lauantai 29. heinäkuuta 2017

Osakasluettelo

Blogin haltuunsa saamasta Asmo Solutionsin osakasluettelosta voi tehdä mielenkiintoisia havaintoja. Luettelo on ajettu yritysrekisteristä pari kuukautta sitten, joten sen pitäisi olla ajantasainen.

Marraskuun alussa järjestetyssä osakeannissa yhtiön osakasmäärä kasvoi neljästä 123:een. Sitä ennen yhtiöllä oli kaksi pääosakasta ja kaksi vähemmistöosakasta, joista toinen oli Northern Startup Fund 1009 osakkeella. Oulun kaupunki omistaa tuosta sijoitusyhtiöstä 25 prosenttia.

Pienempi pääosakas

Pienempi pääosakas merkitsi 148 osaketta, jotka maksoivat 39 960 euroa. Syy tuohon tapahtumaan on täysi mysteeri.

Henkilösijoittajat

93 henkilöä sijoitti Asmo Solutionsiin. Pienin sijoitus oli 10 osaketta (2700 euroa) ja suurin 200 osaketta (54 000 euroa, kaksi henkilöä).

Mediaani on 15 osaketta ja keskiarvo 27,3 osaketta. Kun kerran mediaani on noin pieni, suuri osa osakemääristä on pieniä, eli puolet ovat suuruudeltaan 10–15 kappaletta.

Mitähän mahtoi helsinkiläispariskunta ajatella merkitessään yhteensä 80 osaketta (21 600 euroa), joka teki varmasti suuren loven talousrahoihin? Jyväskylässä (pariskunta) pantiin vielä paremmaksi: 220 osaketta (59 400 euroa).

Mutta kyllä Oulussakin osataan: yksi henkilö merkitsi 185 osaketta (49 950). Mitähän muuta 50 000 eurolla saisi? Parempitasoisen auton, vaikka auto taitaa olla sijoituksena seuraavaksi huonoin kohde heti Asmo Solutionsin jälkeen. Auton arvo tippuu tosin hitaammin kuin osakkeen – ja onhan sillä aina käyttöarvo.

Yrityssijoittajat

Yritysten nimet voisi tietenkin julkaista, mutta niillä ei ole mitään merkitystä. Suurin merkitsijä oli Privanet 529 osakkeella. Seuraavana tulee vaasalainen elektroniikkayritys 371 osakkeella (100 170 euroa).

Northern Startup Fund teki ”loistavan sijoituksen” ja lisäsi omistustaan 463 osakkeella. Oulun kaupungin osuus tuosta on 116 osaketta (31 320 euroa). Onnittelut ”hyvästä” sijoituksesta!

Myyntilause

Oliko tämä se maaginen lause, joka sai monet menemään halpaan? Tuoko sai salolaisen miehen sijoittamaan 54 000 euroa Asmo Solutionsiin?

”ASMO pyrkii kasvattamaan yhtiön valuaatiota vuoteen 2020 asti, jonka jälkeen tavoitteena on, että suuremmat pelurit, kuten Google, Apple tai joku suurista tarvikevalmistajista voisi kiinnostua ostamaan yhtiön.”

Mutta miksi vitussa Google tai Apple ostaisi latureita valmistavan yrityksen? Eikö sijoittajien mieleen tullut, että jos laturit todellakin polttaisivat taloja, siitä tietäisivät muutkin kuin yksi henkilö?

Vahinkoja sattuu, ja tyhmyydestään voi aina ottaa opikseen.

tiistai 25. heinäkuuta 2017

”Laturipalon” lavastaminen

Blogi lähetti Kalevaan huhtikuussa alla olevan viestin, jossa ehdotettiin ”laturipalon” lavastamista, mutta eihän lehdelle tietenkään sopinut tehdä testiä, joka osoittaisi sen vuosia kestäneen uutisoinnin virheelliseksi. (Viestiin ei vastattu lainkaan.) 

Testin tekeminen ei olisi vaatinut mitään suuria taloudellisia uhrauksia tai muutakaan erityisosaamista. Kaleva on mm. testannut, onko halkojen pinoamissuunnalla – kuori ylös- vai alaspäin – vaikutusta niiden kuivumisnopeuteen, ja tuohon testiin kului sentään vuosi.


Kaleva on lähes kolmen vuoden aikana suonut runsaasti palstatilaa Asmo-laturille, mikä on arvattavasti ollut suosiollista laturin myynnille. Valmistaja on jo luopunut laturin energiansäästöväitteistä, mutta muiden latureiden kuviteltu ”palovaarallisuus” ja Asmo-laturin ”turvallisuus” ovat edelleenkin mukana mainonnassa.

Eikö Kaleva voisi lavastaa ”laturipalon”, joka osoittaisi, miten ”palovaarallisia” tavalliset laturit todellisuudessa ovat? Kipsilevyyn, joka lieneekin yleisin seinämateriaali, asennettaisiin pistorasia, ja pistorasiaan kytkettäisiin merkkiä X oleva laturi, jonka lähtö oikosuljettaisiin. Sen jälkeen odotettaisiin, mitä tapahtuisi.

Palokuntaa tuskin tarvittaisiin varmistamaan, koska mitään ei tapahtuisi. Laturiin rakennettu oikosulkusuojaus pitäisi huolen siitä, että laturi ei kuumenisi eikä tulipaloa syttyisi.

Valmistajan väitteen mukaan laturi meni ”oikosulkuun” 20 vuotta sitten, mikä aiheutti episodin, jota onkin sitten käytetty ahkerasti laturin mainonnassa. Jo viidentoista vuoden ajan valmistetut laturit ovat rakenteeltaan erilaisia ja niiden paloriski on erittäin alhainen.

sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää Asmo Solutionsista – vol. 3

Tässä on järjestyksessä kolmas ja viimeinen listaus Asmo-laturista.


55. 26. joulukuuta julkaistussa jutussa kerrottiin, että Oulun 1 -blogi ihmetteli Uuden Suomen artikkelia, jossa nettilehti antoi Asmo Solutionsin kehua itseään ja tuotettaan täysin vapaasti. Blogi otti yhteyden artikkelin kirjoittaneeseen toimittajaan...


56. Seuraavana päivänä puututtiin Facebook-sivun olevaan kuvaan, jonka mukaan Asmo-laturi on ”luotettava”.


57. Elisa otti laturin myyntiin ja tarjosi osamaksulla vain 1,10 €/kk. Siellä olivat vielä vanhat valheet mukana: maailman turvallisin...


58. Tässä laskeskeltiin Asmo-laturin releen mahdollista tehonkulutusta, mutta myöhemmin kävikin ilmi, että rele tyypiltään sysäysrele, joka ei tarvitse pitovirtaa.


59. Asmo-laturia arvosteltiin kahdessa ketjussa REDDIT-keskusteluryhmässä. Koska kritiikki oli kovaa, ketjut poistettiin Asmo Solutionsin vaatimuksesta. Blogilla on kuitenkin ketjut tallessa.


60. Eräs blogin seuraaja mittasi Asmo-laturin ja Samsung-laturin tehonkulutukset, jotka osoittivat, että Asmo-laturin hyötysuhde on (kaikesta kehumisesta huolimatta) huonompi.


61. Kommunikointia Indiegogossa


62. Kirjoituksessa kerrottiin Asmo-laturin myyntipaikat ja yrityksen tavasta korjata tietoja laturin ominaisuuksista sivullaan. Se ei ollut enää ”patentoitu”.


63. Asmo-laturi pähkinänkuoressa kertoi laturin tarinan. Ihmetystä herätti se, että Oulun kaupunki lahjoitti Asmo-laturit pääministeri Medvedevin seurueelle.


64. Blogi huomautti englanninkielessä nettilehdessä olevista virheistä, jotka korjattiin – ja jopa sellainenkin, josta ei edes huomautettu: patentti.


65. Jutussa kerrottiin Kalevan päin vittua ammattikouluinsinöörioppilailla teettämästä laturitestistä, joka osoitti odotetusti, että Asmo-laturin hyötysuhde oli huonoin.


66. Tässä julkaistiin Kalevan laturitestin mittaustulokset.


67. Tässä kerrottiin Asmo Solutionsin Yhdysvaltojen patenttihakemuksesta, jota oli muutettu.


68. Patentti- ja rekisterihallitus antoi teknisen välipäätöksen Asmo-laturin patenttihakemuksesta esitetyn muistutuksen vuoksi. Siihen loppui sen hakemuksen tarina.


69. Kirjoituksessa annettiin ”neuvoja aloittelevalle startup-yrittäjälle”. Noita neuvoja hyödyntäen myös Asmo-laturi putkahti ilahduttamaan maailmaa.


70. Puuilo pani Asmo-laturin loppuunmyyntiin, koska laturin myynti ei ollut odotetunlaista.


71. Blogin seuraaja lähetti mielipidekirjoituksen, jossa epäiltiin Asmo Solutionsiin sijoittamisen kannattavuutta.


72. Mielipidekirjoitus poiki uuden kirjoituksen, jossa analysoitiin Asmo Solutionsin osakeantia.


73. Muotoilija Eero Aarnio saatiin houkuteltua mukaan tekemään uusi laturi, Mr. Charger, joka näyttää naurettavalta. Artikkelin luvattiin jäävän ainoaksi aiheesta, ja niinhän se jäikin.


74. Blogin seuraaja lähetti Tukesin teettämän Asmo-laturin tutkimuslausunnon, joka osoitti, että Asmo-laturi ei voi olla ”maailman turvallisin laturi”, koska siinä on ”puute, joka saattaa vaarantaa turvallisuuden”.


75. Blogin seuraajan mielipide, jossa esiteltiin vuonna 1997 Ruovedellä tapahtuneet rakennuspalot.


76. Tässä jutussa totuus laturin polttaneesta talosta alkoi selvitä.


77. Blogi sai haltuunsa kuvan Ruoveden Värinmajan meijerirakennuksesta, joka on sama rakennus kuin väitetty laturin polttama talo.


78. Tässä artikkelissa osoitettiin, että väite laturin polttamasta talosta oli valhetta.


79. Lukijan mielipiteessä lukija valittaa sitä, että Prisma ei julkaissut hänen arvosteluaan Asmo-laturista.


80. Kirjoituksessa poimittiin parhaat palat (valheet ja liioittelut) sijoitusmuistiosta.


81. Asmo-laturin myyntihinnat eri jälleenmyyjillä kerrottiin. Blogiin saatiin viimein kuva Asmo-laturin myyntipakkauksen taustapuolesta, jossa pelotellaan vakiolatureiden palovaaralla.


82. Ruotsalainen bimbo kehuu videolla lahjaksi saamaansa Asmo-laturia ja keksii höysteeksi laturin sytyttämän asuntopalon.


83. Kirjoituksessa tarkasteltiin sitä, millä tavalla sijoittajien rahat luvattiin käyttää.


84. Tämä oli eräänlainen epilogi Asmo-laturia käsitteleville kirjoituksille.


85. Lukijan mielipiteessä laturiyrittäjä toivotetaan lukemaan tiilenpäitä.



Tässä on kaksi aikaisempaa listausta

Kirjoitukset 1–27


Kirjoitukset 28–54


Lukijan mielipide: Tulevaisuuden näkymiä

Kaupungilla kiertää hurjia huhuja nimeltä mainitsemattomasta sarjayrittäjästä. Niitä lienee turha yrittääkään saada julkaistua tässä hyväntahtoisessa blogissa, mutta eivätköhän ne tule julki lähiaikoina.

Matti ”Kid” Hytösen laulu 60-luvun lopulta kuvaa hyvin, mitä kaikesta tapahtuneesta voi mahdollisesti seurata.


perjantai 21. heinäkuuta 2017

Menneen talven lumia

Näyttää siltä, että Asmo-laturi alkaa olla loppuun käsitelty aihe blogissa. Kaikki, mitä on ollut tarpeen sanoa, on nyt sanottu. Lopussa taitaa olla myös yrityksen taru...

Vaikka monet kirjoitukset olivat ivallisia, niissä pitäydyttiin kuitenkin aina totuudessa. Tuollaisesta naurettavuudesta eli laturista, joka ei voi syttyä palamaan, ei voinut kirjoittaa kovinkaan vakavasti.

Laturin tarina lähti heti alussa menemään pahasti pieleen. Media saatiin houkuteltua mukaan, ja siinä sitten vauhti pääsi jo sokaisemaan ja mopo karkasi käsistä. Yksikään toimittaja ei viitsinyt lähteä selvittämään vakiolatureiden väitettyä suurta energiankulutusta. Ei riittänyt, että palotarinasta ja muusta valehtelusta olisi uutisoitu yhden kerran, vaan sitä piti toistaa useamman kerran. Sanomalehti Kaleva oikein kunnostautui tämän disinformaation levittämisessä.

Kalevalla on tiettävästi hallussaan kaikki dokumentit palon todellisesta syttymissyystä, mutta se vaikenee. Ehkäpä se ei halua myöntää julkisesti, miten härskisti ja pitkäkestoisesti sitä käytettiin hyväksi.

Privanetin asiantuntemus ei oikein herätä luottamusta. ”Useiden kymmenien miljoonien..?” Olisiko se ollut 30:n, 40:n vai peräti 50:n miljoonan arvoinen yhtiö..? Sen todellinen arvo tällä hetkellä taitaa olla sama kuin kassan suuruus, joka pienenee kovaa vauhtia: 40–50 tuhatta euroa kuukaudessa.


Tämä animaatio, joka Asmo Solutionsin mukaan kuvaa tavallisen laturin toimintaa, on yhtä valheellinen kuin Asmo-laturikin. Animaatiota käytettiin Indiegogossa tukemaan Asmo-laturin myyntiä. Sen mukaan vakiolaturin tehonkulutus on aina vakio katsomatta siihen, onko puhelin latauksessa vai.


Kuten sanotaan, totuus ei pala tulessakaan – ei edes grillin sytyttämässä vanhan meijerin tulipalossa. Tämä on grilli,


ja tämä on Asmo-laturi (oletettavasti ainoassa maksetussa mainoksessaan).


Asmo-laturia myydään edullisesti eBayssa: vain noin 25 euroa (29 USD) postikuluineen. Palaute on annettu neljä kertaa, joten latureita lieneekin myyty sama määrä.

Samat valehtelut ovat sielläkin:

”Safe

ASMO Charger is designed to prevent fires.

Did you know that leaving your phone charger in the wall is a fire risk?

The charger may ignite and cause a fire. ASMO-charger turns itself off when not in use. Power consumption then is absolutely zero. Nearly all mobile chargers waste energy when not in use, like a leaking fuel tank. Asmo charger goes into safe mode when not in use.”


Ranskalainen nettikauppa on tehnyt erikoisen mainoskuvan. Miten Asmo Solutionsia voi kutsua "luotettavaksi", jos se sepitti tuollaisen palotarinan?


tiistai 18. heinäkuuta 2017

Mihin sijoittajien rahat luvattiin käyttää?

Luulisi, että sijoittajille olisi hyvin tärkeää saada tietää, mihin heidän yhtiöön sijoittamansa rahat tullaan käyttämään, mutta siitä kerrotaan sijoitusmuistiossa vain yhdellä vajaalla sivulla (sivu 19). Siellä on vain yksi kappale ja reikäleipäkaavio. Kaikkeen muuhun lässytykseen, liioitteluun ja muuhun epäolennaiseen oli sitä vastoin käytetty useita sivuja.


”Osakeannilla vahvistetaan yhtiön pääomarakennetta. Osakeantivaroja käytetään erityisesti kansainvälisen myynnin kasvattamiseen, globaaliin brändin rakentamiseen sekä markkina-aseman vahvistamiseen. Lisäksi varoja käytetään tuotekehitykseen sekä patenttioikeuksiin. Edelleen varoja käytetään tuoteportfolion laajentamiseen mm. kannettavien tietokoneiden laturiin sekä USB-C laturiin.”

Ensimmäinen virke on nyt itsestään selvää: jos yhtiöön tulee lisää pääoma, sen pääomarakenne vahvistuu.

Entä sitten toinen virke? Eivätkö ”kansainvälisen myynnin kasvattaminen” ja ”markkina-aseman vahvistaminen” tarkoita suunnilleen samaa asiaa, kun ajatellaan, että suurimman osan myynnistä ajateltiin (toivottiin) tulevan Suomen rajojen ulkopuolelta?

Kolmas virke on selvä, vaikkakin Mr. Chargeriin ja patenttihakemuksiin käytetyt varat näyttävät olevan rahan haaskaamista.

Neljäs virke on enimmäkseen kolmannen virkkeen ”tuotekehityksen” toistamista, koska kun Asmo-laturi oli jo saatu valmiiksi, siinä ei olisi pitänyt olla enää mitään ”kehitettävää” – minkä historia onkin jo ehtinyt todistaa.


Tämä on juridisesti hyvin määräävää: jos sijoituspääoma kerrotaan käytettävän tiettyyn tarkoitukseen, se on myös käytettävä siihen. Muussa tapauksessa sijoittajille oli valehdeltu.

Reikäleipäkaaviossa on virhe: tekstit TUOTEKEHITYS ja TUOTANNON YLÖSAJO eivät vastaa englanninkielisiä vastineitaan. Erittäin tökerö virhe!

Kun kerran muistio on suomenkielinen, tuolloin suomen pitäisi olla määräävämpi (vaikka toisin oli tietenkin tarkoitettu). Jos asiakirjoissa on ristiriitoja tekstin ja kuvan välillä, teksti on tavallisesti aina määräävämpi.

1 080 000 euron summasta Privanet otti oman osuutensa, mutta jotta lukujen pyörittely olisi helpompaa, oletetaan, että Asmo Solutions sai käyttöönsä tasan miljoona euroa.

Tuotannon ylösajo 100 000 euroa

Se tuntuu melko suurelta summalta, kun ajattelee, miten yksinkertaisesta tuotteesta on kysymys. Muropaketti kertoi 29.10.2016, että ensimmäinen Asmo-laturi toimitettiin ”henkilökohtaisesti oululaiselle Esalle”. Osakeanti päättyi kuitenkin vasta 4. marraskuuta. Tuotanto oli siten jo ehditty ”ajaa ylös” ja valmistaa tietty määrä noita surullisenkuuluisia Asmo-latureita, ennen kuin yritys oli ehtinyt saada sijoittajien rahat käyttöönsä.

Tuotekehitys 300 000 euroa

Asmo-laturi oli jo ehtinyt saavuttaa evoluutiollisen huippunsa, joten sen ”kehittämiseen” ei tarvittaisi enää euroakaan. Ehkäpä tämä summa on varattu neljännen virkkeen ”tuoteportfolion laajentamiseen”..?

Myynti ja markkinointi 300 000 euroa

Jos tuohon summaan lasketaan kuuluvan myyntihenkilöstön (jota lieneekin suurin osa henkilöstöstä) palkkakulut, se hupenee nopeasti. Tässä voisi olettaa, että sijoittajille luvattiin kattavaa mainontaa, mikä lisäisi Asmo-laturin myyntiä, mutta ainoat markkinointikulut lienevätkin muutamalle Kalevan toimittajalle ja ruotsalaisblondille lahjoitetut laturit.

Brändin vahvistaminen 300 000 euroa

Tämä on hieman epämääräinen termi, mutta mitään toimia, jotka olisivat ”vahvistaneet brändiä”, ei ole havaittavissa. Yrityksen brändi näyttäisi sitä vastoin olevan laskussa sen lippulaivan, Asmo-laturin, taustalla olevan ”palotarinan” paljastuessa keksityksi.

Se on sijoittajien oma asia valvoa etuaan. Kukaan muu ei tee sitä heidän puolestaan.

Moraalinen puoli

Keksitty palotarina, pelottelu merkkilatureiden palovaaralla ja sen avulla myydä ylihintaista (jopa 50 euroa) laturia, jonka todellinen paloturvallisuus ei poikkea merkkilatureista millään tavalla, sekä liioitella merkkilatureiden energiankulutusta on moraalisesti erittäin kyseenalaista. Tuon vuoksi Asmo-laturin ostaneilla on nyt vähintäänkin kaksi laturia, joista toisessa on ”rele”.

Media rooli

Medialla on tässä oma vastuunsa. Miksi se ei kyseenalaistanut mitään? Kaikki meni täydestä läpi, ja se tarjosi ilmaista mainontaa. Eikö tullut mieleen selvittää puhelinlatureiden todellista paloriskiä? Yhden keksityn palotarinan vuoksi laturit muuttuivatkin yhtäkkiä vaarallisiksi.

sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Kiitos lahjasta (Asmo-laturista)

Tällä videolla ruotsalaisblondi kehuu lahjaksi saamaansa Asmo-laturia. Se on pelkkää mainospuhetta lukuun ottamatta alkua, jossa hän kertoo (valehtelee) tulipalosta, jonka aiheutti puhelinlaturi. Keksitty tarina toimii sopivana johdantona laturin kehumiselle.

Tyttö sattui siis tulemaan ensimmäisenä palopaikalle. Hän kuuli palohälyttimen äänen (ilmeisestikin) kerrostalon rappukäytävässä. Mutta mitä blondimme tekee tuossa tapauksessa? Hän koskettaa ovea ja avaa postiluukun, jotta huoneistoon pääsisi lisää happea kiihdyttämään paloa.

Mitä normaali kansalainen tekisi tuossa tapauksessa? Hän soittaisi välittömästi hätänumeroon. Hän ei missään tapauksessa avaisi postiluukkua, josta voisi jossakin tapauksessa purkautua kuumia palokaasuja kohtalokkain seurauksin.

Valitettavasti moni uskoo tuonkin ”tarinan”.



perjantai 14. heinäkuuta 2017

Asmo-laturin hintavertailu

Asmo-laturi tuli myyntiin viime vuoden lopulla. Nyt noin puoli vuotta myöhemmin on aika tehdä katsaus laturin myyntihintoihin. Mille tasolle on asettunut tuon ihmelaturin (mobiili.fi) hinta.

Puuilo 19,90
Asmo Solutions 29,90

Stay Home 38,90
Jimm's 39,90

Verkkokauppa 39,90
Kärkkäinen 39,90

Kouluelektroniikka 39,90
Data Systems 40,30

Prisma 39,90 / 44,90
Systema Store 49,90

(Voi olla vielä muitakin, mutta ketä vittua tuo loppujen lopuksi kiinnostaa..?)

Mediaanihinta näyttää olevan 39,90 euroa.

Puuilosta kerrottiin blogin seuraajalle, että laturi on loppuunmyynnissä eikä niitä tilata enää.

Nykyaikana on tavallista, että tuote kuin tuote pitäisi saada mahdollisimman halvalla ja kustannuksista piittaamatta. Useimpien tuotteiden hinnat ovat esillä netissä ja puhelimella on helppo etsiä halvin ostopaikka. Siksi voisi olettaa, että suurin osa ostetuista Asmo-latureista ostetaan Puuilosta, jolla on Prismaa lukuun ottamatta enemmän liikkeitä kuin muilla.

Kun kerran Asmo on edelleenkin tarjouksessa Puuilossa, se kertoo, että sen myynti on vaisua. Voisi ihan tilastollisesti olettaa, että noin 75 prosenttia myydyistä Asmoista myydään Puuilossa.

Asmo Solutions oli varmastikin viime vuoden sijoitushuuman innostamana teettänyt suuren määrän latureita, jotka nyt odottavat varastossa uusia (onnellisia ja tulipalopelkoisia) omistajia. Kun kerran kauppa ei muuten käy, yritys alensi laturin hinnan 30 euroon eli selvästi jälleenmyyjiä alhaisemmalle tasolle.

Laturin kotimaisuuden kanssa on vähän niin ja näin. Se on valmistettu tuontiosista. Jopa kotelon valmistukseen käytetty muovikin on peräisin tuontiöljystä. Suomalaista on ainoastaan kokoonpano, joka on enimmäkseen koneen tekemää.

Tässä on laturipakkauksen kääntöpuoli. Teksti on sisällöltään kauheaa, ja jokainen kappale on valhetta.

Viimeisen virkkeen pitäisi kuulua:

Safe grilling, no more LIES


keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Sijoitusmuistion helmiä

Näin jälkeen päin on helppo sanoa, että mikään sijoitusmuistiossa luvattu ei pidä paikkaansa. Jos sijoittajat voisivat nyt painaa PERUUTA-painiketta, suurin osa tekisi niin.

Suurin valhe tulee ensimmäisenä.

”Kuinka moni älypuhelimen omistajista kuitenkaan ymmärtää nykyisen laturinsa mahdollisesti aiheuttamat vaarat?”

Useimmat ymmärtävät, että mitään vaaraa ei ole, mutta aina on olemassa pieni satuihin uskova joukko.

”ASMO Solutions Oy:n tarina alkoi Asmo Salorannan avopuolison kodin seinään unohdetun laturin aiheuttamasta tulipalosta, jonka seurauksena avopuolison koti tuhoutui. Tämän surullisen tarinan johdosta Asmo Saloranta alkoi miettiä yksinkertaista ratkaisua latureiden aiheuttamaan ongelmaan. Saloranta keksi matkapuhelinlaturin, joka automaattisesti kytkeytyy pois päältä, kun matkapuhelin ei ole kiinnitettynä siihen. Tuotteen nimeksi tuli ASMO Charger. Tämä tulipaloturvallinen laturi on ainoa laatuaan koko maailmassa ja tavoitteena on luoda keksinnöstä uusi latureiden turvallisuusstandardi.”

Asmo-laturista ei näytä tulevan uutta latureiden turvallisuusstandardia.


”Älypuhelinmarkkinoilla brändien ja premium-tuotteiden merkitys on kasvanut merkittävästi. Tästä hyvänä esimerkkinä esimerkiksi huippubrändiksi muodostunut Beats. Tähän samaan on mahdollisuus nyt myös ASMO Chargerilla.”

Eikä myöskään huippubrändiä vaan ehkäpä pikemminkin päin vastoin...

”ASMO Charger on kehitetty, suunniteltu ja valmistettu Suomessa korkeimmilla mahdollisilla standardeilla. Monet asiakkaamme haluavat tukea suomalaista tuotantoa ja vihreitä arvoja.”

Ylimääräisen laturin ostajat tuskin tukevat vihreitä arvoja.

”Muutettaessa verkon vaihtovirtaa puhelimesi käyttämään tasavirtaan, kuluttaa normaali laturi sähköä, vaikka itse päätelaite ei olisi siihen kytkettynä. Tämän voit helposti todeta koskettamalla seinään kytkettyä laturia. Se on kuuma, vaikka puhelin ei olisi siinä kiinni.

Se (älypuhelimen laturi) ei varmasti ole kuuma eikä edes lämmin. Vanha rautasydänmuuntaja saattoi olla hieman lämmin rauta- ja kuparihäviöiden vuoksi, mutta niitä ei ole valmistettu 15 vuoteen.

”Yleisenä strategiana on rakentaa vakaata kassavirtaa generoiva liiketoiminta, joka perustuu korkean arvon ja korkean marginaalin tuotteisiin.”

Ei näytä toteutuvan...

”Yksi tärkeimpiä elementtejä strategiassamme on ollut tehdä jo varhaisessa vaiheessa erittäin järjestelmällinen markkinatutkimus, jolla varmistetaan tuotteen kiinnostavuus markkinoilla.”

Tehtiinkö erittäin järjestelmällistä markkinatutkimusta? Laturin myyntimäärä ei ainakaan tue tuota väitettä, koska kiinnostavuutta ei ole.

”Teemme ainoastaan tuotteita, joita todistetusti voidaan myydä.”

Puuilo ei ainakaan allekirjoita tuota väitettä.

”Elintärkeää on, että meillä on vahva linkki markkinoihin ja asiakkaisiin. Pienet muutokset tuotteessa tai segmentoinnissa on helposti testattavissa ja kampanjat ja tuotetarjoukset on helppo jalostaa tuotoiksi.”

Tämä on jotakin ihme liirum laarumia.

”ASMO pyrkii kasvattamaan yhtiön valuaatiota vuoteen 2020 asti, jonka jälkeen tavoitteena on, että suuremmat pelurit, kuten Google, Apple tai joku suurista tarvikevalmistajista voisi kiinnostua ostamaan yhtiön.”

Tämä on huippu! Ei taida toteutua. Google ja Apple – olivatko nämä sanat, jotka saivat sijoittajat tarttumaan täkyyn?

”Tuotestrategian ydin on kehittää korkean lisäarvon tuote, joka perustuu turvallisuuteen, energian säästöön, ja suorituskykyyn.”

Mikään noista ei pidä paikkaansa, ei edes suorituskyky. DC-virraksi luvattiin 2,0 ampeeria, mutta Kalevan ”osaavat” laturitestaajat mittasivat virraksi vain 1,76 ampeeria.

”Tärkeä fakta on, että uutisointi latureista ja akuista aiheutuneista tulipaloista on lisääntynyt merkittävästi viime aikoina.”

Lisääntynyt merkittävästi..? Onko muita rakennuspaloja kuin grillin sytyttämä meijeri? Akut voivat räjähtää tai syttyä palamaan, mutta sillä ei ole mitään tekemistä laturin kanssa. Niin kuin kaikki sähkölaitteet laturi voi myös poikkeuksellisissa olosuhteissa syttyä palamaan, mutta laturin palokuorma on niin pieni, että se tuskin pystyy sytyttämään laajempaa paloa.

”Tavallisella perheellä on keskimäärin jatkuvasti kytkettynä 30 laitetta sähköverkkoon, ja niiden kuluttama sähkö pelkästään lepotilassa alkaa olla yllättävän suuri osa koko sähkölaskusta.”

30 laitetta, jotka voivat olla lepotilassa..? Mitähän ne mahtavat olla?

”On arvioitu, että 7 miljardia matkapuhelinlaturia kuluttaa valmiustilassa sähköä kahden ydinvoimalan verran.”

Tällä valehtelulla haluttiin luoda tarve Asmo-laturille.

1) Suurin osa käyttäjistä irrottaa laturin sähköverkosta latauksen päätyttyä

2) Laskussa käytettiin liian suurta tyhjäkäyntitehoa (2 000 000 000 / 7 000 000 000 = 286 mW). Jos käytetään oikeaa tehoa (< 25 mW) ja kaikki 7 miljardia laturia olisivatkin kytkettyinä sähköverkkoon, turha sähkönkulutus tippuisi alle kymmenenteen osaan.

”Meidän ratkaisu ongelmaan on jo valmis...”

Asmo-laturi ei todellisuudessa ratkaise mitään ongelmaa.

”Olemme hakeneet kahta eri patenttia tuotteen taustalla toimivalle teknologialle.”

Patenteista on ollut jo paljon juttua, ja niiden sisältö on se, että Asmo-laturia, sellaisen kuin se on nyt markkinoilla, ei voida patentoida. Hakemusten vaatimukset loukkasivat olemassa vanhempia patenttihakemuksia ja patentteja tai ne oli kopioitu USB-speksistä.

”ASMO Charger tulee olemaan universaali ja globaali standardi turvalliselle ja älykkäälle lataamiselle kotona vuoden 2017 loppuun mennessä.”

Tässä on toinen huippu! Tämä ei tule ikinä toteutumaan.

”ASMOn tavoitteena on ottaa käyttöön sama teknologia myös muissa tuotteissa, kuten kannettavissa tietokoneissa ja muissa internetiin kytketyissä tuotteissa (IoT).”

Taitaa tämäkin jäädä toteutumatta...

”Verkoston luomiseksi on valjastettu useita keulahahmoja viemään tarinaa eteenpäin. Lisäksi 1.500 alkuvaiheen asiakasta ovat antaneet tukensa ennakkotilauksen muodossa.”

Tarinaa..? Tarkoitetaanko tuolla palotarinaa.

”Tärkeimmät ryhmät keulahahmoissa ovat ne, jotka ovat kiinnostuneet paloturvallisuudesta ja oman perheen turvallisuudesta.”

Tässä olisi kannattanut antaa neuvoja turvalliseen grillaamiseen.

”Tavoittelemme valtavaa markkinaosuutta ja näkyvyyttä tärkeimmillä kohdemarkkinoillamme.”

Mikähän tuon tavoitellun ”valtavan markkinaosuuden” koko oli? 10 prosenttia 7 miljardista vai vielä enemmän?

”Verkkokauppamme vaatii paljon näkyvyyttä ja maksettua mainontaa tavoittaaksemme kaikki potentiaaliset asiakkaat.”

Missä on ollut maksettua mainontaa?

”Markkinatutkimus pystytään tekemään jokaiseen maahan erikseen olemassa olevilla työkaluilla.”

