Citymarketin tarjouslehdessä kaksi
kappaletta (270 g) ”syöntikypsiä avokadoja” maksaa 2,99 euroa.
Ilmoitettu kilohinta on 8,08 euroa, joka on melkoinen hinta
tuollaisesta kivihedelmästä.
Avokadot tulevat joko Pohjois- tai
Etelä-Amerikasta. Toki Chilestä on paljon pidempi kuljetusmatka
kuin Meksikosta, mutta joka tapauksessa puhutaan vähintäänkin
viikon kuljetusajasta. Tuskinpa meksikolainen rahtialus purjehtii
suoraan Helsingin satamaan, vaan se määränpää lieneekin
Hollannin Rotterdam, josta lasti jaetaan eri puolille Eurooppaa.
Loppumatkan avokadoerä kulkee (muiden tuotteiden ohessa) Suomeen
rekka-autossa.
”Syöntikypsä” on lähinnä
markkinointitermi, sillä sitä ne eivät juuri koskaan ole. Monet
hedelmät ovat kypsiä vain muutaman päivän ajan, jonka jälkeen ne
alkavat pilaantua. Sen jälkeen kun ananas on tullut
”syöntikypsäksi”, se alkaa jo viikossa käydä lämpimässä
säilytettynä. Sen sokeripitoisuus on niin suuri, että
etyylialkoholin muodostuminen voi käynnistyä vaikkakin tosin hyvin
hitaasti.
Kansainväliset hedelmätukkuliikkeet
tietävät, että ”syöntikypsä” aikaikkuna on suhteellisen
lyhyt, ja sen vuoksi hedelmien ennenaikaista kypsymistä pyritään
hidastamaan tai jopa estämään. Tämän vuoksi käytännössä
kaikki hedelmät korjataan raakoina ja ne säilytetään niin, että
eivät kypsy liian nopeasti.
”Syöntikypsä” avokado on
todennäköisesti kuitenkin vielä hieman raaka ja vaatii
”kypsyttämistä” kotioloissa. Jos avokado ei ole ”syöntikypsä”
vaan oikeasti puoliraaka, sen kypsyttäminen voi olla hankalaa, jos
sitä ei osaa tehdä. Avokado kypsyy parhaiten, kun sen sulkee
ilmatiiviiseen pussiin omena kanssa. Omenasta haihtuva etyleeni
kypsyttää sen.
Vaikka tuore ananas päihittääkin
purkkituotteen, maassa kypsäksi kasvaa saanut ananas on aivan oma
lukunsa. Tuon voi kokea jossakin trooppisessa maassa, jossa niitä ei
tarvitse korjata puoliraakoina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti