lauantai 25. marraskuuta 2017

Pandoja Ähtärin eläintarhaan

Kaleva kertoi eilen, että Ähtärin eläinpuistoon saapuu kaksi pandaa ensi tammikuussa. Yllättävää asiassa on se, että eläimet ovatkin Ähtärissä vain ”lainassa”, ja niistä maksetaan noin miljoona euroa vuosivuokraa. Pandoja varten rakennettiin oma talo, joka maksoi peräti kahdeksan miljoonaa euroa.

Onkohan tämä liioittelua kahdelle pandalle..?


Eläinpuisto omassa tiedotteessa kerrottiin vuosi sitten, että pandojen sijoittamisessa on kyse ”suojeluhankkeesta”. Ähtärin kaupunki maksaa siis seuraavan kymmenen vuoden aikana lähes 20 miljoonaa euroa siitä, että tarhaan saadaan kaksi eksoottista ja uhanalaista eläintä turvaan kiinalaisilta salametsästäjiltä.

Ähtärin kaupunki omistaa 99 prosenttia eläintarhasta eli käytännössä kokonaan. Eläinpuiston liikevaihto on viimeiset vuodet pyörinyt parin miljoonan paikkeilla, ja toiminta on nipin napin ollut voitollista. Miljoonainvestoinnilla kaupunki ottaa ison riskin, joka pahimmassa tapauksessa lankeaa kaupunkilaisten maksettavaksi.

Nykyinen pääsymaksu on 11 euroa, johon on odotettavissa korotus, tai vaihtoehtoisesti Pandataloon tulee erillinen pääsymaksu. Kävijöiden määrän tulee lisääntyä reilusti, jotta tarhan toiminta pandojen tulon jälkeen olisi kannattavaa. Tuota sopii perustellusti epäillä...

Pandoja ja leopardeja lukuun ottamatta eläinpuistossa ei ole mitään eläimiä, joita ei voisi nähdä luonnossa – ja mikä tärkeintä – vapaina. Onko mitään mieltä ajaa satoja kilometrejä ja maksaa 11 euroa siitä ilosta, että näkee vangittuja ja stressaantuneita eläimiä? Ja tuskinpa pandojen näkeminen lisähintaan tekee siitä sen järkevämpää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti