sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Sanomalehti Kaleva

Kalevaa ei olekaan käsitelty pitkään aikaan, joten nyt on sen vuoro.

Kalevan tilaushinta on aivan järkyttävä suhteessa siihen, mitä maksun vastineeksi saa. Uuden tilaajan ”tarjoushinta” on 33,90 €/kk. Koska lyhin tilausjakso on 12 kuukautta, ensimmäisen vuoden tilauksen hinta on 406,80 €. Jos joku on niin tyhmä, että tuon lankeamisen jälkeen erehtyy vielä jatkamaan tilaustaan, seuraavan vuoden tilauksen hinta onkin sitten 40,90 €/kk eli 490,80 €.

Kaleva ilmestyy painettuna vain kuusi kertaa viikossa. Sunnuntaina, jolloin tilaajilla luulisi olevan enemmän aikaa lukea lehteään, Kalevaa ei jaeta. Kustantajan on turha puolustella tätä sillä, että digilehti on luettavissa. Internetissä on niin paljon maksutonta uutistarjontaa, että mikään järkisyy ei puolla digi-Kalevan tilaamista. Ylen uutistarjonta on maksutonta, eikä siellä tuputeta mainoksia silmille. Ilta-Sanomien koko uutistarjonta on käytännössä maksutonta, ja suuri osa Helsingin Sanominen artikkelista on avoinna kaikille.

Mutta mitä Kaleva tekee? Jokainen uutinen on maksumuurin takana. Ja ne vielä ovat ”tähtijuttuja”.


Kaleva muuttui 6-päiväiseksi viime keväänä, ja muutos meni läpi tilaajille ilman vastalauseita. Yhden paperilehden väheneminen viikossa ei näkynyt millään tavalla tilaushinnassa.

Lähes 500 euroa vuodessa on mieletön hinta kuusipäiväisestä lehdestä, joska sisältö on suurimmaksi osaksi täyttä skeidaa. Se, joka tilaa paperilehteä, ei enää tarvitse mitään digisisältöjä. Kustantajan on tietenkin helppo tarjota niitäkin, jotta kestotilaaja kokisi saavansa enemmän vastinetta järkyttävälle tilausmaksulleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti