tiistai 21. tammikuuta 2020

Suomen jääkärit – itsenäisyytemme kärkijoukko

Jääkärisäätiö julkaisi viime vuoden puolella kirjan Suomen jääkärit – itsenäisyytemme kärkijoukko. Kalevassa oli eilen Matti Lackmanin arvostelu. Lackman on itsekin aikaisemmin tutkinut aihetta, ja se näkyy myös arvostelussa.

Jotta ymmärtäisi paremmin Lackmanin ”asenteen”, on hyvä tarkastella hänen omia tutkimuksiaan. Hänen aiemmin julkaistuissa jääkäreitä käsittelevissä kirjoissa oli havaittavissa selvä vasemmistolainen näkemys.

Lackman väitteli filosofian tohtoriksi Jyväskylän yliopistossa 1985. Väitöskirjan nimi oli Taistelu talonpojasta: Suomen kommunistisen puolueen suhde talonpoikaiskysymykseen ja talonpoikaisliikkeisiin 1918–1939. Jos valitsee tuollaisen aiheen, se kertoo selvästikin vasemmistolaisista sympatioista.

Blogi kirjoitti vuoden 1918 alkupuolen tapahtumista kaksi vuotta sitten, joten sitä ei kannata tässä enää toistaa.


Tutkijan pitäisi olla työssään objektiivinen, mutta Lackman ei siinä oikein onnistunut. Valkoinen jääkäriliike oli hänelle kuin härälle heilutettava punainen vaate. Oma kysymyksensä on sitten, miksi Lackman tutki aihetta, jota kohtaan tunsi antipatiaa. Oliko kyseessä tarkoitus heittää lokaa jääkäriliikkeen päälle?

Lackmanin ”asenne” näkyy selvästikin Kalevan kirja-arvostelussa. Saattaahan kyseessä olla myös kateutta, kun toisessa kirjassa kerrotaan asioita, jotka olivat jääneet häneltä huomaamatta. Ja saattaahan uusi kirja synnyttää mielessä kaunaa, koska jääkäriliikkeestä esitetään nyt objektiivisempi näkemys ilman punaisia linssejä.

Mieliharmia saattaa aiheuttaa myös se, että hänen ”asiantuntemustaan” ei tarvittu kirjan teossa. Mutta miksipä olisi tarvittu, koska Jääkärisäätiö tunsi varmasti Lackmanin mielipiteen jääkäriliikkeestä, eikä sen vuoksi tarvinnut tämän väritettyjä näkemyksiä aiheesta.

Kirjan julkaisija Jääkärisäätiö, joka koostuu lähinnä jääkäreiden jälkeläisistä, ei ehkä ollut Lackmanin mieleen.

Tavallisesti jääkäriliikettä arvostelevat voimakkaimmin ne, joiden joku sukulainen oli vuonna 1918 mukana rakentamassa työläisten paratiisia Suomeen itäisen esikuvan mukaisesti.

Kriitikon tärkein tehtävä (omasta mielestään) on näyttää arvostelussaan, että hän on auktoriteetti ja tietää asiasta enemmän kuin muut ja on itse oikeassa ja muut ovat väärässä – ja sen tulee myös näkyä tekstissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti