tiistai 24. maaliskuuta 2015

Valkeen korvavalo brittiläisessä nettikaupassa

Monet ulkomaiset nettikaupat myyvät Valkeen korvavaloa. Sitä myydään mm. Britanniassa. Vaikka yritykset ovatkin keskittyneet myymään hyvinvointiteknologiaa ja muuta vastaavaa, ne luonnollisestikin pyrkivät tekemään tulosta keinoja kaihtamatta. Tuskinpa ne muuten tukisivat korvavalon myyntiä Valkeen keksimillä ”myynninedistämislauseilla”, joita kaiken rehellisyyden nimissä pitäisi tietenkin kutsua valheiksi.

Look-After-Yourself-nettikauppa myy korvaloa 203 punnan hintaan, joka on 277 euroa. Se on järkyttävä hinta laitteesta, jolla EI TEE MITÄÄN.

Näin se alkaa:

”In our clinical tests, approx. 9 patients out 10 experienced total relief of symptoms, which is a revolutionary result.”

Mitähän sanalla ”approx.” (suunnilleen) halutaan tarkoittaa? Voisiko olla niin, että mahdollisesti kaikki 10 henkilöä ”experienced total relief of symptoms”, mutta lukua on vaatimattomuuden vuoksi hieman pienennetty? Jos niin olisi, se olisi hyvinkin ”a revolutionary result”.

Jotta valheellisille väitteille saataisiin enemmän painoarvoa, Oulun yliopisto on sotkettu mukaan:

”Researchers at the University of Oulu, Finland, have researched bright light headsets since 2008, and are convinced that this is a significant method for the prevention and treatment of seasonal affective disorders and other depression types.”

Jos kerran yliopiston tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että korvavalo(n käyttö) on merkittävä menetelmä estämään ja hoitamaan kaamosmasennusta ja muita masennuksia, Valkeeta tuntematon henkilö varmastikin uskoo sen ja ehkäpä, jos itsekin kärsii kyseisistä vaivoista, panee tilauksen vetämään. Virkkeestä saa myös sen käsityksen, että vuonna 2008 alkaneet tutkimukset olisivat edelleenkin käynnissä...

Toisessa kohdassa mainitaan:

”The VALKEE bright light headset has been researched in a series of clinical tests by the University of Oulu... ”

Edellinen kohta ei vielä riittänyt, vaan lisäksi halutaan vielä korostaa, että yliopisto on tehnyt useita testejä. Toisaalta jos tutkimuksia on tehty jo vuodesta 2008, onhan siinä luonnollisestikin ollut aikaa tehdä montakin ”kliinistä testiä”. 

Google-haku ensimmäisellä lainauksella antaa monia nettiyrityksiä mutta ei Valkeen sivua, mikä kertoo siitä, että kyseinen virhe ei ole (enää) Valkeen sivulla. Väittämä on tietenkin lähtöisin Valkeesta ja sen sivulta, mutta ehkäpä se on sittemmin poistettu sieltä paikkaansa pitämättömänä ja yliopiston vaatimuksesta.


Näyttää siltä, että Valkeen myynti Suomessa on tyrehtynyt, ja Valkee pyrkii nyt entistä painokkaammin muiden maiden markkinoille vaikkakin varmasti tietää, että siellä tehtävä markkinointi on valheellista. Niin kauan kuin totuutta Valkeesta ei tiedetä, sen korvavalo voi jatkuvasti löytää uusia hölmöjä uhreja.

Muutaman vuoden takaisessa kirjoituksessa korvavaloa verrattiin ”käärmeöljyyn” eli 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella lähinnä Yhdysvalloissa myytyyn linimenttiin tai eliksiiriin (snake oil), jonka väitettiin (valheellisesti tietenkin) olevan patenttilääke vaivaan kuin vaivaan. Kuva on syytä jälleen esittää tässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti