sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Greta Thunberg

Greta ”Kakara” Thunbergissa on jotakin outoa, ja amerikkalainen sanonta ”the more you stir...” näyttää pitävän myös Thunbergin kohdalla paikkansa.

Helsingin Sanomat kertoi, että uutistoimisto AP oli rajannut ugandalaisen aktivistin Vanessa Nakaten pois sen levittämästä uutiskuvasta, mitä Nakate pitää osoituksena rasismista.


Thunberg poseeraa samassa kuvassa Nakaten ja muiden aktivistien kanssa. Huomio kiinnittyy Thunbergin pieneen kokoon ja lapsenoloiseen ulkonäköön. Thunbergin oikealla puolella seisova Isabelle Axelsson on 18-vuotias eli vain vuoden häntä vanhempi. Eipä oikein uskoisi..?

Mikä on sitten Thunbergin kitukasvuisuuden ja ”nuorekkuuden” salaisuus? Asian selvittämiseksi on parasta kääntyä Wikipedian puoleen, jolla onkin yhtä ja toista mielenkiintoista kerrottavaa.

”Thunberg alkoi kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen jo yhdeksänvuotiaana, jolloin hän lopetti lihansyönnin ja luopui kaiken turhan ostamisesta.”

Mitähän 9-vuotias voisi aivan oikeasti ymmärtää ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista? Mitähän turhaa 9-vuotias huomasi ostaneensa tai pikemminkin ostattaneensa vanhemmmillaan ollessaan 8-vuotias?

”Hänen äitinsä on julkaissut Greta- ja Beata-tytärtensä autismia ja ADHD-diagnooseja käsittelevän kirjan.”

Gretalla on siis autismi ja ADHD. Sepä ikävää, mutta valitettavasti tässä ei ole vielä kaikki.

”Gretalla on diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä.”

Aina vain ”paranee”. Thunberg on siten kolmen A:n tyttö eli AAA-tyttö.

”Muutamia vuosia sitten Greta kärsi masennuksesta, ja isänsä mukaan ei halunnut syödä tai käydä koulua.”

Onko Thunbergin ”ruokavalio” ja syömälakko vastaus edellä esitettyyn kysymykseen? Mahdollisesti, ja haluttomuus käydä koulua ja oppia niitä samoja asioita, joita hänen ikätoverinsa normaalisti oppivat, näkyy vieläkin. Koulunkäynnin tilalle harrastuksiin on tullut valtameripurjehdus, joka sinänsä on hieno harrastus mutta jota ehtisi harrastaa varttuneemmallakin iällä.

Ahtaamman tulkinnan mukaan Thunberg on mielisairas. Pitäisikö Thunbergin olla asiaankuuluvassa psykiatrisessa hoidossa sen sijaan, että hän huitelee ympäri maailmaa jakamassa pikkuvanhoja neuvojaan?

5 kommenttia:

  1. Kaleva jatkaa tutulla ja turvallisella lähdekritiikittömällä linjalla ja tarinoi Thunbergistä kuin saumaton osa Gretan mediatiimiä: https://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/greta-thunbergin-uskomaton-elamantarina-miten-nykyaan-17-vuotias-aktivisti-muutti-ilmastoasiat-ensin-omassa-perheessaan-ja-siirtyi-sitten-vakuuttamaan-maailmaa-uhmaten-mahtimiesten-pilkkaa/834536/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Artikkeli tulee huomiseen paperi-Kalevaan. Asiaan palataan, jos blogi katsoo sen aiheelliseksi.

      Poista
  2. Mikähän on tämän blogikirjoituksen punainen lanka..?

    Että miten joku on ikäisekseen pienikokoinen?
    Että miten lapsena voisi muka ahdistua ilmastonmuutoksesta?
    Että miten lapsi voisi muka pyytää vanhempiaan ostamasta turhaa roskaa?
    Että joku mielenhäiriöinen ei suostu olemaan vain hiljaa hoidossa?

    En tiedä nauraakko vai kauhistella sitä että joku edes miettii tällaisia asioita, ja mihin lähteeseen tukeutuen? Olisit katsonut mielummin vaikka mitä Raamattu sanoo Gretasta.

    Keskity nyt johonkin muuhun kuin purkamaan angstia nuorta idealistia kohtaan. Objektin ja subjektin sekoittaminen laski pisteitä jo edellisessä kirjoituksessa.

    Olen varma että Gretakin ymmärtää näiden eron.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitus noudattaa tarkasti blogin (ivallista) linjaa.

      Jos lähteessä on jotakin vikaa, arvostelu kannattaa suunnata Wikipedia-artikkelin kirjoittajille. Mm. Kaleva käyttää Wikipediaa usein lähteenään. Blogi on aikaisemmin ilmaissut oman kantansa Wikipedian "luotettavuuteen" ja asiallisuuteen.

      Thunberg on nyt vain yksinkertaisesti haukannut liian suuren palan.

      Poista
    2. Ymmärrän ivallisuuden blogissasi, mutta kun arvostellaan näinkin mauttomasti nuorta tyttöä, joka kuitenkin on ajatuksineen altavastaaja kaikissa konferensseissa ja kokouspöydissä, niin tuntuu että tässä lyödään alaspäin ihmistä, joka loppujen lopuksi haluaa vain hyvää.

      Poista