Ei varmastikaan ole tehty...

”Olemme kehittämässä yhteisyötä OEM- ja lisävarustevalmistajien kanssa. Esim. hollantilainen Fairphone on osoittanut kiinnotuksensa toimia tuotteen jälleenmyyjänä.”

Voi ei..

”Meidän teknologiset assetit ja brändi ovat ainutlaatuisia matkapuhelinteollisuudessa.”

Niin todella ovatkin! Laturi, joka perustuu valheeseen.

”Yhtiö ennustaa positiivista tulosta ja voimakasta kasvua ensimmäisen 12 kuukauden markkinoilla olon aikana.”

Tappiota taitaa tulla ja kasvukin heikkenee. Vuoden 2019 myyntiennuste on ollut niin useasti esillä, että sitä tuskin on tarpeen toistaa.

”Mahdollinen lisärahoituskierros, jolla kiihdytetään kasvua entisestään ja lanseerataan uusia tuotteita, voisi toteutua vuonna 2019.”

Tuleekohan tähän olemaan halukkaita? Ovatko 2016-sijoittajat kuulolla? Vai onko oppirahat jo maksettu?


Sijoittajat tulevat varmastikin olemaan pääroolissa tämän farssin loppunäytöksessä.

Jos kaikki epärealistiset ”lupaukset” olisivat toteutuneet, Asmo Solutions olisi varmastikin ollut sijoittamisen arvoinen, mutta ne olivat niin älyttömiä, että kyllä lapsenkin olisi pitänyt ymmärtää, että ne eivät voi käydä toteen.

Osakkeen arvon lasku on alkanut Privanetissä. Joku onneton, joka uskoi kaikki sijoitusmuistiossa olleet liioittelut ja osti minimäärän osakkeita (a 270 euroa), on nyt valmis luopumaan niistä 198 euron hintaan. Ongelma on nyt siinä, että kuka maksaisi yhdestä Asmo-osakkeesta 198 euroa. 

Peluri voisi ostaa 100 eurolla suuren määrän, jos voisi olla varma, että löytäisi niille ostajan 150 eurolla. Asmo-osake on kuin Musta-Pekka-kortti, joka jää häviäjän käteen.


perjantai 7. heinäkuuta 2017

Lukijan mielipide: Miksi totuus halutaan vaientaa Asmo-laturista?

Jätin Prisman verkkosivulle Asmo-laturin arvostelun, mutta sitä ei julkaistu. En tietenkään ollut niin tyhmä, että olisin ostanut laturia, vaan arvosteluni perustuu somesta esiin kaivamaani tietoon. Onneksi otin arvostelusta kuvakaappauksen. Tässä se on ja joka sana on totta.


Tällaisen totuuden salaamisen vuoksi aion irtisanoa jäsenyyteni S-Ryhmässä ja panna kaikki sen liikkeet boikottiin.


Blogin kommentti:

Laturi on viimein tullut myyntiin Prismoihin. Jos Prisma osti sijoitusmuistion mukaisesti 5000 laturia, tekivät pahan virheen. Mistä löytyy 5000 valetarinaan uskovaa ostajaa?

Hulluhan sitä täytyy olla, jos maksaa siitä 40 euroa Prismassa, jos sen saa 20 eurolla Puuilosta. Tosin 20 euroakin on siitä liikaa.

Jonkun pitäisi mennä kysymään jonkin Prisman johtajalta, miksi laturin pakkauksen kääntöpuolella valehdellaan talopalosta. Asiakaspalvelusta sitä on turha mennä kysymään.

tiistai 4. heinäkuuta 2017

Asmo-laturin palotarina on satua

Kaleva kertoi ensimmäisen kerran Asmo-laturista 26.3.2014. Nettiartikkeli alkoi raflaavasti: ”Kännykkämarkkinoille on tulossa maailman ensimmäinen paloturvallinen laturi.”

Jutussa kerrottiin myös, että maailman kaikkien laturien tuottaman hukkasähkön on arvioitu vastaavan kahden keskikokoisen ydinvoimalan vuosituotantoa. (Mutta eiväthän kaikki jätä laturiaan sähköverkkoon latauksen päättymisen jälkeen..?)

Kaleva kertoi seuraavan kerran laturista 13.7.2014. Siinä päästiin jo asiaan: ”Turvallisen laturin kehittämisen taustalla on vaaratilanne miehen lähipiirissä. Salorannan puoliso oli joutunut pelastautumaan siskonsa kanssa palavasta talosta hyppäämällä toisen kerroksen parvekkeelta. ”Heidän kotitalonsa oli syttynyt palamaan sähköpistokkeeseen jääneestä puhelinlaturista, joka ylikuumentui, Saloranta sanoo.” ”

Brittiläinen Daily Mail kertoi jo hieman aikaisemmin (23.6.2014) ”älykkäästä” laturista. ”Created by I.T. engineer Asmo Saloranta, it was developed after his fiancee Johanna Papinaho's childhood home burnt to the ground by a mobile phone charger left plugged in.”

Myös monet muut suomalaiset lehdet kertoivat uudesta laturi-innovaatiosta, mutta yksikään niistä ei kyseenalaistanut palotarinaa. Se meni niihin täydestä. Pandoran lipas oli nyt avattu.


Kickstarter

Asmo Solutions keräsi 32 tuhatta dollaria Kickstarterissa kesäkuussa 2014, ja laturit luvattiin toimittaa saman vuoden joulukuussa, mutta sitä ei koskaan tapahtunut. Siellä toistettiin sama tarina: ”The ASMO Charger was born after a mobile phone charger left in a wall socket caused the childhood home of Finnish engineer and video game developer Asmo Saloranta’s fiancée to burn to the ground.”

