Blogi on aikaisemmin kertonut, miten
pikaruokien raaka-aineiden hinta noin kymmenkertaistuu, kun pikaruoka
– oli se sitten pizza, hampurilainen tms. – lätkäistään
ostajan eteen. Pikaruokaa ostavan voi olla vaikea uskoa tuota ja
varsinkin silloin, jos omat taidot valmistaa ruokaa ovat
puutteelliset tai niitä ei ole lainkaan.
Rasva ja suola ovat ne, jotka vetävät
pizzan ostajia puoleensa. Sama pätee myös hampurilaisiin. Ne myös
tekevät niistä epäterveellisiä.
Kotipizzan halvimmat pizzat maksavat
normaalisti 9,90 euroa. Moni epäilee, että niiden raaka-aineet voisivat maksaa niinkin vähän kuin vain noin yhden euron tai jopa sen
alle.
Lidlin uudessa viikkolehdessä
mainostetaan neljän 350 g:n Trattoria Alfredon Salame -pizzan pakkausta, joka maksaa
3,99 euroa. Kilohinnaksi tulee 2,85 euroa.
Vaikka hinta tuntuu uskomattoman
halvalta, on selvää, että niitä ei myydä tappiolla. Jos kyseessä
on ns. sisäänvetotuote, sen kate voi olla normaalia pienempi, mutta
tappiota sen myyminen ei kuitenkaan tuota.
Tuotteen tuominen Saksanmaalta
pakastettuna tuo lisäkustannuksia. Voidaan arvioida, että yhden
Trattoria Alfredo -pizzan valmistaminen (suurissa erissä) maksaa
reilusti alle yhden euron. 3,99 pakkauksen hinnassa on suomalaista
alv:tä 0,49 euroa ja 0,12 euroa yhdessä pizzassa vastaavasti.
Kun yhden pizzan yhden euron hinnasta
vähennetään alv, saadaan 0,88 euroa, jonka pitäisi kattaa Lidlin
omat myynnistä aiheutuvat kulut ja kate (voitto) sekä pizzan
ostaminen valmistajalta. Pizzan valmistajakaan ei harjoita
hyväntekeväisyyttä, vaan se (osakkeenomistajat) haluaa
jonkinlaisen voiton liiketoiminnalleen. Olisiko noin 0,60 euroa
sopiva arvio yhden pizzan raaka-ainekuluille?
Postin jakamassa
Postinen-mainoskääreessä, jonka välissä myös Lidlin
mainoslehti tuli, oli sattumoisin Kotipizzan mainos tarjouspizzoista.
Trattoria Alfredon Salame -pizzaa vastaava Kotipizzan Tuplapepperoni
maksaa nyt tarjouksessa 7,90 euroa (norm. 9,90 euroa). Se painaa
likimain saman 350 g.
Jos pizzoille järjestettäisiin
sokkotesti*), olisi melko luultavaa, että monikaan ei erottaisi
niitä toisistaan. Paremmusjärjestys ei olisi mitenkään itsestään
selvä. Äänet saataisivat hyvin mennä jopa tasan. Nöyryyttävintä Kotipizzalle olisi se, jos kaikki pitäisivät Lidlin lättyä parempana.
*) Testi pitäisi tietenkin järjestää
sillä tavalla, että koehenkilöt eivät voisi erottaa niitä esim.
pizzan rakenteen perusteella toisistaan. Kyllähän jo lapsikin
näkee, että Alfredon lätyssä olevat makkarasiivut ovat suurempia.
Kannattaako muuten ilmoittaa Kotipizzalle, että heidän "Kotzone" tarkoittaa saksaksi lähinnä "oksennuspizza"?
VastaaPoistahttps://m.dict.cc/german-english/Kotze.html
Ehkäpä Kotipizza haluaa pizzan nimen avulla varoittaa, että Kotzonen nauttimisen ”sivuvaikutuksena” saattaa olla laatan lentäminen... Eipähän kukaan (kuluttajaviranomainen) voisi sitten ainakaan huomauttaa, että siitä ei ollut varoitettu, vaikkakin varoitus oli kätketty vieraskieliseen nimeen.
VastaaPoista