keskiviikko 29. marraskuuta 2017

OURA-hyvinvointisormus

Oura Health Oy:n kehittämä ”hyvinvointisormus” ei voisi olla mistään muusta kaupungista kotoisin kuin Oulusta. Se on hyvin paljon kuin uusi korvavalo.

Vaikka sormus toimisikin teknisesti valmistajan väittämällä tavalla, eli välittää mittaustuloksia puhelimeen, sen hyöty perustuu hyvin pitkälle uskomukseen hieman samalla tavalla kuin Valkee-korvavalo ”paransi” pitkän liudan erinäisiä fyysisiä ja psykiatrisia vaivoja.

Yritys kertoo:

”How you slept last night has an incredible impact on how you respond to the world the next day, but there are subtleties about your sleep activity that are easy to miss. The OURA Ring provides unmatched analysis that opens your eyes to how you sleep, towards awareness and improvement of this vital part of your well-being.”

Oura-sormus kertoo mahdollisesti jotakin unen laadusta, vaikkakin sormi lieneekin melko huono analysointikohta, koska uni tapahtuu korvien välissä, mutta se ei tietenkään millään tavalla paranna unen laatua tai muutakaan hyvinvointia. Oura-sormus välittää vain joitakin mittaustuloksia, joiden tarkkuudesta tai hyödyllisyydestä moni voi esittää omat epäilynsä.


Vaikka sormusta onkin jo myyty jokin määrä, se ei ole mikään indikaattori sormuksen hyödyllisyydestä tai toimivuudesta. Korvavalo on hyvä vertailukohta: se myi kymmeniätuhansia kappaleita, vaikka se on osoitettu huijaukseksi. Tuotteen suosio ei siten ole mikään tae sen toimivuudesta.

Lukemalla yrityksen propagandaa potentiaalinen asiakas saattaa ajatella, että tässä voisi olla apu omiin lukuisiin psykosomaattisin vaivoihin ja unihäiriöihin, ja ostaa Oura-sormuksen, jonka hinta on 329 € – 549 €. Se on järkyttävä hinta ”sormuksesta”, joka välittää mittaustuloksia, joita keskivertohenkilö ei varmastikaan osaa tulkita oikein tai joiden oikeasta tulkinnasta tuskin olisi juuri mitään hyötyä. Tavallisesti voidaan tehdä seuraavanlainen rinnastus: huijaustuote = törkeä hinta.

Oura Health Oy on kehittänyt nokkelan tavan ansaita rahaa törkeän hintaisella tuotteella, joka pohjautuu hyvin pitkälle uskomustieteeseen. On vaikea arvioida sormuksen valmistuskustannuksia, mutta suurissa erissä yhden valmistaminen maksaisi luultavasti alle kymmenen euroa.

Sormuksen lähetysteho on pieni (1–2,5 mW), mutta jos sormusta pidetään pään lähellä koko yön ajan, aivot altistuvat laajakaistaiselle mikroaaltosäteilylle jopa monen tunnin ajan.

Akun varaus kestää korkeintaan kolme päivää, mikä tietää sitä, että akku, joka tuskin on vaihdettavissa, kuluu loppuun melko lyhyessä ajassa, ja tuolloin Oura Healthin kassakone kilisee jälleen. Koska akun vaihtomahdollisuutta ei ole mainittu, akku ei tietenkään ole vaihdettavissa.

Oura Healthin takaa löytyy JouZen Oy, joka on kolmen kuluneen vuoden aikana saanut lähes kaksi miljoonaa euroa Tekes-rahoitusta (lainaa).

Video kertoo selvästi, että Oura-älysormus hipoo huuhaan rajaa...


3 kommenttia:

 1. There is a very good/fair review on the Oura ring at https://www.highya.com/oura-ring-reviews. They have noted that the company is not transparent on their methods and measurements results compared to other devices (medical grade or otherwise). Review told that the ring is not suitable as fitness tracker, nor their claiming that. Some comments to the review also told the closure of forums where people were reporting their issues. There seems to be some level of quality, connection and battery issue too.
  One thing we must acknowledge. They have delivered a product, which hopefully they are keep improving and perhaps could make profitable even without the Tekes money.

  VastaaPoista
 2. Markkinoilla on kilpailijoita eikä Ourassa ole mitään ”patentoitavaa”, joten yrityksen saaminen kannattavaksi voi olla työn ja tuskan takana. Kun kerran tuote on saatu valmiiksi, miten koko henkilöstölle (32) riittää tekemistä tulevaisuudessa? Sitten kun sijoitukset on käytetty palkka- ym. menoihin, yrityksen taru taitaa olla lopussa.

  Oura taitaa olla hetken muotilelu, joka kyllästymisen jälkeen heitetään romukoppaan. Valkee-korvavaloa on myyty noin 80 000 kappaletta. Pystyykö Oura samaan?

  VastaaPoista
 3. Modernia käärmeöljykaupppaa, teknologiaan naamioituneena.

  VastaaPoista