keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Lukijan mielipide: Asmo-laturiin sijoittaminen

Blogiin tuli lukijan kirjoittama teksti, jonka hän toivoisi julkaistavan. Oulun 1 -blogi voi periaatteessa julkaista myös lukijoiden mielipiteitä, jos ne eivät ole rasistisia, eivät ole tiettyyn henkilöön kohdistuvia eivätkä muutenkaan riko lakia.


Olen seurannut blogin laturikirjoittelua ja niihin annettuja kommentteja ja olen hyvin pitkälle samaa mieltä blogin ”laturipolitiikasta”. Kukaan tuttavapiiristäni ei ole niin säikky, että laturien palovaaralla pelottelu olisi tehonnut heihin, eli kukaan heistä eikä heidän kavereistaan ja tuttavistaankaan ole ostanut Asmo-laturia. Laturin väitteet sähkösäästöstä ovat mielestäni tuulesta temmattuja, eikä mikään muukaan seikka mielestäni puolla Asmo-laturin ostamista eikä varsinkaan maksamaan siitä 50 euroa. En katso sen olevan edes 20 euron arvoinen, johon hintaan sitä myydään Puuilon sekatavarakaupassa.

Olen lukenut sijoitusmuistion lävitse ja ihmettelen, miten sijoittajat saattoivat mennä tuolla tavalla retkuun. Siinä maalaillaan Asmo-laturille loistavaa tulevaisuutta ja runsasta rahan tuloa. Tilauskirja on mielenkiintoinen. Sen mukaan vain noin 4000 laturin toimitukset olivat varmoja. Kaikki muut olivat vain epämääräisiä ”lupauksia” tulevista tilauksista. Nyt ei tarvitse yhtään ihmetellä, jos laturin myyntiluvut ovat pieniä ja sitä joudutaan jopa myymään alennettuun hintaan.

Muistiossa puhuttiin suurista myyntiluvuista tulevina vuosina. Noille ei tosi asiassa ole mitään katetta. Mikä takasi sen, että laturin myynti tulisi vuonna 2019 olemaan miljoona kappaletta? Mihin perustui tuo olettamus? Lisäksi muistiossa puhuttiin patenteista ja kilpailijoiden puuttumisesta, ja Asmo-laturille luvattiin käytännössä monopoliasema laturimarkkinoilla.

Epämääräisillä ja liioittelevilla lupauksilla sijoittajilta saatiin yli miljoona euroa, jotka he ovat jo menettäneet. Yritys pysynee pystyssä pari vuotta tuon sijoituksen turvin. Sijoittajia ei voi ainakaan haukkua mielikuvituksen puutteesta, koska sitä heillä on ollut runsain mitoin.

Tilauskirjan tämän vuoden toimitukset tähän asti ovat todennäköisesti jääneet kaikki toteutumatta, ja samoin taitaa käydä lopuillekin. Ovatko sijoittajat sitten tyhmiä? Tilauskirjan alimmalla rivillä lukee 75000, ja jos sen kertoo luvatulla 10 euron voitolla myytyä laturia kohti, se tekee 750000 euroa. Voittoa luvattiin tulevan vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana jo 750000 euroa ja loppuvuotena mahdollisesti jopa enemmän. 150000 myytyä laturia olisi jo tuonut sijoituksen takaisin 50 prosentin korolla (1,5 miljoonaa). Todellisuudessa sijoittajat olisivat saaneet vain osan tuosta eli omistusosuutensa verran yhtiöstä.

Täällä meillä päin tavataan sanoa, että tyhmyydestä saa maksaa. Jos oli niin tyhmä, että uskoi sijoitusmuistion juttuja, on oikein, että siitä joutuu maksamaan. Mutta rahaahan se vain on. Huonomminkin voisi olla. Ahneille käy myös huonosti. Voisi sanoa, että ahneus sokaisi sijoittajat näkemästä tosiasioita.

43 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus. Sijoittajille uskoteltiin, että patentti menee läpi. Sitä ei kerrottu suoraan sijoitusmuistiossa, mutta kuitenkin saman asian yhteydessä valmistajan sivuilla. Siinä kerrotaan patenttitoimiston nimi ja 100% läpimenon mahdollisuus. Taisin lähettää tästä lupauksesta kuvakaappauksen blogin pitäjälle talteen.

    Kerrottiinko sijoittajille missään vaiheessa patenttiriidoista, joista kerrotaan 10.12.2015 julkaistussa uutisessa?

    http://yle.fi/uutiset/3-8515370

    Tuotteen patenteista on syntynyt riitaa, kertoo laturin keksijä Asmo Saloranta.
    Saloranta kertoo kuitenkin saaneensa vahvistuksen sille, että laturin patentti vahvistetaan ja nyt odotetaan vain virallisia papereita.

    VastaaPoista
  2. Asmo solutions has timed the investment round perfectly. In months November-December the future looked bright: finally the chargers started shipping in bigger batches to customers and to Puulio, etc. Patent was (and in theory still) alive. The company has an experienced CEO, thousands of supporters (Indiegogoo and Facebook), good Tekes funding track record and other guys with lots of ideas and with seasoned pitching background. On paper it was very very good. The investment referendum mirrored this situation and as it is expected (read the text) magnified it about 100 if not 1000 times. One can read everywhere that investment referendum is a positive outlook of the company. The investors should make sure that they analyze the risks involved in the investment. Asmo solution did nothing wrong or wrote false information in that investment document. The debate can be made about their intentions and how deliberate was to make those huge sales estimations, but these discussions are almost pointless. Only a small group of people knows the truth. Time will prove this blog right or wrong.
    Asmo solutions is launching a new Indiegogo campaign next Monday. I can just hope that they will come up some better product this time. Even if the blog is all the way true, they have an other shot to redeem themselves and naturally bring the promised profit to their investors.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Some comments have questioned delivery estimations planned to this year like to S-Ryhmä, Kesko, Gigantti, Viestimaa, and also to Dna in the last year. What happened to those?

      Poista
    2. Your question has the answer in it: "delivery estimations planned to this year". Estimations. By now it is very clear that none of those estimations were realistic. But this is not the question here. The question is was there any false information in the investment memorandum? The answer is no.

      Poista
    3. Yes but if the realized delivery percentage compared to the estimated is about 0%, it does not look too good, and may give an idea that the estimation figures were far too optimistic.

      By any chance did you make an investment to this..?

      Poista
    4. No investment from me. What is realized and how ethical was the investment memorandum is an other question. But that is a debate without clear guidelines.

      Poista
  3. Onko sitten niin, että suurin osa sijoitusmuistiossa esitetyistä tilausarvioista on jäänyt ja tulee jäämään toteutumatta ja tekstissä arvioitu 4000 laturia olisi lähempänä oikeaa? Onhan siinä sentään suuri ero 4000 ja 75 000 laturin välillä, jos jälkimmäinen oli se luku, joka sai sijoittajat tarttumaan täkyyn.

    Luulen, että jos sijoittajat voisivat nyt pyörtää sijoituksensa, he varmastikin tekisivät niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sijoittajat voivat pyörtää sijoituksensa nostamalla oikeusjutun, jos he kokevat tulleensa huijatuksi. Näin kävi esim. blogissakin mainitun paristokeksijän kohdalla. Hänet tuomittiin lopulta vankilaan ja maksamaan korvauksia sijoittajille ja valtiolle satoja tuhansia. Päälle tuli vielä liiketoimintakielto. Toivottavasti opiskelijat eivät sijoita opintolainojaan äkkirikastumisen toivossa osakkeisiin. Tätäkin olen kuullut tapahtuvan.

      Poista
  4. Paperikalevassa oli vissiin mainittu laturien myyntimäärä sen laturitestin yhteydessä. Paljonko se määrä oli ja milloin se lehti ilmestyi?

    VastaaPoista
  5. Jälkeen päin on helppo sanoa, että toimitusarviot menivät pahasti pieleen. Se tapahtui pelkästään yrityksen hyödyksi ja sijoittajien tappioksi. Nopea merkintä kertoi siitä, että enemmän luvattiin kuin koskaan tultaisiin saamaan. Tämähän oli sijoittajien kannalta todella huono kauppa.

    Oliko ”neuvotteluita” todellisuudessa edes käynnissä vai olivatko nämä ”neuvottelut” vain alustavia sähköpostitse tehtyjä tiedusteluita halusta ottaa latureita myyntiin? Jos tätä joskus selvitellään oikeudessa, nämä pienet yksityiskohdat ovat juuri ratkaisevia.

    Sen voisi ymmärtää, jos yksi tai kaksi ”neuvottelua” ei olisi johtanut toimitussopimukseen, mutta jos pääsääntöisesti kaikki ovat jääneet toteutumatta, se kertoo jo jostakin muusta.

    Luultavasti kaikki ”neuvottelut käynnissä” eivät johda mihinkään. Myöskin Myklebustin 10 000, Saksan 15 000 ja Verkkokaupan 10 000 laturin ”tilausarviot” vaikuttavat epäilyttäviltä. Mitä sitten jää jäljelle? Eipä juurikaan mitään.

    Jos ”neuvottelut käynnissä” olisi rehellisesti jätetty pois niiden epämääräisyyden vuoksi, Asmo Solutionsin vetovoima olisi ollut paljon pienempi ja sijoittajat olisivat pidelleet tiukemmin kiinni kukkaroidensa nyöreistä.

    Kyllä tässä saattaisi olla aineksia käräjäoikeuden selvittää, harhautettiinko sijoittajia.

    VastaaPoista
  6. Minä ymmärtäisin siten, että jos "neuvottelut käynnissä" yhteydessä mainitaan toimitusviikko ja kappalemäärät, niin silloin kyse olisi enää sopimuksen hienosäädöstä. Tällöin neuvoteltaisiin enää toimitustavoista, lähetysten vakuuttamisista yms. pienemmistä asioista.






    VastaaPoista
  7. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/04/28/polkupyora-tuomittiin-tulipalon-sytyttajaksi
    Mielenkiintoinen tuo MOT-ohjelman jakso.
    Tämän vuoksi aloin ihmettelemään sitä, että miten sen anopin talopalon syttymissyy saatiin selville? Jos talo palaa sisäseiniä myöten kivijalkaan saakka, niin miten voidaan todeta ylikuumentuneen laturin olevan se syypää paloon? Näkikö joku, että palo lähti laturista?

    VastaaPoista
  8. Kirjoitukseni on herättänyt keskustelua. Hyvä niin. Monilla yrityksillä on vaikeuksia saada rahoitusta. Mieleeni muistuu Waulis Motors, joka ei onnistunut saamaan haluamaansa rahoitusta sijoittajilta. Ehkä he olivat liian rehellisiä eivätkä luvanneet liikoja keksinnölleen, joka muuttaa polttomoottorin puristussuhdetta.

    Jos Asmo Solutions olisi luvannut vain sen, mikä on nyt toteutunut, miljoonasijoitus olisi jäänyt keräämättä. Tuskinpa yritys tosissaan uskoi laturin myynnin kasvavan kuvatulla tavalla. Sillä saatiin vain tehtyä yritys kiinnostavaksi sijoittajien silmissä. En ota kantaa siihen, olisiko oikeustoimille tarvetta. Sen päättäkööt sijoittajat itse.

    Mitä tulee patenttiin, yritys oli tietoinen sen läpimenon vaikeuksista jo viime kesänä, paljon ennen osakeannin aloittamista. Sillä haluttiin vain lisätä houkuttelevuutta.

    VastaaPoista
  9. Vieläkö joku uskoo, että vuonna 2019 tullaan myymään 1 000 000 laturia? Prosenttikin tuosta eli 10 000 kappaletta voisi olla tiukassa. Todennäköinen luku on alle 1000.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helmikuun lopulla mainittu 15 000 myytyä laturia ei voi pitää paikkaansa. Se tuskin on edes puolta tuosta. Jos myynti oli ollut tahmeaa, sitä ei tietenkään voida myöntää. Pokeri ei tainnut riittää enempään valehteluun. Jos olisi menty muistion arvioinnin mukaan, myynti olisi ollut noin 30 000.

      Poista
  10. Sijoitusmuistion UKK osiossa sanotaan (https://around.fi/#asmo-16): "patent will be approve 100% sure" ja "Olemme patentoineet ydinteknologian jota ei voi ohittaa."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo voisi olla paha seikka mahdollisessa oikeusjutussa. Jos jollekin innovaatiolle luvataan patentin suoja ja miljooniin kohoava myynti, onhan se varmasti sijoituksen arvoinen. Ei ole niinkään väliä, mikä tuote on. Riittää että sen käyttö on yleistä ja niitä (kilpailijoiden vastaavia valmisteita) myydään erittäin suuria määriä vuosittain.

