perjantai 26. tammikuuta 2024

Cardiosignal ja ”sydänsovellus”

Helsingin Sanomat kertoi torstaina Cardiosignal Oy:stä, joka ”kehittää sovelluksia, joissa älypuhelimissa olevat liikesensorit mittaavat sydämen liikkeitä ja algoritmit ilmoittavat esiintyvistä poikkeamista analysointityökaluin.”

”Älypuhelimien avulla teknologia on mahdollista ottaa käyttöön erilaisissa etähoitomalleissa, sillä moderneissa älypuhelimissa on tällaisia gyroskooppeja ja kiihtyvyysantureita.

Cardiosignal alkoi kehittää analyysipalvelua, jossa älypuhelinsovellus mittaa sydämen liikkeitä, kunhan kännykkä pannaan minuutin ajaksi rintakehän päälle. Sovellus lähettää tiedot sydämen liikkeistä pilveen, jossa algoritmi analysoi tiedot ja lähettää testitulokset muutamassa sekunnissa.”


Tämä haiskahtaa... (siltä itseltään)

Ja lisää seuraa:

”Cardiosignal on jo aiemmin kerännyt rahoitusta 23 miljoonaa euroa. Liikevaihto on Blomsterin mukaan joka vuosi ”vähintään tuplaantunut”, mutta viime vuoden liikevaihto jää yhä varsin pieneksi, noin 1,6 miljoonaan euroon.

Päättyneellä rahoituskierroksella Cardiosignalin markkina-arvo arvioitiin kymmenien miljoonien eurojen arvoiseksi, mutta kasvunäkymien takia satojen miljoonien arvostus voi olla Blomsterin mukaan suhteellisen piankin edessä.”


[Kursiivilainaukset Helsingin Sanomista.]

Lehtijutussa on preesens-muoto (kehittää), mikä antaa sen mielikuvan, että kehitystyö olisi vielä kesken, mutta "tuote" on jo myynnissä.


Jotta tämä kuset.. olisi täydellistä, terveydestään huolestuneita täytyy tietenkin pelotella kaikilla mahdollisilla tavoilla. Kukaan ei voi tietää, millä perusteella "algoritmi" toteaa käyttäjällä olevan oikeasti vakava sydänoire. Niinpä tämä näyttääkin vain olevan hyvä keino saada lisää potilaita yksityisille sydänlääkäreille. Jokainen tietää varmasti, millaiset jonot on julkiseen terveydenhoitoon, eikä tavallinen tk-lääkäri ymmärrä juurikaan mitään sydänvaivoista, jolloin ainoa keino saada asia etenemään on laittaa potilas odottamaan keskussairaalan pitkään polikliniikkajonoon. Jos potilas haluaa nopeasti "hoitoon", ainoa keino on kaivaa kuvetta ja mennä yksityisen lääkäriaseman rahastettavaksi.

Kuten moni tietääkin, lääkäreiden ahneudella ei ole mitään rajaa. Cardiosignalin sovellus on sen selvä ilmentymä. Maksu palvelun käytöstä on halvimmillaan 34,99 euroa vuodessa.

Minkä verran tämä aiheuttaa turhia lääkärissä käyntejä ja lisää ruuhkia julkiseen terveydenhoitoon?

Tämä on hyvin läheistä sukua Kipuwexin kipumittarille. Idea voi olla ihan kelvollinen, mutta tyhmempikin kansalainen ymmärtää hyvin sen, että mittaustehtäviin vaadittaisiin hieman parempia antureita kuin niitä, joita asennetaan bulkkipuhelimiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti