lauantai 29. heinäkuuta 2017

Osakasluettelo

Blogin haltuunsa saamasta Asmo Solutionsin osakasluettelosta voi tehdä mielenkiintoisia havaintoja. Luettelo on ajettu yritysrekisteristä pari kuukautta sitten, joten sen pitäisi olla ajantasainen.

Marraskuun alussa järjestetyssä osakeannissa yhtiön osakasmäärä kasvoi neljästä 123:een. Sitä ennen yhtiöllä oli kaksi pääosakasta ja kaksi vähemmistöosakasta, joista toinen oli Northern Startup Fund 1009 osakkeella. Oulun kaupunki omistaa tuosta sijoitusyhtiöstä 25 prosenttia.

Pienempi pääosakas

Pienempi pääosakas merkitsi 148 osaketta, jotka maksoivat 39 960 euroa. Syy tuohon tapahtumaan on täysi mysteeri.

Henkilösijoittajat

93 henkilöä sijoitti Asmo Solutionsiin. Pienin sijoitus oli 10 osaketta (2700 euroa) ja suurin 200 osaketta (54 000 euroa, kaksi henkilöä).

Mediaani on 15 osaketta ja keskiarvo 27,3 osaketta. Kun kerran mediaani on noin pieni, suuri osa osakemääristä on pieniä, eli puolet ovat suuruudeltaan 10–15 kappaletta.

Mitähän mahtoi helsinkiläispariskunta ajatella merkitessään yhteensä 80 osaketta (21 600 euroa), joka teki varmasti suuren loven talousrahoihin? Jyväskylässä (pariskunta) pantiin vielä paremmaksi: 220 osaketta (59 400 euroa).

Mutta kyllä Oulussakin osataan: yksi henkilö merkitsi 185 osaketta (49 950). Mitähän muuta 50 000 eurolla saisi? Parempitasoisen auton, vaikka auto taitaa olla sijoituksena seuraavaksi huonoin kohde heti Asmo Solutionsin jälkeen. Auton arvo tippuu tosin hitaammin kuin osakkeen – ja onhan sillä aina käyttöarvo.

Yrityssijoittajat

Yritysten nimet voisi tietenkin julkaista, mutta niillä ei ole mitään merkitystä. Suurin merkitsijä oli Privanet 529 osakkeella. Seuraavana tulee vaasalainen elektroniikkayritys 371 osakkeella (100 170 euroa).

Northern Startup Fund teki ”loistavan sijoituksen” ja lisäsi omistustaan 463 osakkeella. Oulun kaupungin osuus tuosta on 116 osaketta (31 320 euroa). Onnittelut ”hyvästä” sijoituksesta!

Myyntilause

Oliko tämä se maaginen lause, joka sai monet menemään halpaan? Tuoko sai salolaisen miehen sijoittamaan 54 000 euroa Asmo Solutionsiin?

”ASMO pyrkii kasvattamaan yhtiön valuaatiota vuoteen 2020 asti, jonka jälkeen tavoitteena on, että suuremmat pelurit, kuten Google, Apple tai joku suurista tarvikevalmistajista voisi kiinnostua ostamaan yhtiön.”

Mutta miksi vitussa Google tai Apple ostaisi latureita valmistavan yrityksen? Eikö sijoittajien mieleen tullut, että jos laturit todellakin polttaisivat taloja, siitä tietäisivät muutkin kuin yksi henkilö?

Vahinkoja sattuu, ja tyhmyydestään voi aina ottaa opikseen.

9 kommenttia:

 1. Ahneus se sai sijoittajien silmät sokaistumaan.

  Privanet arvioi, että yritys voisi olla ”useiden kymmenien miljoonien arvoinen tulevina vuosina”. Jos se olisi 40 miljoonaa euroa ja vuosi olisi ”mainoslauseen” mukaisesti 2020, sijoittajille 26 prosentin omistusosuudella kuuluisi tuosta noin 10,4 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaisi heidän yhden miljoonan sijoituksen kymmenkertaistumista. Se olisi ollut erinomainen tuotto neljän vuoden sijoitukselle.

  Oululaisheppu olisi tienannut 450 000 euroa (miinus verot) 50 000 euron sijoituksellaan. Todellisuudessa mitään tuottoa ei tule koskaan.

  VastaaPoista
 2. Yksityinen muutaman kymppitonnin sijoittaja voi miettiä mitä sillä sijoitetulla rahalla olisi todellakin voinut ostaa. No ainakin samanlaisen Porschen maasturin, jonka Asmo osti. Olisi sen summan voinut sijoittaa vaikka kivaan veneeseen, kymmeneen laadukkaaseen lomareissuun, lapsen ensiasuntoon yms.

  VastaaPoista
 3. Butterfly hallinnoi tietääkseni tuota Northern Startup rahastoa. Sivuillaan Butterfly kertoo Asmo-laturin olevan patentoitu. Hups. Eipä olekkaan patenttia. Mistä tuo patenttitieto on peräisin?

  VastaaPoista
 4. Kaleva kertoi 2.11.2016:

  ”Oululaisen laturiyrityksen Asmo Solutions Oy:n osakeanti on alkanut vauhdikkaasti. Annista merkittiin tiistaina puolet vain parissa tunnissa.”

  Nopeasti täyttyvä merkintä sumensi monilta järjen ja mukaan oli pakko ehtiä, ennen kuin kaikki osakkeet menisivät. Sijoitusmuistio maalasi heidän mieliinsä kultakaivoksen, josta virtaisi niin paljon rahaa, että ei tietäisi, mitä tehdä sille.

  Ilmeisestikin merkintä alkoi välittömästi sijoitusmuistion julkaisemisen jälkeen, jolloin siinä ei jäänyt aikaa harkita investoinnin ”järkevyyttä”. Se oli eräänlainen ”ota tai jätä” -tilanne, joka olisi todellakin kannattanut jättää ottamatta.

  VastaaPoista
 5. Asmo ei vastaa kuulemma haastattelupyyntöihin. Sitä vissiin vältellään loppuun saakka totuuden paljastumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valehtelussa on ikävintä siitä kiinni jääminen.

   Poista
 6. Muro-keskusteluryhmässä on seuraava viesti (27.5.2017):

  ”Joko kyseinen väite [Salorannan avovaimon lapsuudenkoti paloi ”maan tasalle” verkkovirtaan kytketyn laturin takia] on kyetty osoittamaan todeksi? Aiemmin kertoi että joskus 2005 nurkilla Leena-anopin omakotitalo Tampereella paloi maan tasalle ja syynä oli laturi. Kukaan ei vain ole kyennyt tähän mennessä löytämään Tampereelta sellaista paloa ja palonsyytä. ”

  Onko palaneita taloja useampikin... Ruovesi, Tampere..?

  VastaaPoista
 7. Google-haulla selviää helposti sijoittajien taustat. Suuri osa näyttää olevan jonkinlaisia pelureita, joilla on varaa hävitä sijoituksensa. Se vain ihmetyttää, että he uskoivat sijoitusmuistion valehtelut. Tyhmyyttä, hyväuskoisuutta vai ahneuttako..? Vai kaikkea kolmea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peluritkaan eivät halua tulla nolatuksi jonkun pojanklopin toimesta, vaikka varaa olisikin.

   Poista