      Milloinkahan sijoittajat havahtuvat huomaamaan, että heitä on puijattu? Mitään useisiin miljooniin nousevia voittoja ei tule... koskaan...

      Poista
    2. Hyvä löytö. Olinkin varma, että olen tuon nähnyt ja ottanut kuvakaappauksen. En vain muistanut mistä sen olin ottanut. Tuon mukaan 3500 kpl myyty Indiegogossa? Ohhoh.

      Poista
    3. The section https://around.fi/#asmo-16 and your quotes are quotes from their patent attorney. Therefore cannot be taken as factual information provided by Asmo solutions. Meaning of this is open for interpretation, but exactly for this reason will not hold up in any court case.

      Poista
    4. Ehkä ei, mutta suomalaisessa oikeudessa kaikki on mahdollista. Kommentissa mainitun MOT-ohjelman mukaan Jari Komulainen tuomittiin suuriin korvauksiin hyvin hatarin perustein.

      Poista
    5. Jotenkin olen saanut sellaisen mielikuvan, että joku Anonyymi yrittää puolustella ja hyssytellä tätä asiaa englanninkielisissä kommenteissa. Onkohan kommentoijalla kuitenkin oma lehmä ojassa ja osakkeita taskussa?

      Poista
    6. Absolutely not defending Asmo solutions. As said we have to look this investment memorandum on a very factual way. No shares or any kind of involvement I have with them. I also said that if we talk about how ethical the document or what their intention was it is a whole other question.

      Poista
  11. http://www.is.fi/matkat/art-2000005195488.html
    Laturi tonne näytille. Se kuuluu epäonnistumisten museoon. Ainut missä onnistuttiin, oli rahan keräys. Tapahtuiko kaikki rehellisesti, sen saisi viranomaiset tutkia ja päättää.

    VastaaPoista
  12. Muutamaa toimittajaa on pyydetty hankkimaan onnettomuusseloste siitä anoppilan palon syttymissyystä. Juuri siitä tapahtumasta, josta kaikki on saanut alkunsa. Miksi toimittajat eivät halua julkaista siitä palosta tietoja? Osa heistä on varmasti sen selosteen saanut käsiinsä, jos sen ovat pyytäneet pelastuslaitokselta. Olikohan siinä niiden mielestä jotain outoa ja asiaa ei haluta tuoda julkisuuteen vai eikö totuuden kaivaminen kiinnostanut? No seuraava etappi onkin sitten viranomaispyyntö tuon asian selvittämiseksi. Silloin totuus tulee varmasti esiin mikä se sitten onkaan. Tuohon palon syttymissyyhyn haluan varmuuden, koska anoppilan palolla mainostetaan tuotetta.

    VastaaPoista
  13. https://www.indiegogo.com/projects/asmo-charger-unplugging-chargers-is-so-last-year#/
    Indiegogon tilajamäärä 4.5.2017 Backers (1,402)
    Aiemmin oli muistaakseni 1488 tilaajaa. Onko tästä määrästä nyt poistettu ulkomaalaiset tilaajat ne kaikki 88 tilaajaa, jotka eivät saa US ja UK latureita?? Eikö latureiden kerrottu saavuttaneen suuren kiinnostuksen jenkeissä? Onko 88 tilajaa suuri määrä jenkkien ja englannin yhteiseksi tilaajakannaksi?
    Miksi tuossa UKK esitteen ja sijoitusmuistion Indiegogon ennakkotilattujen latureiden kappalemäärät heittävät huomattavasti? UKK 3500 ja sijoitusmuistio 2000kpl?

    VastaaPoista
  14. Se mitä puoli vuotta sitten tuli kirjoitettua osakeannista, näyttää osuneen aika oikeaan. Sijoitusmuistiossa esitettiin suuria tilausarvioita, joista suurin osa lieneekin jäänyt toteutumatta. Kokeneempi yrittäjä olisi varmastikin nähnyt tarkemmin tulevaisuuteen eikä olisi lupaillut liikoja. Kokeneemmat sijoittajat olisivat vastaavasti osanneet paremmin erottaa totuuden liioittelun joukosta.

    Mutta kuten todettua, sijoitusmaailmassa kaikki eivät voi voittaa. Yhden voitto koituu ennen pitkää toisen tappioksi. Rahaa ei voida luoda tyhjästä (pl. keskuspankit).

    VastaaPoista
  15. Sijoitusmuistiossa ei näy Verkkokaupan toimitusta ennen kesäkuuksi ”arvioitua” 10 000 kappaleen jättitoimitusta, joka tuskin toteutuu. Verkkokauppa on kuluneen vuoden aikana tilannut viisi kertaa kymmenen laturia. Latureita on nyt yhdeksän kappaletta varastossa.

    Verkkokauppa toimii sen verran järkevästi, että se ei tilaa suurta erää varastoon vaan vain tarpeen mukaan ja suoraan valmistajalta. Jossakin kommentissa arvioitiin, että Verkkokauppa olisi myynyt 77 laturia. Sen jälkeen myydyt ja varasto mukaan lukien se olisi siten tilannut kaikkiaan 90 laturia. Koska myynti alkoi joulukuun alussa, viiden kuukauden tilaussaldo on siten 90 laturia.

    Miten todennäköistä on nämä myyntimäärät huomioiden, että Verkkokauppa tilaa kesäkuussa 10 000 laturia? Jos se onnistui myymään noin 80 laturia viiden kuukauden aikana, miten kauan menisi 10 000 laturin myyntiin? Siihen kuluisi ”vaatimattomat” 52 vuotta...

    VastaaPoista
  16. https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/asmo-micro-usb-laturi
    Aletta pukkaa tuollakin.

    VastaaPoista
  17. Sijoitusmuistiossa on selviä lupauksia, jotka sijoittajien voidaan olettaa pitäneen varmoina tietoina.

    ”ASMO Charger tulee olemaan universaali ja globaali standardi turvalliselle ja älykkäälle lataamiselle kotona vuoden 2017 loppuun mennessä.”

    Mihin tuollainen varma väite oli voinut perustua? Siihenkö, että tuntui vain niin hienolta olla markkinaykkönen? Nyt ainakin tiedetään, että väite ei tule toteutumaan.

    ”Osakeantivaroja käytetään erityisesti kansainvälisen myynnin
    kasvattamiseen, globaaliin brändin rakentamiseen sekä markkina-aseman vahvistamiseen.”

    Reikäleipäkaavion (sivu 19) mukaan 30 % osakeantivaroista tullaan käyttämään brändin vahvistamiseen ja toiset 30 % myyntiin ja markkinointiin. Minkäänlaista markkinointia tai muutakaan mainontaa ei ole näkynyt missään. Ainoan markkinoinnin on tehnyt media, jolle ei ole tarvinnut maksaa mitään.

    Sanotaan, että hyvä tuote myy mainostamattakin, mutta se ei toteutuneiden myyntilukujen valossa pidä paikkaansa Asmo-laturin kohdalla. Mitä tuolla 600 000 eurolla on tehty tai aiotaan tehdä?

    Kyllä tuollaista sijoittajille tehtyä lupausta pitäisi ehdottomasti noudattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sijoittajien kannattaisi koota rivinsä yhteen ja kokeilla, mitä käräjäoikeus sanoisi heidän harhauttamisestaan. Kiirettä kannattaisi kuitenkin pitää, jotta edes osa rahoista olisi mahdollista saada takaisin. Jono taitaa olla yli vuoden pituinen, mutta oikeus voi ennen käsittelyn aloittamista määrätä yritykselle omaisuuden hukkaamiskiellon, jos on pelkoa, että kassa tyhjenee sitä ennen.

      Poista
  18. Tämä asia tullaan varmasti tutkimaan viranomaisten toimesta alkaen anoppilan palon onnettomuusselosteesta.

    VastaaPoista
  19. Asmo-laturista tulisi hyvä ”Case Study” johonkin taloustieteen oppilaitokseen. Se on esimerkki siitä, miten kaikki voi mennä pieleen. Ja se on myös esimerkki siitä, miten missään nimessä ei saisi toimia. Valheilla on pitkät jäljet, ja ennen pitkää ne paljastuvat. Valheen varaan ei voi rakentaa mitään.