Indiegogo

Rahan kerääminen toistui seuraavana kesänä Indiegogossa, jossa tavoite ylittyi kuusinkertaisesti ja rahaa kertyi nyt noin 93 tuhatta dollaria. Siellä kerrottiin sama tarina mutta nyt höystettynä ”laturin polttaneen talon” kuvalla. Sivua on viime keväänä siivottu, ja palotarina ja muu paikkansa pitämätön tieto on poistettu. Laturin saamisessa tuotantoon ja toimittamisessa tilaajille oli monenlaisia viivytyksiä ja ongelmia, mutta ne eivät ole tässä olennaisia.


Palotarina

Yllä on kuva rakennuksesta, joka palotarinan mukaan syttyi viallisen puhelinlaturin vuoksi. Tämä tarina esiintyy lähes 20 eri mediassa.

Tässä näkyvät Ruoveden Hanhontiellä sijainneen rakennuksen perustukset vuonna 2011 eli 14 vuotta tapahtuman jälkeen.


Toisesta suunnasta katsottaessa havaitaan Terijoen salavat, jotka olivat 14 vuodessa ehtineet kasvaa suuriksi, ja kaksi sähköpylvästä.


Koirat-lehdessä (1/98) kerrottiin, että palanut talo oli entinen Väärinmajan meijerirakennus. Tältä se näytti uutena alkuperäiseen käyttötarkoitukseen rakennettuna 1920-luvulla vastakkaisesta suunnasta kuvattuna.


Onnettomuusselosteen mukainen palon syttymissyy: terassille jätetty grilli.


Edellä on todistettu, että Asmo-laturin synnyn taustalla oleva tarina puhelinlaturin sytyttämästä rakennuksen polttaneesta tulipalosta ei pidä paikkansa eli kansanomaisesti sanoen se on valhetta.

Veronmaksajat tukivat Asmo-laturia yhteensä 112 700 eurolla. Tällä oli varmasti merkittävä vaikutus siihen, että Asmo-laturi eteni näinkin pitkälle.

Blogin seuraaja oli tiedustellut Puuilosta syytä Asmo-laturin alennusmyyntiin (19,90 €). Vastauksen mukaan laturi ei ollut myynyt odotetulla tavalla, ja sen vuoksi se oli pantu poistomyyntiin. Mikähän oli synnyttänyt nuo odotukset..?

Sijoittajat

Tätä palotarinaa käytettiin liioittelun ja katteettomien lupausten lisäksi Asmo Solutionsin osakeannin sijoitusmuistiossa marraskuussa 2016 tekemään yhtiöstä houkutteleva. Jos laturit aiheuttaisivat tulipaloja ja yrityksellä olisi patentti ”palovarmaan” laturiin, yritys olisi varmastikin arvokas ja sijoittamisen arvoinen, mutta niin ei vain käynyt Asmo-laturin kohdalla.

Sijoittajat tukivat Asmo Solutionsia 1080 000 eurolla. Sijoitusmuistiossa ”arvioitiin”, että vuonna 2019 myytäisiin miljoona laturia, mikä toisi noin 10 miljoonan euron voiton, josta sijoittajat saisivat 26 prosentin omistusosuudellaan noin 2,6 miljoonaa euroa. Se ei olisi ollut lainkaan huono sijoitus eikä etenkään silloin, kun ottaa huomioon, että sekä liikevaihdon että tuloksen odotettiin kasvavan ekspotentiaalisesti, jolloin seuraavan vuoden voitto olisi ollut vieläkin suurempi.

Kommenttien ja palautteen mukaan moni osti laturin palotarinan säikäyttämänä, koska ei halunnut sen toistuvan omassa kodissaan, ja sen vuoksi maksoi Asmo-laturista jopa 50 euroa. He tuskin voivat tehdä mitään muuta kuin tyytyä silmään kustun rooliin, mutta sijoittajilla, jotka ovat melko varmasti jo menettäneet rahansa saamatta sentinkään tuottoa, saattaa olla jotakin sanottavaa.

Tässä sovellettiin tehokkaasti Josef Göbbelsin neuvoja:

Kun kerrot valheen, kerro iso.

Uudelleen ja uudelleen toistetusta valheesta tulee tosi.

Yksikään media ei kyseenalaistanut palotarinaa vaan nieli sen kakistelematta. Yhdenkään mieleen ei tullut tarkistaa palon syttymissyytä. Puhelinlaturin polttama talo on niin harvinainen tapahtuma, että kertomuksen todenperäisyyteen olisi pitänyt havahtua. Tokihan kaikki sähkölaitteet voivat vikaannuttuaan, ylikuormituksessa tai väärinkäytettyinä syttyä palamaan, mutta riski, että ne sytyttäisivät laajemman palon, riippuu suoraan niiden tehosta. Kiuas ja liesi ovat kaksi yleisintä, ja niiden tehot ovat kilowattien luokkaa.

Toinen kuolemansynti

Mikä sai oululaisyrityksen ryhtymään tällaiseen vilppiin? Voisiko se olla katolisen kirkon toinen kuolemansynti ahneus? Haluttiinko tällä tehdä helppoa rahaa? Ilman palovaaralla pelottelua ja valehtelua energiansäästöstä Asmo-laturi ei olisi eronnut muista latureista muuten kuin korkean hintansa vuoksi. Sitä tuskin olisi koskaan edes valmistettu ilman palotarinan tuomaa tukea.