhtymään tällaiseen taloudellisesti kannattamattomaan hankkeeseen? Vastaus löytyy uutisesta talousjohtajan kertomana: ”Investointi on valtiovallan tukien jälkeen taloudellisesti kannattava ja järkevä.” Ilman veronmaksajien tukea hanke olisi siis jäänyt toteutumatta.

Kaleva tuskin hyötyy aurinkojärjestelmästä millään muulla tavalla kuin saa siitä veronmaksajien kustantamaa myönteistä julkisuusarvoa. Ainoa todellinen hyötyjä on saksalainen laitevalmistaja.

Suurista aurinkopaneelijärjestelmistä ei ole kovin pitkäaikaisia kokemuksia. Kaleva laskee järjestelmän käyttöiäksi 25 vuotta. Aurinkopaneelien tehontuotto laskee vanhenemisen vuoksi, mutta koska kyseessä on melko uusi tekniikka, kukaan ei osaa sanoa, mikä järjestelmän tuotto on 25 vuoden kuluttua. Jos se tuottaisi uutena ihanneolosuhteissa luvatut 400 kilowattia – mikä lieneekin ylioptimistinen arvio – on varmaa, että tuotto 25 vuoden ikäisenä olisi selvästikin tuota pienempi.

Niin Kaleva kuin järjestelmän toimittaja, Oulun kaupungin sähkölaitos, haluavat maalata aurinkoenergiasta yliruusuisen kuvan. Liioittelemalla kaikkea – tehontuottoa, aurinko-olosuhteita ja kestoikää – ja saamalla siihen vielä yhteiskunnan tukea, se saadaan tahdotusti näyttämään kannattavalta.

1 kommentti:

  1. Minä uskon aurinkovoiman olevan jossain vaiheessa tärkein maapallon energialähde. Aurinkopaneelit ovat viimeisten vuosikymmenten aikana kehittyneet huimasti ja tätä vauhtia jo 10-20 vuoden päästä aurinkopaneelit ovat enemmän kuin kannattavia jopa Oulun korkeudella.

    Kaikenlaisia energiakokeiluja pitää tehdä ja rahoittaa, sillä mistäpä me tiedämme, miten maailma pyörii 30 vuoden päästä? Vuonna 1985 Neuvostoliitto oli vielä pystyssä, tietokoneita ei ollut läheskään joka taloudessa, itsestään ajavia autoja oli vain tv:n Ritari Ässässä ja kannettavat (tai siis raahattavat) puhelimet olivat analogisia ja hankalasti käytettäviä. Vuosien 1985 ja 2015 välissä yksi suomalainen yhtiö päätyi ensin maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi ja muutama vuosi myöhemmin joutui myymään matkapuhelimensa amerikkalaisille.

    Kaikki muuttuu. Ja yleensä sellaiseen suuntaan, ettei kukaan pysty sitä arvaamaan.

    VastaaPoista