    1. Vuoden 1997 tulipalon todellinen syttymissyy
    2. Patentti
    3. Energiansäästö
    4. Muiden latureiden palovaarallisuus
    5. Mieletön hinta
    6. Sijoittajien vedättäminen
    7. Median hyväksikäyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1 kohta on selvityksessä. Katsotaanpa pitääkö tarina paikkaansa. Jos ei, niin tarina jatkuu ehkä hieman toisenlaisena.

      Poista
  20. Tunteeko kukaan yhtään sijoittajaa, joka laittoi rahansa tähän? Olisi mukava kuulla sellaisen mielipide nykytilanteeseen? Tähän on ollut monen helppo lähteä sijoittamaan, koska tätä laturia kehuttiin vuosikausia lehdissä ilman ainuttakaan kriittistä juttua. Sähkönsäästövalheet, patentit sun muut tahkottiin ihmisten mieliin totuuksina. Sijoitusmuistiossa kerrotaan tuotteesta tulevan globaali. Keksijäherrana olisin jo hieman huolissani mitä tulevaisuus tuokaan eteen. Tästä ei selittelemällä enää selviä. Koko totuus kyllä kaivetaan esiin.

    VastaaPoista
  21. Mitähän Tuomas Enbuske olisi asiasta mieltä nykytietojen valossa? Kusetettiinko häntäkin päin naamaa haastattelutilanteessa? Pätelkää itse.

    Katsomo: Suomalaiskeksijältä mullistava kännykkälaturi.

    http://www.katsomo.fi/#!/jakso/488253

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en viittiny tota paskaa edes katsoa kokonaan. Pääsin tuohon ydinvoimalaitoskohtaan saakka. Tuomakselle voisi laittaa hieman vinkkiä ja kertoa hieman faktoja laturista. Hän voisi jopa kiinnostua tekemään uuden haastattelun.

      Poista
  22. Virossa toimivalla Drama Vapesilla on myynnissä 40 kappaletta latureita, joista ainoatakaan ei ole myyty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon on surkiaa. Olen seurannut useamman jälleenmyyjän myyntiä. Se on vain muutamia kappaleita. Onko kumma, jos myynti sakkaa. Laturille annetut lupaukset on peruttu yksi toisensa jälkeen. Mitä myyntietuja kilpailijoihin nähden on enää jäljellä? Millä jälleenmyyjä voi enää perustella asiakkaalle, miksi hänen kannattaisi ostaa laturi, joka on kalliimpi? Useamman sadan kappaleen erässä on myyjällä useita tonneja rahaa kiinni.

      Poista
  23. http://areena.yle.fi/1-4132169?autoplay=true
    Kuka siellä olikaan haastateltavana? OAMK:n alumni? Milloinkahan hymy hyytyy?

    VastaaPoista
  24. ps: meanwhile in Oulu

    http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oululaisyrittaja-kertoo-kehittaneensa-mittalaitteen-tuulivoimaloiden-infraaanille/758872/

    Oulu. Tunnettu huijauksistaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuostakin jutusta saa helposti sen vaikutelman, että pyörä olisi nyt keksitty ensimmäisen kerran. Kalevan toimittajat näyttävät olevan edelleenkin vedätettävissä...

      Poista
  25. Vuonna 1997 Ruovedellä ei ole syttynyt yhtään rakennuspaloa puhelimen laturin takia. Lähes 100% tieto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräs pettynyt laturin omistaja on pyytänyt jälleenmyyjää varmistamaan tuotetiedoissa mainitun palon syttymissyyn. Jälleenmyyjä on kysynyt asiasta valmistajalta, mutta siihen ei ole vastattu, koska kysymys on ohjautunut henkilölle, joka ei ole enää laturifirmassa töissä. Eikö ole aika kummallista? Nyt asiaa on kysytty jälleenmyyjän toimesta uudestaan. Jos sitä kirjallista todistetta tarinalle ei vieläkään löydy, kolmannella kerralla kysyjä on varmaankin poliisi. Pitää huomioida, että jälleenmyyjät ottavat tuotteet myyntiin valmistajan antamilla tuotetiedoilla. He eivät voi kaikkea tietoa tarkistaa. Niiden on vain luotettava valmistajaan.

      Poista